Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Η συνταγή της ημέρας – Μελομακάρονα με σοκολάτα του Τάσου Αντωνίου

Η συνταγή της ημέρας – Μελομακάρονα με σοκολάτα του Τάσου Αντωνίου

Μελομακάρονα τραγανά, μελωμένα και με σοκολάτα από τον Τάσο Αντωνίου! Φτιάξτε τα πιο ωραία μελομακάρονα με την εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή του Τάσου. Το σιμιγδάλι χαρίζει τραγανή υφή που βοηθά τα μελομακάρονα να μην λασπώσουν. Η πιο ονειρεμένη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα.

Υλικά

Για το σιρόπι
380 γραμμάρια νερό
380 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια μέλι
½ πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

Για τα μελομακάρονα
250 ml ελαιόλαδο
120 γραμμάρια ζάχαρη
1 πορτοκάλι
120 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
80 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Για την επικάλυψη
400 γραμμάρια κουβερτούρα
100 γραμμάρια καρυδόψιχα τριμμένη

Διαδικασία

Για το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το νερό και τη κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνετε το μισό πορτοκάλι στο σιρόπι και το αφήνετε να πάρει βράση, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε την κανέλα για να αρωματίσετε το σιρόπι. Όταν το σιρόπι δέσει, χωρίς να γίνει πηχτό, αφαιρείτε το πορτοκάλι και το αφήνετε στην άκρη. Προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε.

Για τα μελομακάρονα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το σιμιγδάλι. Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύετε ελαιόλαδο με ζάχαρη και τον χυμό από το υπόλοιπο πορτοκάλι. Προσθέτετε κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνετε μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και κανέλα. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα, να δέσουν τα υλικά και να γίνουν ένα παχύρευστο μείγμα.

Προσθέτετε το μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι σταδιακά. Ανακατεύετε μετά από κάθε προσθήκη με το σύρμα. Όταν σφίξει το μείγμα αρκετά και δεν ανακατεύεται με το σύρμα, χρησιμοποιείτε τα χέρια, βάζοντας πρώτα γάντια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να είναι πολύ λαδερή.

Πλάθετε με τη ζύμη μελομακάρονα σε μέτριες μπάλες. Τα ακουμπάτε ένα ένα στη λαμαρίνα του φούρνου, στρωμένη με λαδόκολλα. Πρέπει όλα τα μελομακάρονα να έχουν ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο. Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά. Ξεφουρνίζετε τα μελομακάρονα, μόλις γίνουν χρυσαφένια.

Όσο είναι καυτά, τα βουτάτε στο σιρόπι που έχει κρυώσει καλά. Τα βυθίζετε για 10 δευτερόλεπτα και τα ακουμπάτε σε σχάρα, να στραγγίξουν από το περιττό σιρόπι. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα μελομακάρονα.

Επικαλύπτετε τα μελομακάρονα με σοκολάτα: Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Βουτάτε τα μελομακάρονα ένα ένα στη λιωμένη σοκολάτα. Στη συνέχεια, τα ακουμπάτε στη σχάρα. Μπορείτε να στρώσετε λαδόκολλα στη σχάρα για να τα βγάλετε πιο εύκολα, όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Όσο ακόμα η σοκολάτα είναι υγρή, πασπαλίζετε τα μελομακάρονα με τριμμένη καρυδόψιχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize