Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / SciTech / Κρήτη – 200.000 σκουλήκια από το νησί θα ταξιδέψουν σήμερα στο διάστημα

Κρήτη – 200.000 σκουλήκια από το νησί θα ταξιδέψουν σήμερα στο διάστημα

Σήμερα η εκτόξευση του σκουληκιού στο διάστημα από το ΙΤΕ

Το C. Elegans θα μείνει στο τροχιακό εργαστήριο μέχρι την αναπαραγωγή του και οι προνύμφες του θα επιστρέψουν στη Γη

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στέλνει την Κρήτη στο διάστημα, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Πρόκειται για μία διεθνή προσπάθεια στην οποία αποστέλλεται βιολογικό υλικό στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την εκτόξευση να είναι προγραμματισμένη για σήμερα και να πραγματοποιείται από το Διαστημικό Κέντρο «Κένεντι» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αστροναύτης» ο… «Καινοραβδίτης ο κομψός»

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ επιστρατεύει ως «αστροναύτη» ένα σκουλήκι, το νηματώδες «Καινοραβδίτης ο κομψός» (Caenorhabditis elegans ή εν συντομία C. elegans), το οποίο θα ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον ISS, θα μείνει στο τροχιακό εργαστήριο μέχρι την αναπαραγωγή του και οι προνύμφες του θα επιστρέψουν στη Γη.

Τα δείγματα του νηματώδους Caenorhabditis elegans θα ταξιδέψουν μέσα σε ειδικούς σάκους που θα περιέχουν οξυγόνο, με προορισμό τον ISS, όπου θα παραμείνουν μέχρι την αναπαραγωγή τους.

Οι ανθεκτικές προνύμφες θα καταψυχθούν στους -80oC και θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής τους στη Γη, προκειμένου να μελετηθούν από τους ερευνητές ως προς τις μεταβολές που θα έχουν υποστεί στο νευρικό και μυϊκό τους σύστημα. Η φιλοδοξία των επιστημόνων είναι ότι αυτό το πείραμα θα δώσει τις απαντήσεις που ψάχνουν μελετώντας τις επιπτώσεις των διαστημικών συνθηκών στον ανθρώπινο οργανισμό και κατ’ επέκταση σχετικά με τη μακρόχρονη παραμονή του ανθρώπου στο διάστημα.

Μεγάλη η σημασία του διαστημικού ταξιδιού για το νησί μας

Σημειώνεται ότι η Κρήτη πάει για πρώτη φορά στο διάστημα χάρη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΙΤΕ, το οποίο έχει να επιτελέσει έναν κρίσιμο στόχο που θα ανοίξει τον δρόμο για τις μελλοντικές επανδρωμένες πτήσεις.

Η αποστολή αυτή αποτελεί μια κορυφαία διεθνή προσπάθεια στην οποία μετέχει το ΙΜΒΒ του ΙΤΕ, έχοντας ως στόχο να μελετήσει πώς η έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα επηρεάζει το μυϊκό σύστημα και τη φυσική κατάσταση του οργανισμού.

Η σημασία αυτού του πειράματος, πέρα από το αυτονόητο, γίνεται ακόμα πιο μεγάλη για το ΙΤΕ και την Κρήτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που ελληνικό ερευνητικό Ίδρυμα συμμετέχει σε βιοϊατρική μελέτη, στο πλαίσιο διεθνούς διαστημικής αποστολής.

Από: Μουντουφάρης Σταύρος

Check Also

Δεύτερη αποτυχία του συστήματος αλεξίπτωτου του ExoMars

unboxholics.com Η συνεργασία ESA και Roscosmos για να φέρουν ένα rover στην επιφάνεια του Άρη δεν είναι χωρίς προβλήματα. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize