Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κρήτη – Ακατάλληλο τo 1/3 των απορριμμάτων της ανακύκλωσης!

Κρήτη – Ακατάλληλο τo 1/3 των απορριμμάτων της ανακύκλωσης!

Δυστυχώς, ο ένας στους τρεις κάδους ανακύκλωσης, απορρίπτεται ως ακατάλληλος λόγω οργανικού υπολείμματος που περιέχει. Δηλαδή, το 33% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο και από το ΚΔΑΥ Ηρακλείου μεταφέρεται για υγειονομική ταφή στον ΧΥΤΑ του Δήμου Ηρακλείου στους Πέρα Γαλήνους! Φυσικά, με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Αγίου Νικολάου!

Στην παραδοχή του μείζονος αυτού προβλήματος προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μασσάρος. «Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα ρίψης στους μπλε κάδους νεκρών ζώων, ποντικών κλπ.  

Ο αντιδήμαρχος περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει συνεργείο με 7 άτομα στον ΆγιοΝικόλαο, με 4 στη Νεάπολη καθώς και 10 εργάτες καθαριότητας με οδηγούς στα απορριμματοφόρα. Τη χειμερινή περίοδο ο Δήμος λειτουργεί με έξι απορριμματοφόρα και τη θερινή περίοδο με 12 απορριμματοφόρα.

Το Σεπτέμβριο του 2017 όταν ανέλαβε εκείνος ως αντιδήμαρχος, στην Υπηρεσία εργάζονταν 44 επιπλέον εργάτες, που δεν υπάρχουν σήμερα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβαν εργασία 10. Στις 1 Απριλίου 2018 υπήρχε κυβερνητική δέσμευση ότι θα διορίζονταν 25 μόνιμοι εργάτες καθαριότητας στο Δήμο. Καταρτίστηκε τότε, όπως είπε, προσωρινός πίνακας διορισθέντων και από εκείνους παρουσιάζονταν όσοι ήθελαν να αποδεχτούν με το ρίσκο ότι όταν γίνει ο οριστικός πίνακας διορισμών, μπορεί να βρεθούν εκτός λίστας... Απ’ αυτούς τους 25 ανέλαβαν εργασία 7 άτομα.

Τον Ιούνιο του 2018 προσελήφθησαν 20 έκτακτοι εργάτες. Το Φεβρουάριο του 2019 έφυγαν 10 και σε μερικές μέρες θα φύγουν και άλλοι 10, οπότε και ο Δήμος, εν όψει προετοιμασιών του Πάσχα και παραμονές της έναρξης της τουριστικής περιόδου βρίσκεται εκ νέου σε μεγάλο πρόβλημα για την οργάνωση της Καθαριότητας.

«Η αγωνία των κατοίκων στα δημοτικά/ τοπικά διαμερίσματα και των κατοίκων των χωριών, είναι πως ο Δήμος θα συνδράμει στην καθαριότητα που πρέπει να γίνει την περίοδο του Πάσχα. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με το υπάρχον προσωπικό και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Μασσάρος.

Εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία για πρόσληψη εποχικών, 30 εργατών καθαριότητας και 6 οδηγών κι ευχήθηκε να τηρηθεί η υπόσχεση από κεντρικά, ότι οι σχετικές εγκρίσεις θα σταλούν ταχέως ώστε να παρουσιαστούν μέχρι το Πάσχα και να εκτελεστεί ο προγραμματισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας με κάποια ευχέρεια.

Διευκρίνισε ότι μπορεί πέρυσι το πρόβλημα να αντιμετωπίστηκε στα χωριά, χορηγώντας στου προέδρους «πάγια προκαταβολή», δηλαδή ενός μικρού σχετικά χρηματικού ποσού, για μικροαναθέσεις τέτοιων εργασιών, αλλά φέτος που είναι σε εξέλιξη διαδικασία προσλήψεων εργατών καθαριότητας από το Δήμο, δεν επιτρέπεται από το νόμο τέτοια διαδικασία, είπε ο κ. Μασσάρος.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize