Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / FreeTime / Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι – Ο Χορός του στον Χώρο και στον Χρόνο μέσα από ένα νοσταλγικό αφιέρωμα

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι – Ο Χορός του στον Χώρο και στον Χρόνο μέσα από ένα νοσταλγικό αφιέρωμα

Απολαύστε το αγαπημένο μας Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μέσα από φωτογραφίες σε ένα ταξίδι από τα πρώτα του στάδια και στην όλη εξέλιξή του μέχρι τα πιο σύγχρονα χρόνια και τις μέρες μας. Η διαδρομή του καρναβαλιού στην πόλη του Ρεθύμνου ξεπερνάει ελαφρώς τα 100 χρόνια και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη που έχει μέσα σε όλα αυτά τα έτη!

Το καρναβάλι στο Ρέθυμνο, θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά δυναμικά με αποτέλεσμα να έχει περάσει τα σύνορα του νησιού, ακόμη και της χώρας. Είναι ένας θεσμός που κάθε χρόνο ενισχύεται και εμπλουτίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα πρώτα χιουμοριστικά στοιχεία σε εκδηλώσεις, καταγράφονται ήδη από το 1914, χωρίς όμως να έχει πάρει μια επίσημη μορφή. Με την πάροδο των χρόνων το έθιμο της παλιάς Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού», ήταν η αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες», οι οποίες αργότερα, το 1993, κλήθηκαν από το Δήμο Ρεθύμνου, να αναλάβουν να στηρίξουν και να δώσουν μια ακόμα πιο δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Σημαντικό είναι να γίνει αναφορά στο ότι στις αρχές του 21ου αιώνα, είχε ήδη καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης» και αυτό οφείλεται κατά βάση στον εθελοντισμό. Σήμερα, συναντάμε αριθμό ομάδων να ξεπερνάει τις 40 κάποιες χρονιές, με πάνω από 10.000 εθελοντές να συμμετέχουν σε αυτές!

Το σίγουρο είναι ότι πολλοί ντόπιοι είναι λάτρεις αυτού του θεσμού και όλων των εκδηλώσεων που προηγούνται ως προθέρμανση για την μεγάλη μέρα της παρέλασης. Κάθε χρόνο θα βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο οι συνθήκες που τελείται η μεγάλη παρέλαση και όχι μόνο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη παγκόσμια προβολή, αλλά και συμμετοχή.

Το Ρέθυμνο είναι μια μικρή πόλη που κρύβει μεγάλους θησαυρούς, κάτι που φαίνεται όλο και περισσότερο με τον καιρό, αν και ήδη έχει γίνει η αρχή με παγκόσμιο τίτλο από το πρόσφατο ρεκόρ Γκίνες που κατακτήθηκε για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε «Κυνήγι του Θησαυρού».

Το μέλλον είναι απρόβλεπτο, όμως η διάθεση είναι δεδομένη στους ντόπιους, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι για τη γιορτή των Αποκριών.

Καλό καρναβάλι σε όλους!

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Βασιλεία Πρινιωτάκη για το φωτογραφικό της αρχείο!

Check Also

Ρέθυμνο – Βάφουμε Πασχαλινά Αυγά με φυσική βαφή στο κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη!

Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τα παραδοσιακά Πασχαλινά αυγά, κόκκινα όπως το αίμα του Ιησού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize