Breaking News

Για ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις! – Με επιτυχία η εκδήλωση στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο

Μπροστά στην παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, οι σύλλογοι της Ψυχολογίας και του ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ήχου αποφάσισαν την Κυριακή 25/6 να κάνουν εκδήλωση-συναυλία ενάντια στα Ναρκωτικά στην πλατεία Μικρασιατών. Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε από του συλλόγους Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικών τμημάτων Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης, Κοινωνιολογίας και Οικονομικού.

Η εκδήλωση στήθηκε από τους φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι έφτιαξαν την έκθεση, έπαιξαν μουσική και συζήτησαν προβάλλοντας την μαχητική απάντηση που πρέπει να δώσουν οι νέοι σήμερα με σύνθημα «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις την φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή!». Χαιρετισμό απεύθυναν οι Πρόεδροι των Συλλόγων Ψυχολογίας, ΤΕΙ, μέλος του ΔΣ των εστιών του Ρεθύμνου και εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ακολούθησε πλούσια κουβέντα και προβληματισμός στη συζήτηση που άνοιξε μέλος του ΔΣ Ψυχολογίας.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε:

«ο σύλλογος της Ψυχολογίας πήρε την πρωτοβουλία να αγκαλιάσει ένα ζήτημα σαν κι αυτό της χρήσης και της εξάρτησης στα ναρκωτικά, επειδή είναι ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές του, τόσο από την άποψη της επιστήμης που σπουδάζουμε, όσο κι από την άποψη των ποσοστών χρήσης στην σχολή μας.

Τα ναρκωτικά είναι φαινόμενο που αυξάνεται διαρκώς, όπως επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο από τα στοιχεία της χώρας μας αλλά και διεθνώς, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Με την σημερινή μας εκδήλωση, οι φοιτητές της Ψυχολογίας, θέλουμε να αναδείξουμε ότι είναι ανάγκη σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι να πάρουν θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, να ανοίξουν πλατιά την συζήτηση πάνω στο ζήτημα, να προβληματίσουν και να εμπνεύσουν με την δράση τους όσο το δυνατόν περισσότερους νέους:

1.Να αντιπαλέψουν τα ναρκωτικά σαν φαινόμενο κοινωνικό

Σε µια περίοδο που η ανεργία θερίζει, που αντί για µισθό παίρνουµε ψίχουλα, που το δικαίωµα στη µόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισµό και τον Αθλητισµό χτυπιούνται, προβάλλεται η µαστούρα για ελευθερία! Καταστρέφουν το δικαίωµά µας στη µόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή και προβάλλουν για «δικαίωµα» την «αυτοκαταστροφή».

Αρκετές επιστήμες, όπως η ιατρική, η ψυχολογία, η φαρμακολογία κλπ., μελετάνε η κάθε μία από την πλευρά της το ζήτημα της χρήσης και της εξάρτησης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μετάθεση των αιτιών του προβλήματος από το κοινωνικό στο ιατρικό ή ψυχολογικό κλπ., κάτι που οδηγεί στη συσκότιση των αιτιών του προβλήματος.

Όμως το πώς πρωτοεμφανίστηκε η τοξικομανία αλλά και το πώς συντηρείται μέχρι σήμερα αναδεικνύει τον πραγματικό της χαρακτήρα σαν φαινόμενο κοινωνικό. Το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο που ευνοεί την χρήση ναρκωτικών, η ανεργία, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, οι ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση, η εκτεταμένη εμπορευματοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών είναι το ταξικό υπόβαθρο της τραγωδίας των ναρκωτικών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αύξηση στα ποσοστά χρήσης κι εξάρτησης πάνε χέρι χέρι με την αύξηση της ανεργίας, με την αύξηση της επίθεσης που δεχόμαστε σε μία σειρά δικαιώματα.

  1. Να πούν «Όχι» σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά.

Τα ναρκωτικά δεν τα διαχωρίζουμε σε σκληρά και μαλακά!

Λένε: «Η κάνναβη δεν προκαλεί βλάβη και εξάρτηση».

Η αλήθεια είναι ότι:

ÜΜετά από συστηµατική χρήση κάνναβης, ο χρήστης χρειάζεται πιο συχνή και µεγαλύτερη ποσότητα και συνήθως αναζητά και νέες ουσίες!

ÜΤο 20% όσων είναι ενταγµένοι σε στεγνά θεραπευτικά προγράµµατα στη χώρα µας και το 25% όσων είναι σε θεραπευτικά προγράµµατα στην ΕΕ  είναι για εξάρτηση από κάνναβη, ενώ στην Ολλανδία το 54% όσων απευθύνονται σε προγράµµατα απεξάρτησης είναι χρήστες κάνναβης!

ÜΑπό επίσηµα στοιχεία αναφέρονται προβλήµατα στη µνήµη, στη συµπεριφορά, ακόµα και ψυχωτικά επεισόδια µετά από χρήση χασίς!

Η αντίληψη που διαχωρίζει τα ναρκωτικά σε σκληρά και μαλάκά στηρίζεται σε μια προσέγγιση που διαχωρίζει τη βιολογική από την κοινωνική λειτουργία του ανθρώπου. Στο επίπεδο της φαρμακολογίας, της χημικής σύνθεσης και της δράσης που ασκούν σε βιολογικό επίπεδο, τα ναρκωτικά πράγματι διαχωρίζονται. Όμως, η εξάρτηση είναι καταρχήν κοινωνικό φαινόμενο με πολλά και διάφορα αίτια. Έτσι, ο διαχωρισμός τους δε μπορεί να αφορά ένα συγκεκριμένο μόνο επίπεδο. Συνεπώς, ως προς τα αίτια που οδηγούν στη χρήση των ναρκωτικών αλλά και ως προς τις συνέπειες σε μία σειρά πλευρές της ζωής είναι αδύνατος ο διαχωρισμός μεταξύ σκληρών και μαλακών.

  1. Να παλέψουν για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά
  2. Να δώσουν απάντηση σε όλα όσα διδάσκονται σήμερα οι φοιτητές Ψυχολογίας.

5.Τι στάση πρέπει να έχει το νεολαιίστικο κίνημα;

Τα ναρκωτικά είναι φαινόμενο κοινωνικό, που μάλιστα προσπαθούν να το διαιωνίσουν οι ίδιοι που διαιωνίζουν την φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την προσφυγιά. Οι ίδιοι που βάζουν φραγμούς στον σημερινό φοιτητή να ολοκληρώσει τις σπουδές του απρόσκοπτα και να βρεί δουλειά στο αντικείμενο σπουδών του. Αξιοποιούνται για να ναρκώνουν τη σκέψη, να βάζουν στο περιθώριο ένα κομμάτι νέων, να αλλοιώνουν τη συνείδηση και τις επιλογές τους, τον τρόπο που οργανώνουν τη ζωή και την καθημερινή τους δραστηριότητα, τις απαιτήσεις που έχουν από την ζωή.

Επομένως η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Καταδικάζουμε την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που με την πολιτική τους αναπαράγουν το πρόβλημα, είτε με παραμύθια περί νομιμοποίησης για ιατρικούς λόγους, είτε με κλείσιμο προγραμμάτων και κέντρων πρόληψης, αφήνοντας ταυτόχρονα όλους εμάς τους αυριανούς ψυχολόγους στην ανεργία, ενώ θα μπορούσαμε να προσφέρουμε πολλά στην αντιμετώπιση και πρόληψη του προβλήματος Υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει δομές θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης. Υπονομεύει ό,τι λειτουργεί με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα και στη θέση τους πριμοδοτεί την χαμηλών προδιαγραφών παροχή υπηρεσιών υποκατάστασης .

Οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους τους μπορούν και πρέπει να παλέψουν για μία ζωή χωρίς ναρκωτικά, να συζητήσουν με τους συμφοιτητές τους για την χρήση και την εξάρτηση, για τις αιτίες τους. Τι φταίει, Ποιόν συμφέρει, Είναι πραγματική ελευθερία για μένα η χρήση ναρκωτικών;

Οι φοιτητικοί σύλλογοι να σταθούν απέναντι σε κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών, να απαιτήσουν

1)ανάπτυξη του δικτύου στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης,

2)προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για τις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος,

3)καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της πρόληψης-απεξάρτησης-κοινωνικής επανένταξης

4) δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης- απεξάρτησης- κοινωνικής επανένταξης.

5)Και συγκεκριμένα για το Ρέθυμνο λειτουργία στεγνού προγράμματος απεξάρτησης

6) Να συνδέσουν αυτά τα αιτήματα με την πάλη για σπουδές και δουλειά με ασφαλιστικά κι εργασιακά δικαιώματα, για επαρκή κρατική χρηματοδότηση έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες μας σε σίτιση, στέγαση, καθηγητές κ.α. Να υψώσουν την φωνή τους ενάντια στο 4ο μνημόνιο και στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την παιδεία. Να δυναμώσει αυτή η συζήτηση στους συλλόγους, στις συνελεύσεις, στο αμφιθέατρο, στο κάθε μάθημα.

Για ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις!»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize