Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Κρήτη: Αντιδρούν για τις παράνομες κάμερες στα σχολεία

Κρήτη: Αντιδρούν για τις παράνομες κάμερες στα σχολεία

Αίτημα διαγραφής της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης για τις παράνομες κάμερες στα σχολεία

Ήταν αναμενόμενη η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και έναντι του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων» για τη στάση του σχετικά με την παράνομη ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών καμερών ασφαλείας σε κτίρια Δημόσιων Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων, η οποία υλοποιείται με ευθύνη κυρίως του Δήμου Χανίων και των Σχολικών Επιτροπών όπου εκπροσωπείται και η Ένωση, σε συνέργεια με τους Διευθυντές των σχολείων και τους υπεύθυνους Εταιρειών Ασφαλείας. Κατά την υλοποίηση του παράνομου αυτού σχεδιασμού, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση του ποσοστού ηλεκτρονικού/ψηφιακού οπτικού ελέγχου και των πολιτών των Χανίων, αποδεδειγμένα αγνοούνται συστηματικά οι απαραίτητες προϋποθέσεις νομιμοποίησης που απαιτούνται για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (βλ.: Ν. 3917/2011, Ν. 2472/1997, Ο∆ΗΓΙΑ 1/2011 Α.Π.Δ.Π.Χ., νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 – GDPR), όπως: λήψη Απόφασης για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού (δασκάλων-καθηγητών) του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, μη υποβολή της απαραίτητης αρχικής «Γνωστοποίησης» προς την ανεξάρτητη «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (Α.Π.Δ.Π.Χ.) (πριν την 25η Μαΐου 2018), χρήση ως αιτιολόγησης της εσκεμμένα μεθοδευμένης μοναδικής υπάρχουσας αιτιολόγησης της αντιμετώπισης των φθορών από γκράφιτι, εμβέλεια λήψης των εξωτερικών καμερών ασφαλείας που δεν περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο παράπλευρο χώρο του κτιρίου, κ.α.

Σε αντίστοιχες μεμονωμένες περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης εξωτερικού συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε σχολείο, υπήρξε άμεση και έντονη αντίδραση. Στο Δήμο Παλλήνης, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, που απαίτησε την άμεση απεγκατάσταση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης και τη σύγκληση έκτακτου Σχολικού Συμβουλίου με θέμα τη σχετική ενημέρωση του συνόλου της Σχολικής Κοινότητας. Στο Δήμο Κηφισιάς, από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς, που τάχθηκε κατά της τοποθέτησης καμερών σε σχολεία και κάλεσε τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου να πάρουν θέση κατά της εγκατάστασης καμερών στα σχολεία και να απαιτήσουν την άμεση απομάκρυνσή τους. Στην Κρήτη, από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε δημόσια την ανησυχία της και την αντίθεσή της στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία του Ηρακλείου, καλώντας τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, να απαιτήσουν να μην εγκατασταθεί σε κανένα σχολείο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και να απομακρυνθούν άμεσα όσα έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Στα Χανιά, δεν αναφερόμαστε σε αντίστοιχες μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά σε πρωτοφανή για την Ελλάδα οργανωμένη και συστηματική υλοποίηση του παράνομου σχεδιασμού, που ξεκίνησε από το κτίριο του «Ιστορικού Αρχείου Κρήτης» (6 κάμερες) και του Δημοτικού Θεάτρου «Δημήτρης Βλησίδης» (4 κάμερες) και επεκτάθηκε σε διψήφιο πλέον αριθμό σχολείων, όπως: 3ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο-4ο Νηπιαγωγείο (10 κάμερες), 7ο Δημοτικό Σχολείο και 7ο Νηπιαγωγείο (4 κάμερες), 10ο Δημοτικό Σχολείο και 10ο Νηπιαγωγείο (2 κάμερες), 17ο Δημοτικό Σχολείο (5 κάμερες), Δημοτικό Σχολείο Χρυσοπηγής (6 κάμερες), 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών (10 κάμερες), 1ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας (4 κάμερες), 2ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας (2 κάμερες), Γυμνάσιο Σούδας (8 κάμερες) κ.α. Ήδη ο Δήμος Χανίων έχει ανακοινώσει και σε ποια άλλα σχολεία θα επεκταθεί η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών.

Έναντι αυτού του εξαιρετικά σοβαρού, κρίσιμου και γενικότερου ενδιαφέροντος θέματος που σχετίζεται με την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Χανίων, αν και έχει κληθεί και δημόσια δια των μέσων ενημέρωσης, επιμένει να μην εκφράζει με σαφή τρόπο την επίσημη άποψή της, όπως εάν είναι υπέρ ή κατά, εάν αποδέχεται ή όχι τη λειτουργία των ήδη εγκατεστημένων αυτών συστημάτων και εάν συμφωνεί με την επέκταση της εγκατάστασής τους και σε άλλα σχολεία των Χανίων. Η «αφωνία» της για την υπόθεση ισοδυναμεί με σιωπηρή αποδοχή. Η σημαντικότητα της στάσης της Ένωσης γίνεται αντιληπτή από το ότι ενδεχόμενη εναντίωση της Ένωσης αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την έναρξη της ολοκληρωτικής διάλυσης του παράνομου αυτού σχεδιασμού και της πλήρους αποδόμησης του συστήματος που τον οργανώνει, τον διευθύνει και τον υλοποιεί.

Έχει ήδη κατατεθεί Αίτημα προς την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης για διαγραφή από μέλος αυτής της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων, λόγω βεβαιωμένης παραβίασης άρθρων του Καταστατικού της που αναφέρονται στο σκοπό λειτουργίας της, που συνεπάγεται την εναντίωση στους σκοπούς λειτουργίας της Ομοσπονδίας της και συνιστά λόγο διαγραφής.

Στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου της, η Ένωση συμμετέχει με εκπροσώπους της στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή όπως και στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Χανίων. Όσον αφορά τις κατ’ εξακολούθηση αποφάσεις εγκρίσεων χρηματοδότησης της παράνομης εγκατάστασης των αναφερόμενων συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία αρχικά από τις Σχολικές Επιτροπές και στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης κ. Γρηγόρη Γκουλούση, δεν υπάρχει καμία απολύτως ευθύνη της Ένωσης. Ως αιτιολόγηση αναφέρει πως η συμμετοχή των εκπροσώπων της στα διοικητικά όργανα εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια και δεδομένου ότι η Ένωση λειτουργεί άνευ κώδικα δεοντολογίας οι εκπρόσωποί της λειτουργούν κατά βούληση εκτός αν οι ίδιοι αποφασίσουν να ζητήσουν τη γνώμη των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης. Η Ένωση δεν φταίει για τις σχετικές αποφάσεις αφού εκπροσωπείται με 1 μόνο μέλος στα 15 της επιτροπής. Επίσης, η Ένωση δεν ενημερώνεται ούτε για τις συνεδριάσεις ούτε για την ημερήσια διάταξη αυτών. Κατά τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης, υποθάλπει κάτι άλλο και τίθεται υπό επιφύλαξη κάθε ισχυρισμός ότι η υλοποίηση του παράνομου σχεδιασμού γίνεται εν’ γνώσει της Ένωσης. Επίσης, πρόκειται για θέμα εκτός των αρμοδιοτήτων της Ένωσης, ειδικά εφόσον αφορά τη λειτουργία των καμερών ασφαλείας τις ώρες μη εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολείων, κατά τις οποίες γίνεται χρήση τους και από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Κατά τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης, η τοποθέτηση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία των Χανίων αρκετές φορές ήταν εν’ μέρει νόμιμη και για το μέλλον επιζητείται η ύπαρξη σχετικής νομιμότητας. Με την ανωτέρω αιτιολόγηση φαίνεται πως συμφωνούν έως σήμερα και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης.

Βασικός στόχος της συνεργασίας της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης, είναι η συγκρότηση μιας πιο αποτελεσματικής ομάδας συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων όλων των σχολείων, εκτός όμως από το αναφερόμενο ήδη υπαρκτό πρόβλημα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εξαγγελία για απαίτηση ύπαρξης σχετικής νομιμότητας στο μέλλον, για να είναι αληθοφανής, απαιτεί απαραιτήτως την άμεση και έντονη εναντίωση στις ήδη υλοποιημένες σχετικές παρανομίες σε σχολεία των Χανίων και την απαίτηση για διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων.

Η ηθική και ιδεολογική βάση της Ένωσης, θεωρητικά είναι η δημόσια εκπαίδευση αντάξια των μελλοντικών πολιτών της, η βελτίωση των όρων φοίτησης και η γενικότερη διαπαιδαγώγηση των μαθητών των σχολείων στις αξίες της σύγχρονης Δημοκρατίας και της Ελληνικής Παιδείας με σκοπό την απόκτηση της ιδιότητας του πολίτη. Στην πράξη, με έμμεση συνέργεια της Ένωσης, προωθείται η καθοδηγημένη εκπαίδευση που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς: μαθητές/πολίτες πειθήνια όργανα που θα έχουν μάθει από μικρή ηλικία να υπακούουν στις επιδιώξεις ενός απρόσωπου ελεγκτικού μηχανισμού.

Ανύπαρκτη από την πλευρά της Ένωσης τόσο η επίσημη ενημέρωση φορέων της Πολιτείας όσο και η διαφώτιση της κοινής γνώμης για το πρόβλημα, με οργάνωση ομιλιών, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, με έκδοση δελτίων κ.α. καθώς και τη χρήση κάθε μέσου δημοσιότητας, όπως με δημοσιεύματα σε εφημερίδες, με συμμετοχή σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, με φυλλάδια κ.α. Προς αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έγινε ποτέ χρήση των άλλων πρόσφορων μέσων έκφρασης του καθοδηγητικού ρόλου της Ένωσης, όπως οι διαμαρτυρίες, οι παραστάσεις, οι καταγγελίες, τα υπομνήματα και τα ψηφίσματα.

Εξαιτίας της αναφερόμενης στάσης της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων έχει ήδη δημόσια απολέσει τη νομιμοποίηση να υπάρχει ως συλλογικότητα, λόγω βεβαιωμένης παραβίασης άρθρων του Καταστατικού της που αναφέρονται στο σκοπό λειτουργίας της και συνιστά λόγο διάλυσης. Η εκκίνηση των νόμιμων διαδικασιών διάλυσής της μέσω της εποπτεύουσας Αρχής, δεν θα γίνει άμεσα αλλά προς το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, με σκοπό να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία συμμόρφωσης των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης με τους σκοπούς λειτουργίας της Ομοσπονδίας της.

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

Μαργουνίου 71, Χανιά

Check Also

Κρήτη – Κατασχέθηκαν τα αλιευτικά εργαλεία και 15kg αλιευμάτων

Η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε από το Λιμεναρχείο Σητείας, πρώτες πρωινές ώρες χθες, για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize