Γιάννης Κεφαλογιάννης – Ποτέ θα προχωρήσει η επιβεβλημένη αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων;

Την άμεση επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων διεκδικεί ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Την ουσιαστική ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης του εθνικού σχεδίου για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων διεκδικεί με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, κατά την οποία επισημαίνει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αναφορικά με  την κάλυψη των απαιτήσεων της κοινοτικής οδηγίας 2009/128/ΕΚ, όπως αυτά σημειώθηκαν κατά τον πρόσφατο έλεγχο που όρισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του,

«Το 2012 ψηφίστηκε για πρώτη φορά το εθνικό σχέδιο δράσης αναφορικά με τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Με αυτό καθορίζονται μέτρα πολιτικής, ποσοτικοί στόχοι και δείκτες των επιπτώσεων που έχει η χρήση των φυτοφαρμάκων, αλλά και των υπολειμμάτων τους στα προϊόντα, στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Επίσης, θεσπίστηκε μια ολοκληρωμένη διαχείριση φυτοπροστασίας. Δυστυχώς, μετά από 7 χρόνια εφαρμογής, το ελληνικό εθνικό σχέδιο για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων συνεχίζει να παρουσιάζει αδυναμία στην κάλυψη των απαιτήσεων της οδηγίας 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ενώ δεν έχει επικαιροποιηθεί, όπως προβλέπει η οδηγία, μετά τα πέντε χρόνια εφαρμογής.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι πολυδιάστατα και αφορούν μεταξύ άλλων ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με την κατάρτιση και πιστοποίηση για τους επαγγελματίες χρήστες, τους συμβούλους και τους διανομείς φυτοφαρμάκων, απουσία χρονοδιαγράμματος επιθεώρησης του εξοπλισμού και απουσία συστημάτων συλλογής πληροφοριών για την ανάπτυξη χρόνιων δηλητηριάσεων.

Ως εκ τούτου,

Επειδή η φυτοπροστασία αποτελεί μία από τις κρισιμότερες πτυχές της αγροτικής πολιτικής.

Επειδή ο έλεγχος για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, τόσο από τη χρήση των φυτοφαρμάκων όσο και από την επίβλεψη των υπολειμμάτων στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, είναι εξαιρετικά συνθέτη διαδικασία.

Επειδή η χώρα μας κατέχει την ευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, καθώς ανήκει στο 11% των χωρών οι οποίες δεν καταγράφουν τους αρμόδιους φορείς εφαρμογής του εθνικού σχεδίου για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποτέ αναμένεται να προχωρήσει η επιβεβλημένη αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων; Έχουν ληφθεί υπόψιν οι παρατηρήσεις που σημειώθηκαν κατά τον πρόσφατο έλεγχο που όρισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize