Γιου Μιν Πέι – Πέθανε ο δημιουργός της Πυραμίδας του Λούβρου

Ο κινεζοαμερικανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας Γιου Μιν Πέι, ένας από τους πιο γνωστούς του 20ού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 102 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times». Ο γιος του, Τσεν Τσουνγκ Πέι, ανέφερε στην εφημερίδα ότι ο πατέρας του πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ο Γιου Μιν Πέι γεννήθηκε στο Guangzhou, επαρχία Guangdong της Κίνα στις 26 Απριλίου 1917, γιος ενός εξέχοντα τραπεζίτη. Εκπαιδεύτηκε αρχικά στο πανεπιστήμιο St. John στη Σανγκάη και έπειτα στο κολέγιο St. Paul του Χονγκ Κονγκ, πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 18 ετών.Το 1935 μετακόμισε στις ΗΠΑ και έκανε αίτηση για το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στο τμήμα αρχιτεκτονικής, αλλά γρήγορα μεταφέρθηκε στο Massachusetts Institute of Technology ίδρυμα τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT).

Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, σε μια επίσκεψή του στην Ν. Υόρκη γνώρισε την Eileen Loo, η οποία σπούδαζε τότε στο Wellesley College και παντρεύτηκαν το 1942. Την ίδια χρονιά ο Πέι έκανε αίτηση εγγραφής στη μεταπτυχιακή σχολή σχεδίου του Χάρβαρντ(Harvard Graduate School of Design), όπου και μαθήτευσε υπό την διδασκαλία του Γκρόπιους (Walter Gropius). Έξι μήνες αργότερα τέθηκε εθελοντικά στις υπηρεσίες της Επιτροπής Ερευνών Εθνικής Άμυνας (National Defense Research Committee) στο Πρίνστον.

Το 1951 βραβεύτηκε με το Wheelwright Traveling Fellowship από το Χάρβαρντ και ταξίδεψε εκτενώς στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Ο Γιου Μιν Πέι έγινε εγγεγραμμένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1954.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize