Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / SciTech / «Η Ιατρική Ακριβείας στη θεραπεία του καρκίνου και η μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης»

«Η Ιατρική Ακριβείας στη θεραπεία του καρκίνου και η μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης»

Precision Medicine ή στα Ελληνικά Ιατρική Ακριβείας. Είναι ένα θέμα πολύ επίκαιρο ιδιαίτερα μετά τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας . Τι είναι η Ιατρική Ακριβείας; Μπορεί να μας βοηθήσει σε μια πιο στοχευμένη και ουσιαστική προσέγγιση στη θεραπεία των κακοηθειών; Τι ακριβώς περιλαμβάνει και τι προοπτικές έχει για το παρόν και το μέλλον;

Πώς λειτουργεί αυτό σε επίπεδο Κρήτης και πώς η νεοσυσταθείσα μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης αποτελεί έναν από τους βασικούς κόμβους (ΙΤΕ και Ογκολογία, Αιματολογία, Παθoλογική Ανατομία Ιατρικής Σχολής) στο Δίκτυο;

‘Πολυάριθμοι φοιτητές Ιατρικής , Βιολογικού , Ερευνητές και Επαγγελματίες Υγείας και γενικότερα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από τις πρώτες ώρες δημοσίευσης της ημερίδας .  Η Ιατρική εξελίσσεται και προχωρά. Όμως, ο δρόμος από την έρευνα στην κλινική πράξη σε πολυάριθμες παθολογικές καταστάσεις και ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου είναι δύσκολος. Τις τελευταίες δεκαετίες η προσπάθεια για γεφύρωση του χάσματος είναι ενθαρρυντική. Ο χρόνος σαν σύλληψη είναι αρκετά διαφορετικός στο χώρο του νοσκομείου όπου ένας καρκινοπαθής περιμένει σαν δώρο ζωής την εφαρμογή μιας στοχευμένης , σωτήριας θεραπείας που πιθανόν να καταφέρει να τον απαλλάξει οριστικά από το φόβο του θανάτου και διαφορετικά στο χώρο του εργαστηρίου και της έρευνας  όπου πιθανόν να υπάρχουν δεδομένα για πιθανή θεραπεία στο συγκεκριμένο ασθενή όμως απαιτείται αρκετός χρόνος (χρόνια) και χρήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και δοκιμές και να προχωρήσει η θεραπεία με ασφάλεια σε εφαρμογή.  Η Ιατρική Ακριβείας είναι πιθανόν η απάντηση , η στρατηγική στην παραπάνω πρόκληση και η αποτελεσματικότερη προσέγγιση του ογκολογικού ασθενή.  Οι υπεύθυνοι επιμέλειας της ημερίδας : Κουβαλάκης Αλέξανδρος και Νεοφύτου Παναγιώτα και μέλη του Συμβουλίου ΕΕΦΙΕ Κρήτης το οποίο επίσης απαρτίζεται από τους Κασιώλας Ιωάννης, Τσαγκάρης Χρήστος και Αναστασάκης Μιχαήλ.

Λίγα λόγια για την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος : Η ΕΕΦΙΕ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1993 και αποτελεί Ομάδα μη Κερδοσκοπική, μη Κυβερνητική με πολλαπλή δραστηριοποίηση στο πλαίσιο του εθελοντισμού. Μέλη των Συμβουλίων της είναι φοιτητές Ιατρικής. Διαθέτει παραρτήματα σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, αριθμεί πάνω από 3000 μέλη και απευθύνεται σε φοιτητές Ιατρικής καθώς και σε φοιτητές συναφών σχολών επιστημών υγείας. Koρυφαία και ετήσια δράση της είναι το Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής. Σκοπός της ΕΕΦΙΕ είναι η ενεργοποίηση των φοιτητών Ιατρικής και η ενασχόληση τους με θέματα επιστημονικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού προσανατολισμού, ενώ στόχος είναι η παραγωγή έργου με άξονα την ανιδιοτελή προσφορά και με έμφαση στην ανάπτυξη του εθελοντισμού.

Στοιχεία επικοινωνίας [email protected] και facebook : EEΦΙΕ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

«Η Ιατρική Ακριβείας στη θεραπεία του καρκίνου και η μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης» ομιλητές: Αγγελάκη Σοφία – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας , Μαυρουδής Δημήτριος – Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας , Παπαδάκη Ελένη – Καθηγήτρια Αιματολογίας , Σουγκλάκος Ιωάννης – Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας , Ταβερναράκης Νεκτάριος – Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Βιολογίας Συστημάτων, Τζαρδή Μαρία – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής.

Το Δίκτυο δραστηριοποιείται με τέσσερις μονάδες (δύο στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στο Ηράκλειο Κρήτης), ενώ σκοπός είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα

Ξεκινάει από την 1η Μαρτίου η διαγνωστική λειτουργία για την αντιμετώπιση του καρκίνου από το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, σε ημερίδα που φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας αποτελεί για την ογκολογία ένα δίκτυο ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών που στοχεύει στον συντονισμό και την αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα της ιατρικής, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Το Δίκτυο δραστηριοποιείται με τέσσερις μονάδες (δύο στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στο Ηράκλειο Κρήτης), ενώ σκοπός είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Με την έναρξη της διαγνωστικής λειτουργίας θα δοθεί σε όλους τους νοσούντες πρόσβαση στις εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας της Σουηδίας, της Βρετανίας και άλλων κρατών, ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι είναι καθήκον της πολιτείας να αναδείξει τη σημασία της έρευνας, για να σημειώσει πως σε αυτό το καθήκον ανταποκρίνονται οι δράσεις που προωθεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας.

«Η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Σκοπός είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές. Αποτελεσματικές κλινικές παρεμβάσεις είτε σε διαγνωστικό είτε σε θεραπευτικό επίπεδο, που θα είναι προσβάσιμες ισότιμα από όλους τους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό, η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί με το υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας».

«Η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στον διεθνή χώρο» επισήμανε ο κ. Φωτάκης, για να υπογραμμίσει τη σημασία της «συσπείρωσης καταξιωμένων επιστημόνων τόσο από την ημεδαπή όσο και από την αλλοδαπή». Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής: «Το δίκτυο είναι ανοικτό σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα».

«Είναι σημαντικό να παρακολουθεί η χώρα μας τις εξελίξεις και τα δεδομένα στο πεδίο της ογκολογίας» παρατήρησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Αφού υπενθύμισε πως στον καρκίνο οφείλεται το 20% των θανάτων των γυναικών και το 30% των θανάτων των ανδρών, σημείωσε πως η αντιμετώπισή του συνιστά τεράστια πρόκληση για τα συστήματα υγείας.

«Έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε σε περιβάλλον λιτότητας την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης. Το σύστημα κατάφερε να παραμείνει όρθιο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους. Δώσαμε μια μάχη και την κερδίσαμε. Σήμερα το στοίχημα είναι μια σοβαρή στρατηγική για το μέλλον» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συγκροτηθεί δημόσιος φορέας που, από την πρόληψη και τις εξετάσεις έως τη φροντίδα στο τελευταίο στάδιο, θα λειτουργήσει ως ομπρέλα της πολιτικής για τον καρκίνο. «Διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχέδιο», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Check Also

Επίθεση από ομάδα 50 ατόμων δέχθηκαν λιμενικοί

cnn.gr Δύο λιμενικοί τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια επίθεσης από ομάδα περίπου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize