Breaking News

Ιεράπετρα – Αναφορά Θραψανιώτη για το Αιολικό Πάρκο στην Επισκοπή

Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Θραψανιώτης- κατέθεσε ως αναφορά για τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επιστολή της «Πρωτοβουλίας Ιεράπετρας για βιώσιμο περιβάλλον» που αναφέρεται στο Αιολικό πάρκο στην Επισκοπή. Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να είχαν επιφέρει την άμεση ανάκληση της άδειας εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο χωριό Επισκοπή Ιεράπετρας εκ μέρους της Πολιτείας.»

Επισημαίνουν ότι «στην περίπτωση που εξετάζουμε εδώ, αναφορικά με το αιολικό πάρκο συντρέχουν σωρευτικά και επιπλέον πολλοί ακόμη λόγοι να μην γίνει η εγκατάστασή του αιολικού πάρκου:

– Έχει άμεση γειτνίαση με τις κατοικίες της κοινότητας. Συνολικά η ευρύτερη περιοχή από όπου θα είναι ορατό έχει 15.000 μόνιμους κατοίκους και πολλαπλάσιους επισκέπτες. Ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος ενώ στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας και του Δήμου είναι η ανάπτυξη του εναλλακτικού (και αρχαιολογικού) τουρισμού της περιοχής. Η επιβάρυνση από την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών ύψους με την πτερωτή ενενήντα (90) μέτρων σε λόφο στο κέντρο της περιοχής καθώς και η οπτική όχληση που θα προκύψει είναι προφανής.

– Βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες, δεσπόζει και είναι ορατό από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του Ισθμού. Και είναι δεκάδες αυτοί και πολύ σημαντικοί, ο πιο κοντινός (Αφροδίτης το Κεφάλι) βρίσκεται σε απόσταση μόνον διακοσίων πενήντα μέτρων και όλοι τους σε μία ακτίνα έως 5χλμ. Η προκαλούμενη οπτική όχληση θα αποδειχθεί σημαντικό εμπόδιο για την ανάδειξη και αξιοποίηση τους. Στην εγκριτική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης (Τ.Σ.Μ.Κ.) και στην εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου δεν γίνεται καμία αναφορά στην ύπαρξη των αρχαιολογικών αυτών χώρων. Σε αντίστοιχη περίπτωση, επίσης στον Δήμο Ιεράπετρας, η ΕΦ.Α.ΛΑΣ. (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου) απέρριψε αίτημα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αραιοκατοικημένη και ορεινή περιοχή με το αιτιολογικό ότι θα προκαλείται οπτική όχληση σε αρχαιολογικούς χώρους σε αποστάσεις 3, 5 και 8 χλμ.

– Ο Δήμος Ιεράπετρας, το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας, οι φορείς της πόλης με ομόφωνες αποφάσεις και οι πολίτες με την συγκέντρωση 800 υπογραφών έχουν ταχθεί ομόφωνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον συγκεκριμένο χώρο.

Κατά την καταγγελία των μελών η επενδυτική εταιρία:

– Παραπλάνησε τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. καθώς τον Οκτώβριο του 2018, έλαβε εγκριτική άδεια από την ΕΦ.Α.ΛΑΣ με τον απερίφραστο και απαράβατο όρο «να μην γίνει ουδεμία διάνοιξη δρόμων ούτε να γίνει διαμόρφωση υφισταμένων». Ένα μήνα όμως μετά, τον Νοε 2018, καταθέτει Μελέτη Εσωτερικής Οδοποιίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Α.Δ.Κ.) χωρίς αυτή να γνωστοποιηθεί στις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. Η μελέτη, που προβλέπει την διάνοιξη 350 δρόμων, έλαβε την έγκριση εν αγνοία των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α.

– Σήμερα οι δρόμοι αυτοί έχουν ήδη διανοιχθεί και ευλόγως, με την πρόοδο των εργασιών θα διαπλατυνθούν ακόμα περισσότερο. Η σοβαρή αυτή παράβαση που βάσει της εγκριτικής απόφασης των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. επισύρει την άμεση ανάκληση της αδείας, καταγγέλθηκε επανειλημμένα χωρίς να υπάρξει ουδεμία παρέμβαση και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

– Όλα τα ανωτέρω συμπεριελήφθησαν σε ιεραρχική προσφυγή πολιτών η οποία έγινε δεκτή από την προηγούμενη υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Κ.Α.Σ. Με μια ξαφνική απόφαση σας και ενώ εκκρεμούσε η εξέταση της υπόθεσης ανεκλήθη η απόφαση παραπομπής και ο φάκελος επεστράφη στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

– Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενέκρινε την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, με μία εξ αυτών να εφάπτεται του δρόμου, παρά το ότι δυσχεραίνεται η πρόσβαση των πολιτών σε μια περιοχή όπου έχουν τις περιουσίες τους.

– Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, που είναι χώρος αναπαραγωγής προστατευόμενων αγρίων πτηνών. Δεν ζητήθηκε σχετική περιβαλλοντική μελέτη και λήψη μέτρων προστασίας».

Βάσει των ανωτέρω τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζητούν άμεσα:

– Την επανεξέταση της υπόθεσης στο ΚΑΣ.

– Τον έλεγχο της διαδικασίας και των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην αδειοδότηση.

– Επιβολή κυρώσεων στην επενδύουσα εταιρεία για παραβιάσεις των όρων της εγκριτικής απόφασης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και όπως προβλέπεται, την άμεση ανάκλησή της.

– Την εκ νέου χωροθέτηση της ανεμογεννήτριας που εφάπτεται του δρόμου.

– Την υποχρέωση της επενδύουσας εταιρίας για την κατάθεση περιβαλλοντικής μελέτης και λήψης μέτρων προστασίας των άγριων πτηνών».

«Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά», καταλήγουν οι βουλευτές Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης στην αναφορά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize