Ιεράπετρα – Μεγάλες αντιδράσεις για την αγωγή του Πυρηνελαιουργείου προς το δήμο – Μπαίνει θέμα στο ΔΣ για τους όρους λειτουργίας του

Πραγματική αίσθηση έχει προκαλέσει σε κάθε πολίτη του Δήμου Ιεράπετρας η κίνηση του ιδιοκτήτη του πυρηνελαιουργείου M. Aλμπαντάκη, που λειτουργεί στην Ιεράπετρα να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον του Δήμου Ιεράπετρας ζητώντας 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη σχετικά με το θέμα των διαρροών προς τον Αλμυρό Ποταμό και δηλώσεις εκ μέρους της αντιδημάρχου καθαριότητας για την ευθύνη που έχει το πυρηνελαιουργείου για το θέμα αυτό.

Όλα αυτά με δεδομένη την φετινή κατάσταση όπου, πέρα από το ζήτημα των λυμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η δυσοσμία σε όλη την πόλη και μεγάλο μέρος του Δήμου Ιεράπετρας έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα με άγνωστες τις συνέπειες για την υγεία των πολιτών αφού πέρα από την οσμή δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία ατμοσφαιρική ανάλυση για τις επιπτώσεις αυτού του νέφους στην υγεία, ενώ άγνωστο είναι κι αν διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης .

Το θέμα πλέον μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας όπου θα ζητηθούν όλα τα στοιχεία για τους όρους λειτουργίας της επιχείρησης, θα ζητηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, και το αν τηρούνται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές, και κάθε πτυχή της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα αν δέχεται ποσότητες πυρήνας από άλλους νομούς.

Θυμίζουμε επίσης πως το ζήτημα της έγκρισης διπλασιασμού των ποσοτήτων που μπορεί να επεξεργάζεται η επιχείρηση είναι σε εκκρεμότητα από την αντιπεριφέρεια Λασιθίου, και έτσι επείγει να ξεκαθαριστούν όλες οι πλευρές της υπόθεσης καθώς και να εκφράσει τη γνώμη του το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται να έχουν κοινή στάση στο θέμα, και αναμένεται να στηρίξουν όσες ενέργειες γίνουν.

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας Μ. Ρουμελιωτάκη μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως ο Δήμος Ιεράπετρας δεν ενδιαφέρεται να κλείσει καμία επιχείρηση, πρέπει όμως να φροντίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σε ότι αφορά την αγωγή τόνισε πως ο Δήμος Ιεράπετρας έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αντικρούσει τα επιχειρήματα του κ. Αλμπαντάκη, τονίζοντας για μια ακόμα φορά πως όλες οι διαρροές προς τον Αλμυρό ποταμό οφείλονται στο πυρηνελαιουργείο, με τον Δήμο Ιεράπετρας να συγκρατεί σε εδαφοδεξαμενές όλα τα στραγγίσματα, τα οποία στη συνέχεια αντλούνται και πηγαίνουν στο βιολογικό καθαρισμό. Φέτος υπήρξαν δύο μικρά σπασίματα τα οποία οδήγησαν σε διαρροή μικρής ποσότητας υγρών, όμως δεν έχει υπάρξει κάποιο άλλο περιστατικό πέρα από αυτά. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας έχουν 5 αναλύσεις από διαφορετιά σημεία σχετικά με τα λύματα που βρέθηκαν στον Αλμυρό Ποταμό, και όλα τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στις αρμόδιες αρχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize