Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / FreeTime / Tο Κέντρο Πρόληψης για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών επέλεξε να προβάλει το παιδικό θεατρικό έργο «Πετώντας για την Ειρήνη»

Tο Κέντρο Πρόληψης για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών επέλεξε να προβάλει το παιδικό θεατρικό έργο «Πετώντας για την Ειρήνη»

 

Η 26η  Ιουνίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Η μέρα αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση για το φαινόμενο της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και ιδιαίτερα για το ρόλο της πρόληψης.

Η  πρόληψη των εξαρτήσεων δεν περιορίζεται στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τις ουσίες και τους κινδύνους, που συνεπάγεται η χρήση τους.

Η πρόληψη συνίσταται σε μια διαδικασία εκπαίδευσης και προετοιμασίας των παιδιών και των νέων, ώστε να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις ζωής, να μπορούν οι ίδιοι να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους. Για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη, χρειάζεται να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, γιατί τότε δημιουργούνται οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας. Μάλιστα, κατάλληλη ηλικία για να αρχίζουν τα προληπτικά προγράμματα είναι το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο παρόλο που φαίνεται ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν αφορά άμεσα τα μικρά παιδιά. Κι όμως σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία υπάρχουν αρκετά «δύσκολα» συναισθήματα, όπως ο φόβος, η ζήλεια, το άγχος, η μοναξιά και  η ματαίωση, που – αν τα παιδιά μάθουν να διαχειρίζονται σωστά – θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με θετικούς τρόπους τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν αργότερα στη ζωή τους.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το Κέντρο Πρόληψης για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, επέλεξε να προβάλει το έργο των παιδιών που συμμετείχαν στη δράση «Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών» με το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης « Πετώντας για την Ειρήνη». Πρόκειται για ένα παραμύθι που πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας, το οποίο διασκευάσαμε σε μια παιδική θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί από τα παιδιά του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2017 λειτούργησε Θεατρικό Εργαστήρι για μαθητές Δημοτικού στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης στο Ρέθυμνο, στο οποίο τα παιδιά που συμμετείχαν γνώρισαν την τέχνη του Θεάτρου.

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τους δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εκτονωθούν με την κίνηση και το λόγο και σίγουρα να διασκεδάσουν.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι ο προσανατολισμός των παιδιών σε δημιουργικές δραστηριότητες και η εκπαίδευσή τους σε νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, που συμβάλλουν στην προαγωγή μιας θετικής και δημιουργικής στάσης ζωής, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση εξαρτητικών και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών.

Όλους αυτούς τους  μήνες που διήρκεσε η δράση, τα παιδιά δούλεψαν με ενθουσιασμό και κέφι, εκφράζοντας τις ιδέες, τις απόψεις αλλά και  τους προβληματισμούς τους.

Καρπός των προσπαθειών αυτών είναι μια θεατρική παράσταση από παιδιά για παιδιά.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στις 20.00, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου για να απολαύσετε και να χειροκροτήσετε τους μικρούς μας πρωταγωνιστές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλοι ότι πρόληψη είναι ο πολιτισμός, η συνεργασία, η έκφραση, το παιχνίδι, η διασκέδαση. Πρόληψη είναι ό,τι προάγει την αγάπη για τη ζωή!

 

Επιπλέον, το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ  πραγματοποίησε τις παρακάτω έρευνες στο μαθητικό πληθυσμό του νομού:

– 2010:  Έρευνα Π.Ο.Υ. HBSC για τη Ψυχική Υγεία των Εφήβων Μαθητών, στην οποία συμμετείχαν 1000 έφηβοι μαθητές.

-2011: Έρευνα ESPAD για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό, στην οποία συμμετείχαν 801 έφηβοι μαθητές.

 

Επιπλέον , το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου ήταν το πέμπτο κέντρο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα  και το πρώτο που  έλαβε την Ειδική Πιστοποίηση ΝΠΙΔ, ως φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συμμετέχει/ συνεργάζεται  με  κοινωνικές δομές που ανήκουν σε  δημόσιους οργανισμούς . (Εφημερίδα της Κυβέρνησης αριθμ. Φύλλου 1453/21-10-2005, με αριθμ. μητρώου του φορέα μας στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας του νόμου 2646/98, 13317 ΑΕΝ1400608800011).

 

Ακόμη:

– συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης

– συμμετείχε στο πρόγραμμα Ευρυδίκη, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την COOPERATIVA MARCELLA (Ιταλία),για την πρόληψη των εξαρτήσεων στους χώρους εργασίας.

– υλοποίησε, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Summer Campaign (2002)  που αφορούσε στην ενημέρωση νέων τουριστών ηλικίας 18 – 25 ετών για τα προβλήματα που προέρχονται από την κατάχρηση αλκοόλ και τον επιβλαβή συνδυασμό του με ψυχοτρόπες / διεγερτικές ουσίες, όπως το ecstasy και η κοκαΐνη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε – με τη συνεργασία 6 Ευρωπαϊκών  κρατών, υπό την αιγίδα της Ισπανίας, – σε  τουριστικές περιοχές της Ελλάδας (Ρέθυμνο) και της Ισπανίας( Ίμπιζα). Το κύριο μέρος του προγράμματος ανέλαβαν εκπαιδευμένοι νέοι από Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελλάδα και Δανία.

 

Το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου – στα 20 χρόνια λειτουργίας του – έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την κοινότητα και συνδέει τους ανθρώπους που μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην προαγωγή της πρόληψης και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει εργαστεί με συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων του, με σεβασμό πάνω από όλα στον άνθρωπο.

Το έργο του εξελίσσεται και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής, βρίσκοντας συνεχώς καινούριους τρόπους να προσεγγίσει και να συνδιαλλαγεί με την τοπική κοινότητα.

Οι πολίτες της Π.Ε. Ρεθύμνου βρίσκουν στο Κέντρο έναν από τους λίγους χώρους, όπου δωρεάν, μπορούν να ακουστούν, να επικοινωνήσουν και να βρουν στήριξη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη ζωή τους.

Check Also

Ρέθυμνο – Βραδιά Αλληλεγγύης από τον ΣΥΝΠΟΛΙΣ με τον Πέτρο Μαρούλη και τον Ανδρέα Μπικάκη!

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ», διοργανώνει για 8η συνεχόμενη χρονιά, βραδιά αλληλεγγύης, την Τετάρτη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize