Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Καταπληκτικά μαύρα φασόλια Πρεσπών με πιπεριές στο φούρνο

Καταπληκτικά μαύρα φασόλια Πρεσπών με πιπεριές στο φούρνο

Υλικά

500 γραμμάρια φασόλια μαύρα Πρεσπών ή Καστοριάς

1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη, σε λεπτές λωρίδες

1 πιπεριά πράσινη, σε λεπτές λωρίδες

1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί, σε λεπτές λωρίδες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

1-2 πιπερίτσες καυτερές, ξηρές

μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Μουσκεύετε τα φασόλια αποβραδίς, τα σουρώνετε και τα βράζετε για 2 λεπτά σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζετε και τα ξαναβράζετε σε 1½ λίτρο φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε ξανά και φυλάτε λίγο από το ζωμό τους.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν, και προσθέτετε τις πιπεριές, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα, προσθέτετε τα φασόλια και τις πιπερίτσες και τα ανακατεύετε.

Στρώνετε τα φασόλια με τη σάλτσα τους σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα από πάνω. Ανακατεύετε τα φασόλια κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το ζωμό που φυλάξατε, για να παραμείνει η σάλτσα λίγο αραιή. Σερβίρετε τα φασόλια πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύονται με λαχανοσαλάτα ή παστά ψάρια και χωριάτικο ψωμί.

Tip! Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε τα εξαιρετικά νόστιμα φασόλια Πρεσπών, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φασόλια γίγαντες.

 

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Elena Jeffrey

Check Also

Ο μπακλαβάς της τεμπέλας

gastronomos.gr Εύκολος, γρήγορος και πολύ νόστιμος ο μπακλαβάς της τεμπέλας! Προετοιμασία: 15΄ Ψήσιμο: περίπου 30΄ Αναμονή: τουλάχιστον 1 ώρα Υλικά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize