Breaking News
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / «Η κρητική διάλεκτος ως εργαλείο γλωσσικής διδασκαλίας και πολιτισμικής αφύπνισης»

«Η κρητική διάλεκτος ως εργαλείο γλωσσικής διδασκαλίας και πολιτισμικής αφύπνισης»

Με προσκεκλημένη την Μαρίνα Τζακώστα - Θεοδωράκη

Προσκεκλημένη του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» θα είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης κα Μαρίνα Τζακώστα – Θεοδωράκη.

Μία εξαιρετική επιστήμων, που τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη της μητρικής γλώσσας παιδιών και εφήβων κατά την προσχολική και σχολική τους εκπαίδευση, την εκμάθηση και τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών, την ιστορική εξέλιξη των νεοελληνικών διαλέκτων και τη σχέση των τελευταίων με την Κοινή Νεοελληνική.

Έλαβε υποτροφία το 2014 από το ίδρυμα Λάτση σχετικά με την έρευνα μελέτης και δημιουργίας «Μουσείου Προφορικής Ιστορίας (ΜΟΠΙ): ένα ‘βιωματικό ερευνητικό εργαλείο για τη διαφύλαξη και εκπαιδευτική αξιοποίηση της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης» με άμεσο αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των μαθητών όσον αφορά τις διαλέκτους, τα ιδιαίτερα γλωσσικά χαρακτηριστικά τους, τη δομική γειτνίασή τους με τη Νέα Ελληνική και το ρόλο των διαλέκτων στη διατήρηση και διάδοση της τοπικής και εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ως έμμεσα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν, πρώτον, η ενίσχυση της επίγνωσης των μαθητών ότι η διάλεκτος χαρακτηρίζεται από ένα πλήρες γραμματικό σύστημα, όπως και η Νέα Ελληνική και, δεύτερον, η βελτίωση της υφολογικής και κοινωνιογλωσσολογικής ενημερότητας των μαθητών, δηλαδή της συνειδητής γνώσης και του χειρισμού των γλωσσικών συγκειμένων μέσα στα οποία χρησιμοποιείται το διαλεκτικό υλικό.

Η πρόσκληση έγινε από τον πρόεδρο κο Γεώργιο Ν. Βλατάκη και τα μέλη του Δ.Σ.με αφορμή την πραγματοποίηση εκδήλωσης του συλλόγου που συμμετέχει στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018 , επιλέγοντας ως θέμα «Η κρητική Διάλεκτος ως εργαλείο γλωσσικής διδασκαλίας και πολιτισμικής αφύπνισης», την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:30 , στο κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ακαδημίας 48 & Σίνα).

Στην άνω εκδήλωση ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ζωτικό θέμα της κρητικής διαλέκτου που από πέρσι την 11-12-2017 απέστειλε ψήφισμα στο κο Πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα περί ένταξης της διδαχής της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την διάσωση και διατήρηση της.

Δια τούτο προσκαλεί όλα τα κρητικά σωματεία να συνυπογράψουν συμπληρωματικό ψήφισμα σε συνέχεια του από 11-12-17, ενώνοντας ως μία φωνή το αίτημα της διδαχής της κρητικής διαλέκτου στο Παν. Κρήτης.

Ως εισηγητής θα συμμετέχει ο ομότιμος καθηγητής της γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Συντονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου κος Γεώργιος Βλατάκης.

Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η έκθεση βιβλίου με θέμα την κρητική διάλεκτο επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Αθήνας ως παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το έτος 2018 .Με κρητική μουσική θα πλαισιώσουν την εκδήλωση ο Μανώλης Μορσιαδάκης στη λύρα και ο Ανδρέας Γεωργιλάκης στο λαούτο . Τέλος θα δοθεί δεξίωση. Είσοδος ελεύθερη .

Check Also

Ρέθυμνο – Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό δημόσιο σχολείο που πέταξε τις καρέκλες των μαθητών!

sarotiko.gr Το Δημοτικό Σχολείο στο Φουρφουρά της Κρήτης είναι το πρώτο δημόσιο σχολείο, όπου οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize