Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Κατάληψη σε αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής

Κατάληψη σε αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής

Μήλον της έριδος ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και ομάδα αντιεξουσιαστών έχει καταστεί αίθουσα του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Η αίθουσα μετά από αχρησία ετών, προορίζεται για τη φιλοξενία εργαστηρίων, όμως εδώ και 8 μέρες τελεί υπό κατάληψη με τις εκατέρωθεν πλευρές σε… κινητοποιήσεις.

Ειρηνική διαμαρτυρία κατά της κατάληψης αίθουσας της φιλοσοφικής σχολής πραγματοποίησε η οικεία συνέλευση, το απόγευμα της Τετάρτης, μετά και από σχετική απόφαση της πρυτανείας του πανεπιστημίου Κρήτης για διακοπή των μαθημάτων στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, γι’ αυτό τον σκοπό.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Έφη Αβδελλά, η πανεπιστημιακή κοινότητα διεκδικεί την κυριότητα και επιστροφή του χώρου αυτού στις ανάγκες του εκπαιδευτικού ιδρύματος, μέσα από την ιδιότητά τους, ως μέλη αυτής.

Η ομάδα αντιεξουσιαστών από την πλευρά της έχει προγραμματίσει κινητοποιήσεις για το απόγευμα της Παρασκευής στον χώρο μπροστά από το δημαρχείο Ρεθύμνου.

Ανακοίνωση της Πρυτανείας

«Μετά από αίτημα της Συνέλευσης της Φιλοσοφικής Σχολής η Πρυτανεία προτείνει τη διακοπή των μαθημάτων 16.00-17.00 αύριο Τετάρτη 21/3, προκειμένου να συμμετάσχουν όσοι διδάσκοντες και φοιτητές επιθυμούν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει για την κατάληψη του εργαστηρίου του Τμήματος ΦΚΣ.

Η πορεία διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει από το Κυλικείο της Φιλοσοφικής στις 16:00».

Η Συνέλευση της Φιλοσοφικής Σχολής που συνήλθε εκτάκτως σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κατάληψη εργαστηρίου του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών έλαβε ομόφωνα την απόφαση να εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

«Τα μέλη της Φιλοσοφικής Σχολής διαμαρτυρόμαστε για την κατάληψη δημόσιου πανεπιστημιακού χώρου  που βρίσκεται σε χρήση της Σχολής.

Η κατάληψη παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, πλήττει ευθέως τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και επιτείνει την υπονόμευση του δημόσιου πανεπιστημίου δίνοντας προσχήματα σε όσους συστηματικά το απαξιώνουν και το επιβουλεύονται.

Οι εγκαταστάσεις του δημόσιου πανεπιστημίου αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού. Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη δημόσια πανεπιστημιακή περιουσία και να προασπίσουμε την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Ζητούμε από τα πρόσωπα που ιδιοποιήθηκαν τον δημόσιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής να αποχωρήσουν αμέσως.

Δηλώνουμε ότι δεν θα υποκύψουμε στη βία που ασκείται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, διδάσκοντες, υπαλλήλους και φοιτητές, σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε ειρηνικά την επιστροφή του χώρου στην κυριότητα του δημόσιου πανεπιστήμιου».

 

Κείμενο των καταληψιών

Το κείμενο των καταληψιών μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Ο κατειλημμένος χώρος στο τμήμα ΦΚΣ με μόλις λίγες ημέρες ύπαρξης έχει ήδη ταράξει τα νερά της κανονικότητας στον αποκομμένο – τόσο από την πόλη του Ρεθύμνου, όσο και από την υπόλοιπη Πανεπιστημιούπολη – χώρο της Φιλοσοφικής, τραβώντας άμεσα την προσοχή της διοίκησης. Ένα κομμάτι δήθεν προοδευτικών καθηγητών διατείνεται ότι σκόπευε να «αξιοποιήσει» τον εν λόγω χώρο ως εργαστήριο. Ωστόσο το πρόγραμμα που διατείνονται πως θα τρέξει άμεσα, βρίσκεται στα χαρτιά από το 2012(!), ενώ τα διατμηματικά εργαστήρια σαν το συγκεκριμένο υποτίθεται πως στεγάζονται σε άλλο, νεόκτιστο σημείο της πανεπιστημιούπολης. Ταυτόχρονα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, επιχειρεί να επιβάλει ένα είδος «δόγματος τάξης και ασφάλειας» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, το οποίο εκφράζεται με αναβαθμισμένη επιτήρηση, «αποστείρωση» των πανεπιστημιακών χώρων από συνθήματα και αφίσες, στοχοποίηση των εντός του Πανεπιστημίου αγωνιζόμενων κομματιών».

Check Also

Ρέθυμνο – «Tο λιμάνι θα ήταν πενταπλάσιο από τo σημερινό»

rethemnosnews.gr «Οι προσπάθειες για κρουαζιέρα και για υδροπλάνα, είναι φιλότιμες, αλλά με το συγκεκριμένο λιμάνι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize