Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΗΡΑΚΛΕΙΟ / Κατερίνα Βαρδινογιάννη – 165 είδη σαλιγκαριών έχουν καταγραφεί στην Κρήτη

Κατερίνα Βαρδινογιάννη – 165 είδη σαλιγκαριών έχουν καταγραφεί στην Κρήτη

Εκατόν εξήντα πέντε είδη σαλιγκαριών έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Κρήτη και από αυτά τα 110 είναι ενδημικά.

Το μικρότερο είναι 2-3 χιλιοστά, το μεγαλύτερο 3,5 εκατοστά και δεν είναι άλλο από τον περίφημο χοντρό κρητικό χοχλιό, που κάθε άλλο παρά Κρητικός είναι. Κάποια από τα σαλιγκάρια της Κρήτης είναι σαρκοφάγα , άλλα έχουν τρίχες στο κέλυφος και ορισμένα είναι διάφανα. Όλα τους πέφτουν σε θερινή νάρκη. Όμως, μόνο έξι από αυτά τα είδη τρώγονται από τους Κρητικούς. Χοντροί, λιανοί, μπαρμπαρόσοι, χοχλιδάκια, μουρμούρια και αρχόντισσες δίνουν γεύση στα πιάτα της κρητικής κουζίνας και κανένα από αυτά τα σαλιγκάρια δεν ανήκει στα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το νησί.

H Δρ. Κατερίνα Βαρδινογιάννη, έφορος των ασπόνδυλων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκτός των αρθροπόδων, ασχολείται με τη μελέτη των χερσαίων σαλιγκαριών στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο από το τέλος της δεκαετίας του ‘80.

Το 1994 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με θέμα τη βιογεωγραφία των χερσαίων σαλιγκαριών στα νησιά του νοτίου Αιγαίου (από Κύθηρα μέχρι Ρόδο). Είναι μέλος του Μ.Φ.Ι.Κ. από τις αρχές του ’90 και έχει συμμετάσχει σε όλες τις ερευνητικές αποστολές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλά προγράμματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα και την προστασία τους, ενώ είχε την ευθύνη μελέτης των χερσαίων σαλιγκαριών της Κύπρου, καθώς και την έκδοση άτλαντα για αυτά.
Το ερευνητικό της ενδιαφέρον για τα σαλιγκάρια επικεντρώνεται στην οικολογία τους, την εξέλιξη τους και στη βιογεωγραφική τους προσέγγιση (μελέτη- διερεύνηση της παρουσίας τους ή της απουσίας τους και της διαφοροποίησης τους σε μια περιοχή σε σχέση με τις συνθήκες και την ιστορία της περιοχής).

Η σειρά εκπομπών «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ Ηρακλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Check Also

Συναγερμός στην πυροσβεστική για φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ekriti.gr Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize