Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / SciTech / Kινδύνους για την υγεία κρύβει η διατροφή χωρίς γλουτένη – Δείτε αναλυτικά!

Kινδύνους για την υγεία κρύβει η διατροφή χωρίς γλουτένη – Δείτε αναλυτικά!

Αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε τοξικά μέταλλα όπως το αρσενικό και ο υδράργυρος

Τα άτομα που κάνουν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε αρσενικό και υδράργυρο, τοξικά μέταλλα που συντελούν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων καρκίνου και νευρολογικών διαταραχών, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και ακολουθείται ακόμα και από άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, με τη λογική ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάτι όμως που δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν ρυζάλευρο ως υποκατάστατο του σιταριού. Το ρύζι όμως είναι γνωστό ότι συσσωρεύει συγκεκριμένα τοξικά μέταλλα, περιλαμβανομένου του αρσενικού και του υδραργύρου, που υπάρχουν τα φυτοφάρμακα, το έδαφος και το νερό.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις στην υγεία από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρύζι.

Υδράργυρος και αρσενικό σε υψηλές τιμές

Η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Μαρία Αργκος και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey αναζητώντας συσχετισμό μεταξύ της δίαιτας χωρίς γλουτένη και βιοδεικτών τοξικών μετάλλων στα ούρα και το αίμα.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι 73 συμμετέχοντες, από τους 7,471 της μελέτης, είχαν αναφέρει ότι έκαναν διατροφή χωρίς γλουτένη την περίοδο 2009-2014.

Check Also

Ο ΥΠΕΣ Βρετανίας υπέγραψε την εντολή έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

thetoc.gr Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize