Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Κενές 628 θέσεις δασκάλων στην Κρήτη

Κενές 628 θέσεις δασκάλων στην Κρήτη

Τα 628 αγγίζουν συνολικά τα κενά εκπαιδευτικών, όπως αυτή τη στιγμή καταγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Με το νομό Ηρακλείου να καταλαμβάνει την πρωτιά όσον αφορά στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τα νούμερα που θα δείτε παρακάτω αποτελούν εναπομείναντα κενά που, αν και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παραμένουν ακάλυπτα, με την ανάγκη για μια δεύτερη φάση αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, καθώς και παράλληλης στήριξης, να κρίνεται επιτακτική από τους φορείς της εκπαίδευσης.

 

Ηράκλειο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο νομό Ηρακλείου οι ελλείψεις εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχονται συνολικά στα 258 κενά.

Αναλυτικά έχουν ως εξής: δασκάλων 22, νηπιαγωγών 15, Εικαστικών 16, θεατρολόγων 3, μουσικών 6, γυμναστών 7 και Αγγλικών 5. Στην Ειδική Αγωγή, τα κενά δασκάλων που παραμένουν, αρχίζοντας από τα τμήματα ένταξης, είναι 8.

Οι ελλείψεις στην κατηγορία Παράλληλες Στηρίξεις δασκάλων αγγίζουν τα 167 κενά και στις Παράλληλες Στηρίξεις νηπιαγωγών τα 9 κενά.

 

Χανιά

Στο νομό Χανίων, τώρα, τα εναπομείναντα κενά είναι τα παρακάτω: 5 δασκάλων, 10 Εικαστικών, 3 θεατρολόγων, 8 μουσικών, 7 γυμναστών, 7 Αγγλικών, 1 Πληροφορικής Ειδικής και 2 Πληροφορικής Γενικής. Στην Ειδική Αγωγή καταγράφονται: 15 κενά δασκάλων στα Τμήματα Ένταξης, 59 στις Παράλληλες Στηρίξεις δασκάλων και 18 στις Παράλληλες Στηρίξεις νηπιαγωγών, φτάνοντας έτσι συνολικά οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο νομό στις 135.

 

Λασίθι

Προχωρώντας στο νομό Λασιθίου έχουμε: 4 κενά νηπιαγωγών, 7 Αγγλικών, 4 Μουσικής, 9 Εικαστικών, 6 θεατρολόγων, 6 Πληροφορικής και 7 γυμναστών, ενώ στα τμήματα υποδοχής τα κενά είναι 6. Στην Ειδική Αγωγή τώρα, στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ) Λασιθίου παρουσιάζονται έως αυτή τη στιγμή 6 κενά, ενώ στην Παράλληλη Στήριξη καταγράφονται 31 σε δασκάλους και 6 κενά σε νηπιαγωγούς, φτάνοντας συνολικά τα κενά των εκπαιδευτικών στο νομό Λασιθίου στα 92.

 

Ρέθυμνο

Στο νομό Ρεθύμνου τα κενά εκπαιδευτικών συνολικά αγγίζουν τα 153. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΥΣΠΕ, τα κενά είναι τα παρακάτω: δασκάλων 5, γυμναστών 6, Εικαστικών 3, Μουσικής 5, Θεατρικής Αγωγής 3, Αγγλικών 3 και Πληροφορικής 1. Περνώντας στην Ειδική Αγωγή, σημειώνονται 127 κενά σε εκπαιδευτικούς στην κατηγορία Παράλληλες Στηρίξεις.

 

Οι ελλείψεις ανά ειδικότητα

Μελετώντας τώρα τις ελλείψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανά ειδικότητα συνολικά σε όλη την Κρήτη, θα δούμε ότι στερούμαστε τους παρακάτω αριθμούς εκπαιδευτικών: ειδικότητα δασκάλων συνολικά 32, νηπιαγωγών 19, εικαστικών 38, θεατρολόγων 15, μουσικών 23, γυμναστών 27 και Αγγλικών 22.

Στο ευαίσθητο κομμάτι της Ειδικής Αγωγής, ταυτόχρονα, συνολικά σε όλο το νησί ανά ειδικότητα εκπαιδευτικών σημειώνονται τα εξής κενά: Τμήματα Ένταξης δασκάλων/νηπιαγωγών 29, Παράλληλες Στηρίξεις δασκάλων 384, Παράλληλες Στηρίξεις νηπιαγωγών 33 και Τμήματα Υποδοχής 6.

«Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς μάς βρήκε σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι όσον αφορά στις προσλήψεις και την κάλυψη των κενών. Δόθηκε βαρύτητα στην πρωινή ζώνη, αλλά, όπως δείχνουν τα αριθμητικά δεδομένα, οι Παράλληλες Στηρίξεις για τους μαθητές που χρήζουν άμεσης ανάγκης ήταν φειδωλές», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας πως τα παραπάνω στοιχεία με τις ελλείψεις σε επίπεδο Κρήτης είναι οι πραγματικές ανάγκες που παρουσιάζονται, τις οποίες διεκδικούν να καλυφθούν.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για άλλη μια χρονιά ζητούν την επαρκή παρουσία δασκάλων και καθηγητών στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, στα γυμνάσια και στα λύκεια, καθότι και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζονται ελλείψεις, ούτως ώστε να μη χάνουν μαθήματα και να μην τρέχουν και δε φτάνουν στο τέλος της χρονιάς να καλύψουν τα διδακτικά κενά.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Check Also

Ρέθυμνο Γιάννης Κεφαλογιάννης – Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τα προβλήματα στην εκπαίδευση στον Μυλοπόταμο

Σε μια ουσιαστική συνάντηση εργασίας με τον υπεύθυνο του τομέα Παιδείας και Πρόεδρο της Σχολικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize