Η Δέσποινα Βανδή διάβασε λογοτεχνία στην Ένωση Συντακτών μαζί με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο

«Είμαι Πόντια κι είμαι πάρα πολύ περήφανη…» Η Δέσποινα Βανδή μίλησε για την καταγωγή της, για την πεθερά της, το χωριό του Ντέμη και το πως μεγαλώνει τα παιδιά της

«Είμαι Πόντια. Είμαι πάρα πολύ περήφανη…. Η ιστορία είναι η μνήμη μας. Όσο έχουμε μνήμη δεν πρόκειται ποτέ να πεθάνει κανείς. Το να είσαι Πόντιος είναι τρόπος ζωής. Είναι η μουσική μας, η γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, όλα όσα προσπαθούμε με τον Ντέμη να περάσουμε στα παιδιά μας…»

Η Δέσποινα Βανδή κι ο Ντέμης Νικολαΐδης μαζί με την κόρη του Δημήτρη Ψαθά, Μαρία και την εγγονή του, Λένα Νίτσου
Η Δέσποινα Βανδή κι ο Ντέμης Νικολαΐδης μαζί με την κόρη του Δημήτρη Ψαθά, Μαρία και την εγγονή του, Λένα Νίτσου

Κάπως έτσι η Δέσποινα Βανδή – ομολογουμένως μια απρόβλεπτη παρουσία – «δικαιολόγησε» τη συμμετοχή της σε μια εκδήλωση στην Ένωση Συντακτών τιμητική στο πρόσωπο του Δημήτρη Ψαθά με την ευκαιρία της παρουσίασης του ιστορικού αυτοβιογραφικού χρονικού του με τίτλο: «Γη του Πόντου».  Όπως είπε, η πρώτη φορά που άκουσε για το βιβλίο αυτό ήταν από το στόμα της πεθεράς της στο χωριό του άντρα της Ντέμη Νικολαϊδη «Πεύκα», στην Αλεξανδούπολη, το μέρος όπου ο Δημήτρης Ψαθάς παρουσίασε για πρώτη φορά το βιβλίο του «Γη του Πόντου» το 1966 μόλις πρωτοκυκλοφόρησε, στον εκεί «Σύλλογο Ποντίων Αλεξανδρούπολης». Μάλιστα ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς περιγράφει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη του στο χωριό «Πεύκα» σε χρονογράφημά του στα «Νέα» και μιλά για την γνωριμία του με την οικογένεια Νικολαϊδη!!!

Η Δέσποινα Βανδή διάλεξε να διαβάσει ένα αυτοβιογραφικό απόσπασμα από τις παιδικές αναμνήσεις του συγγραφέα που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου.

Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Κόκλας, Μαρία Ψαθά
Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Κόκλας, Μαρία Ψαθά

Ενα αφιέρωμα κι ένα χρονικό

Ομιλίες απαγγελίες, τραγούδι αλλά και συγκίνηση είχε το τιμητικό αφιέρωμα στον δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και λογοτέχνη Δημήτρη Ψαθά που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ψαθά. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε το βιβλίο «Γη του Πόντου», το χρονικό της Μικρασιατικής καταστροφής.

Αγαπημένες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης έλαβαν μέρος στο αφιέρωμα αυτό. Οι ηθοποιοί Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου Κώστας Κόκλας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάσος Ράμσης αλλά και η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο καθώς και ένα χαιρετισμό του συγγραφέα ενώ οι ομιλητές Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Λεονταρίτης και Φανή Πετραλιά μίλησαν για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Δημήτρη Ψαθά.

Η βραδιά περιλάμβανε και μουσική: Ο τραγουδιστής, από τη νεότερη γενιά των Ποντίων καλλιτεχνών, Κώστας Αγέρης (Βραβείο THE VOICE 2016), τραγούδησε ένα αγαπημένο Ποντιακό τραγούδι του ξεριζωμού και της ξενιτιάς, «Την πατρίδα μ΄ έχασα», και το «Για πού το βαλες καρδιά μου» (που το αφιέρωσε στην μνήμη του Δημήτρη Ψαθά).

Ντέμης Νικολαΐδης, Δέσποινα Βανδή, Ελένη Νίτσου Ψαθά
Ντέμης Νικολαΐδης, Δέσποινα Βανδή, Ελένη Νίτσου Ψαθά

 

Μαρία Ιωαννίδου Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Μαρία Ιωαννίδου Δέσποινα Στυλιανοπούλου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize