Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΣΜΟΣ / Οι… καυτοί πόλοι της γης! – Δεκάδες ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής – Στις φλόγες η Γροιλανδία!

Οι… καυτοί πόλοι της γης! – Δεκάδες ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής – Στις φλόγες η Γροιλανδία!

Πυρκαγιές απειλούν περιοχές της Γροιλανδίας, όπου τον Ιούλιο καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, με την αστυνομία να προχωρά στην απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο ζώνες, στα νοτιοδυτικά.

«Λόγω των σημαντικών πυρκαγιών στα δυτικά παράλια, η αστυνομία της Γροιλανδίας αποθαρρύνει την κυκλοφορία – συμπεριλαμβάνονται η πεζοπορίακαι το κυνήγι– γύρω από το Νασουτόοκ και το Αμιτσορσούακ», ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Οι δύο αυτές ζώνες βρίσκονται κάτω από τον αρκτικό κύκλο. Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους και τις επόμενες ημέρες.

Οι πρώτες φωτιές ξέσπασαν στις 31 Ιουλίου, σε αυτή την αυτόνομη, δανέζικη νησιωτική περιοχή, η βλάστηση της οποίας αποτελείται κυρίως από τούνδρα.

Σε μία από τις ζώνες που έχουν πληγεί απαγορεύεται από σήμερα το κάπνισμα. Και αυτό γιατί λόγω της έντονης ξηρασίας ακόμη και η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως ανέφερε ο δήμος του Καασούιτσουπ.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Δανίας BMI, οι καιρικές συνθήκες τον Ιούλιο ήταν «ακραίες». Ο μετεωρολόγος, Τζον Κάπελεν, έγραψε στις 10 Αυγούστου στο Twitter ότι η θερμοκρασία έφτασε τους 24,8 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Νούουκ, της πρωτεύουσας της Γροιλανδίας.

Οι 12 μήνες του 2016 ήταν οι πιο θερμοί που έχει βιώσει η Γροιλανδία από τις αρχές του 1900, όταν άρχισαν να τηρούνται αρχεία της θερμοκρασίας της περιοχής.

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή στη Γη, δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του τεράστιου στρώματος πάγου που καλύπτει τη δυτική Ανταρκτική.  

Όπως αναφέρει η Guardian, το έργο των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αποκάλυψε τη ύπαρξη των 91 ηφαιστείων – με το ψηλότερο να φτάνει στο ύψος το όρος των Ελβετικών Άλπεων, Άιγκερ, που αγγίζει σχεδόν τα 4.000 μέτρα. Γεωλόγοι αναφέρουν ότι αυτή η τεράστια ηφαιστειογενής περιοχή πιθανόν θα κάνει να φαίνεται μικροσκοπική η ηφαιστειακή κορυφογραμμή της ανατολικής Αφρικής, που σήμερα χαρακτηρίζεται ως η περιοχή εκείνη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στον κόσμο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν όμως πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα σε τέτοιο μέγεθος μπορεί να έχει ανησυχητικές συνέπειες. «Αν ένα από αυτά τα ηφαίστεια εκρήγνυτο, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τα στρώματα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής», δήλωσε ο Robert Bingham, ειδικός στους παγετώνες και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Οτιδήποτε προκαλεί το λιώσιμο του πάγου -κάτι που θα μπορούσε σίγουρα να προκαλέσει μία έκρηξη- πιθανότατα θα επιτάχυνε τη ροή του πάγου στη θάλασσα», προσθέτει.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι: Πόσο ενεργά είναι αυτά τα ηφαίστεια; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσδιορίσουμε το συντομότερο δυνατόν», επισημαίνει.     Η μελέτη των ερευνητών περιελάμβανε ανάλυση των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενες έρευνες, στις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί ραντάρ που διεισδύουν στον πάγο, τα οποία είχαν μεταφερθεί είτε με αεροπλάνα, είτε με χερσαία οχήματα, για να μελετηθεί την περιοχή. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αρχεία από δορυφόρους και τις βάσεις δεδομένων καθώς και με γεωλογικές πληροφορίες από άλλες έρευνες. «Ουσιαστικά, ψάχναμε για ενδείξεις ηφαιστειακών κώνων που έβγαιναν προς τα πάνω στον πάγο», εξήγησε ο Bingham.

AdTech Ad

Αφότου η ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα, ανέφερε την ανακάλυψη 91 προηγουμένως άγνωστων ηφαιστείων, τα οποία προστίθενται στα 47 άλλα που είχαν ήδη ανακαλυφθεί τον προηγούμενο αιώνα από την εξερεύνηση της περιοχής. Τα νέα ηφαίστεια κυμαίνονται σε ύψος από 100 έως 3.850 μέτρα. Όλα καλύπτονται από πάγο, που μερικές φορές αποτελείται από στρώματα πάχους άνω των 4 χλμ. «Ήμασταν κατάπληκτοι. Δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο. Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των ηφαιστείων που γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στη δυτική Ανταρκτική. Υποψιαζόμαστε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα στοn βυθό της θάλασσας, κάτω από την παγονησίδα Ρος.

Οπότε, νομίζω πως είναι πολύ πιθανό αυτή η περιοχή να αποδειχτεί εκείνη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα ηφαιστείων στο κόσμο, ακόμη μεγαλύτερη και από την ανατολική Αφρική, όπου είναι συγκεντρωμένα το Νιραγκόνγκο, το Κιλιμάντζαρο, το Λονγκονοτ και όλα τα άλλα ενεργά ηφαίστεια», είπε ο Bingham. Όπως επισημαίνει η Guardian, αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η δραστηριότητα αυτών των ηφαιστείων μπορεί να έχει κρίσιμες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο πλανήτη. Εάν ένα από αυτά εκραγεί, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω ορισμένα από τα στρώματα πάγου της περιοχής, τα οποία έχουν ήδη επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η εκροή του λιωμένου πάγου στον Νότιο Ωκεανό θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας. «Απλώς δεν γνωρίζουμε πόσο ενεργά υπήρξαν τα ηφαίστεια αυτά στο παρελθόν», τονίζει ο Bingham. Ωστόσο, επισήμανε μια ανησυχητική τάση: «Τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά φαινόμενα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, είναι σε περιοχές που μόλις πρόσφατα έχασαν τον παγετώνα που τις κάλυπτε -μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν την Ισλανδία και την Αλάσκα».

«Η θεωρία υποδηλώνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή, χωρίς το στρώμα πάγου πάνω από αυτές, υπάρχει απελευθέρωση της πίεσης στα ηφαίστεια των περιοχών, και έτσι γίνονται πιο ενεργά», προσθέτει. Και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στη δυτική Ανταρκτική, υπογραμμίζει η Guardian, όπου η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, έχει αρχίσει να επηρεάζει τα στρώματα πάγου. Αν μειωθούν σημαντικά, αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει την πίεση στα ηφαίστεια που βρίσκονται κάτω από τον πάγο, και να οδηγήσει σε εκρήξεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τα στρώματα πάγου, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας. «Είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά», καταλήγει ο Bingham.

Check Also

Κρήτη – Κάμερα ανιχνεύει πυρκαγιές και στέλνει… SMS

neakriti.gr Πρωτοποριακό σύστημα θερμικής κάμερας στα Χανιά Μια θερμική κάμερα που ανιχνεύει πυρκαγιές και ειδοποιεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize