Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΠΝΕΥΜΑ / Και η νέα θέση του περιπτέρου θα ενοχλεί στη θέα – Πλήρης υπονόμευση του πολιτιστικού πλούτου του ενετικού λιμανιού στο Ρέθυμνο

Και η νέα θέση του περιπτέρου θα ενοχλεί στη θέα – Πλήρης υπονόμευση του πολιτιστικού πλούτου του ενετικού λιμανιού στο Ρέθυμνο

Κατηγορώ κατά θεσμών και υπηρεσιών για την υφιστάμενη κατάσταση του Ενετικού λιμανιού απευθύνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ρεθύμνης, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με νέο κείμενο-παρέμβαση του, ο Σύλλογος, επισημαίνει ότι παρά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που σαφώς καθορίζει τη λειτουργία του Ενετικού Λιμανιού με πρόθεση την ανάδειξη και προστασία της ιστορικής φυσιογνωμίας του, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί, η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με την κατάσταση να παραμένει όπως ήταν. Για την εικόνα που παρουσιάζει το Ενετικό Λιμάνι, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αποδίδει τις ευθύνες τόσο στους θεσμικούς φορείς, όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναλυτικά, το κείμενο παρέμβαση που υπογράφουν εκ μέρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, ο πρόεδρος Σωτήρης Παναγόπουλος και ο γραμματέας Βαλάντης Μανωλεσάκης, έχει ως εξής:
«Προτεραιότητα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, όπως αποδεικνύεται από όλες τις αποφάσεις και ενέργειές μας έως σήμερα, είναι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του τοπίου. Είναι μία συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή, δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας. Το δικαίωμα στην παραβατικότητα, που έχει εμφυτευτεί στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό αποτελεί καθεστώς, με την ανοχή των υπηρεσιών, είναι η αιτία του φαινομένου της υποβάθμισης που βλέπουμε σήμερα σε όλο το ιστορικό κέντρο.
Στο ενετικό λιμάνι, συγκεκριμένα, μετά μάλιστα από την υπ’ αριθμό ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΠΚ / ΔΒΜΑ / ΤΒΜΑΧΜΑΕ / 416133 / 249597 / 8615 / 3021 της 07-02-2017 απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με την έγκριση της μελέτης «Εκπόνηση σχεδίου γενικής διάταξης λειτουργιών ενετικού λιμανιού» στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, το καθεστώς αυτό φαίνεται ότι αναπαράγεται με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και των υπηρεσιών, καταστρατηγώντας τους περισσότερους όρους της παραπάνω απόφασης.
Αναλυτικότερα:
1. Έχει ήδη υποβληθεί στο λιμενικό ταμείο η νέα θέση του περιπτέρου, με την υπ’ αριθμό ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΠΚ / ΕΦΑΡΕΘ / 82356 / 49076 / 1205 / 16-03-2017 με τίτλο «έγκριση προσωρινής μεταφοράς περιπτέρου ενετικού λιμένα Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, στην περιοχή της προγραμματιζόμενης ανάπλασης, όπου το ΚΑΣ αποφάσισε την αποκατάσταση του κτηρίου και του δημόσιου χώρου. Είναι σαφές, ότι το περίπτερο δεν μπορεί να τοποθετηθεί με κανένα τρόπο, στην είσοδο της περιοχής που υποτίθεται προστατεύουμε και προγραμματίζουμε ν’ αναπλάσουμε. Η απομάκρυνση του περιπτέρου περιγράφεται στην παράγραφο 8 της απόφασης του ΚΑΣ.
2. Η αλυσίδα κατά μήκος του κρηπιδώματος για την ασφάλεια των πεζών, με τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογίας, είναι κάτι το πρωτοφανές για τα ιστορικά λιμάνια, που δεν έχει κατασκευαστεί πουθενά. Καταλαβαίνουμε ότι η ασφάλεια των πεζών χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την περαιτέρω καθυστέρηση της εφαρμογής της απόφασης του ΚΑΣ. Επίσης καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται ν’ αυξηθεί η ζώνη διέλευσης σε εύρος 2,40 – 4,00 μέτρα, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 της απόφασης του ΚΑΣ.
3. Τουριστικά σκάφη (πειρατικό πλοίο και άλλα) παραμένουν στο λιμάνι, ενώ στις παραγράφους 11 και 12 της απόφασης του ΚΑΣ, αναφέρεται ότι μπορούν να ελλιμενίζονται μόνο βάρκες και μάλιστα στο Β-ΒΔ κρηπίδωμα.
4. Τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν όλη σχεδόν την έκταση του δημόσιου χώρου, αφήνοντας ελάχιστο διάδρομο μπροστά από τα καταστήματα, σε αντίθεση με την παράγραφο 1 της απόφασης. Επίσης τα τραπέζια και οι καρέκλες δεν είναι αυτά που προβλέπονται στην παράγραφο 7 της απόφασης του ΚΑΣ.
5. Οι τέντες από τις όψεις των κτηρίων δεν έχουν απομακρυνθεί, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5 της απόφασης του ΚΑΣ».
 
Η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το περίπτερο
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, δημοσιοποιεί και την απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το περίπτερο, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Σε απάντηση του υπ’ αρ. πρωτ. 2131.24/931/2016/6-5-2016 εγγράφου του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου (σχετ. 1) και των υπ’ αρ. πρωτ. 1252/11-5-2016 και 2017/7-07-2016 εγγράφων του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, που αφορούν στη μεταφορά του περιπτέρου του ενετικού λιμένα Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου σε νέα θέση, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΠΚ / ΔΒΜΑ / ΤΒΜΑΧΜΑΕ / 414133 / 249597 / 8615 / 3021 / 7-02-2017 Απόφαση Έγκρισης Μελέτης «Εκπόνησης σχεδίου γενικής διάστιξης λειτουργιών ενετικού λιμανιού» στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου θα πρέπει, πριν την έναρξη των εργασιών «να απομακρυνθεί το περίπτερο και να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς του σε άλλη θέση πέραν της εσοχής του βόρειου κρηπιδώματος που προτείνεται από τους μελετητές, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ρεθύμνου».
Μετά τα παραπάνω και σε συνέχεια της προφορικής μας συνεννόησης, με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Όθωνα Χριστουλάκη, κατά τη συνάντηση στις 1-3-2017, στα γραφεία της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε ότι από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου και αρμοδιότητάς μας εγκρίνεται η μεταφορά του περιπτέρου του ενετικού λιμένα, στον πεζόδρομο δυτικά του κτιρίου του Τελωνείου, σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό. Επισημαίνεται ότι η θέση αυτή εγκρίνεται προσωρινά, έως την αποκατάσταση του κτιρίου του Τελωνείου, οπότε και θα διαπιστωθεί αν η συγκεκριμένη θέση του περιπτέρου είναι η πλέον κατάλληλη και με τους παρακάτω όρους:
1. Η τοποθέτηση των εμπορευμάτων θα περιορίζεται μόνο στα πλευρικά ράφια του περιπτέρου και όχι στο πεζοδρόμιο.
2. Θα τοποθετηθούν δύο μόνο ψυγεία, ένα μόνο αναψυκτικών και ένα παγωτού ή δύο μονά αναψυκτικών.
3. Δεν θα τοποθετηθούν πλευρικά πλαστικά πετάσματα.
4. Η περιμετρική τέντα θα είναι από υπόλευκο καραβόπανο χωρίς διακοσμητικά στοιχεία και διαφημιστικούς λογότυπους.
Η παρούσα έγκριση δεν υποκαθιστά τυχόν απαιτούμενες άδειες άλλων υπηρεσιών ή φορέων, ούτε κατοχυρώνει τίτλο ιδιοκτησίας.
Οποιαδήποτε παράβαση των παραπάνω όρων αίρει αυτομάτως, την παρούσα έγκριση»

Check Also

ΚΑΣ – Το 10ώροφο ξενοδοχείο που κρύβει την Ακρόπολη όντως… ξεχωρίζει, αλλά ας συνδεθεί με ρεύμα και νερό!

iefimerida.gr Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επανεξέτασε το θέμα του 10ώροφου ξενοδοχείου που έχει κατασκευαστεί (και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize