Κρήτη: Με 10 μεγάλα έργα στοχεύει να αλλάξει επίπεδο ο Δήμος

Δέκα μεγάλα έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, τα οποία  συμβασιοποιούνται το επόμενο διάστημα, σηματοδοτούν ένα δυναμικό άλμα που επιχειρεί η δημοτική αρχή για να καλύψει τον κενό χρόνο που «πάγωσε» η ατμομηχανή της Τεχνικής Υπηρεσίας λόγω της αλλαγής του νόμου περί δημόσιων έργων.

Παράλληλα ακολουθούν νέες μεγάλες δημοπρατήσεις με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ και αφορούν έργα τα οποία έρχονται να καλύψουν δομικές ανάγκες τόσο στον τομέα της προσχολικής αγωγής όσο και στη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων και την ενίσχυση των σχολικών συγκροτημάτων.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα έργα που μπαίνουν σε τροχιά συμβασιοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα,  είναι η διάνοιξη και η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 2.495.354 ευρώ. Επίσης συμβασιοποιείται η ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Δρακάκη και Ιλιού, 2.960.000 ευρώ, και η διαμόρφωση του κόλπου του Δερματά, 2.000.000 ευρώ. Ακόμα σε πρώτο πλάνο μπαίνει το έργο των μονώσεων των σχολικών συγκροτημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 560.000 ευρώ.

Μεγάλο βάρος πρόκειται να δοθεί στην αποκατάσταση των δρόμων που έχουν γεμίσει λακκούβες και παραμορφώσεις από την καταστροφή των ασφαλτικών και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μια μεγάλη παρέμβαση συνολικού κόστους 5.995.252 ευρώ. Αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει και στο περιαστικό περιβάλλον με  τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού 3.733.132 ευρώ.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, όλες οι παρεμβάσεις αυτές ήταν δρομολογημένες από το παρελθόν και είχαν μπλοκάρει εξαιτίας του νέου νόμου για τα δημόσια έργα, που  τροποποιήθηκε περισσότερες από 200 φορές. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν να δημιουργηθεί ένα  ασφυκτικό σκηνικό  στον Δήμο Ηρακλείου (όπως και σε όλους τους άλλους ΟΤΑ της χώρας), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν έργα που ήταν πολύ σημαντικά, καθώς υπήρχαν εκκρεμότητες σε  κρίσιμα ζητήματα.

Όπως είναι γνωστό, για ενάμιση χρόνο όταν κάποιος επιχειρούσε να δημοπρατήσει μπλόκαρε, καθώς προέκυπτε μια νέα αλλαγή του νόμου, με αποτέλεσμα να  έπρεπε να ξεκινήσει την όλη διαδικασία από την αρχή. Οι  δυσμενείς αυτές εξελίξεις προκάλεσαν πολύμηνες καθυστερήσεις στην προκήρυξη και δημοπράτηση δημόσιων έργων με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την εξέλιξη σημαντικών παρεμβάσεων, αλλά και στην τοπική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, όλη η προετοιμασία που είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες βγαίνει τώρα δυναμικά μπροστά με την συμβασιοποίηση σημαντικών  έργων. Αντίστοιχη δουλειά γίνεται και σε επίπεδο δημοπρατήσεων, καθώς βγαίνουν στον αέρα σημαντικές παρεμβάσεις μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

Σημαντικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα  7.000.000  δημοπρατούνται, όπως για παράδειγμα το πάρκο της λ. 62 Μαρτύρων, το  ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οι  συντηρήσεις σχολείων,  το πάρκο Καραμανλή στα Δειλινά, η μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης της  οδού Κομνηνών, το αρδευτικό της ευρύτερης περιοχής Αγίου Βλάση κ.ά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize