“Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η αξία του ουσιαστικού λαϊκού ελέγχου στην διαχείριση όλων των δημόσιων υποθέσεων χωρίς καμιά εξαίρεση και περιορισμό”

Οι δημοσιογραφικές καταγγελίες και αποκαλύψεις σχετικά με την διαχείριση του ταμείου της ΚΕΔΗΡ πρέπει με τρόπο καθαρό και αδιαμφισβήτητο να διαλευκανθούν και να απαντηθούν. Σε μια εποχή που, με πρόσχημα τα δημόσια οικονομικά, ο εργαζόμενος λαός φτωχοποιείται και ματώνει. Σε μια εποχή που τα δημοτικά μπιλιετάκια κατατρώγουν σημαντικό μέρος του καταρρακωμένου λαϊκού εισοδήματος και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από τον δήμο στρέφονται κυρίως κατά των αδυνάτων, τα θέματα και οι καταγγελίες για την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών αποτελούν πρόκληση γι’ αυτούς που υποφέρουν. Επιβάλλεται όμως και από την ανάγκη με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο να επιβεβαιωθούν ή να ανατραπούν κατηγορίες που θίγουν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η μέχρι τώρα δημόσια ενημέρωση της διοίκησης της ΚΕΔΗΡ και της δημοτικής αρχής, είναι εντελώς ασαφής, ανεπαρκής και υποβαθμίζει το θέμα. Στην πραγματικότητα όμως διογκώνει τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες.

Σοβαρά όμως ερωτηματικά αφήνει και η ενημέρωση της διοίκησης της ΚΕΔΗΡ, πριν λίγες μέρες, σε επίπεδο επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων. Έστω όμως και από αυτήν την ενημέρωση το βασικό συμπέρασμα είναι η ύπαρξη σοβαρών παρατυπιών και μη σύννομων κινήσεων στο ταμείο της ΚΕΔΗΡ. Αδικαιολόγητα και ανεπίτρεπτα μεγάλα, για νομικό πρόσωπο του δημοσίου, χρηματικά ποσά εκτός των τραπεζικών λογαριασμών. Μεταβιβάσεις ποσών από τους λογαριασμούς της ΚΕΔΗΡ σε ατομικούς λογαριασμούς. Αυτά αν δεν επιβεβαιώνουν τουλάχιστον αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποιοι, προφανώς εν αγνοία της διοίκησης, χρησιμοποιούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα για τις δικές τους ανάγκες. Τα στοιχεία μάλιστα αυτά, όπως ενημερωθήκαμε, επισημάνθηκαν προφορικά από τους ορκωτούς στο προεδρείο της ΚΕΔΗΡ. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως γιατί απουσιάζουν από τις εκθέσεις τους. Για να διερευνηθεί το βάθος, η έκταση και οι συνέπειες των θεμάτων αυτών, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρεί οτι είναι απαραίτητος ο διαχειριστικός έλεγχος στην ΚΕΔΗΡ, με σκοπό αποσαφηνίσει πλήρως την υπόθεση αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Παράλληλα ο έλεγχος αυτός μπορεί και πρέπει να διερευνήσει και την επισήμανση των ορκωτών για την απογραφή και τον ισολογισμό έναρξης της ΚΕΔΗΡ.

Η έρευνα και η αποσαφήνιση των θεμάτων αυτών δεν είναι δουλειά του πολιτικού προσωπικού και των δημοτικών παρατάξεων. Η ευθύνη μας είναι, όταν διαπιστώνουμε την ύπαρξη ισχυρών ενδείξεων κακοδιαχείρισης κλπ να παραπέμπουμε το θέμα τις έρευνας στους αρμόδιους και να επικεντρωνόμαστε στις τυχόν πολιτικές ευθύνες. Για το λόγο αυτό η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υποστηρίζει την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης του ΔΣ, με θέμα την διενέργεια  διαχειριστικού ελέγχου στην ΚΕΔΗΡ.

Αν και οι πολιτικές ευθύνες θα διαφανούν πλήρως μετά την έρευνα, αυτό που από τα γεγονότα αλλά και από την ενημέρωση που είχαμε προκύπτει, είναι ότι η Δημοτική πλειοψηφία και η διοίκηση της ΚΕΔΗΡ, έχουν την πολιτική ευθύνη για πολύ σοβαρές παραλήψεις στην εφαρμογή υποχρεωτικών κανόνων εσωτερικού ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του φορέα αυτού. Ενώ πχ κάθε μήνα πρέπει να συντάσσεται πρακτικό με λεπτομερή και αναλυτική καταμέτρηση του ταμείου (καταθέσεις, επιταγές εισπρακτέες, μετρητά κλπ) αυτό δεν γίνονταν ποτέ. Ούτε ο αναγκαίος έλεγχος για την μεταφορά των μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς γίνονταν. Η εικόνα που αποκομίσαμε από την ενημέρωση που είχαμε είναι πως η διαχείριση του ταμείου ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.

Τα παραπάνω προβλήματα επιδεινώνονται από το γεγονός ότι η ΚΕΔΗΡ αν και φορέας του Δημοσίου, λειτουργεί ως επιχείρηση με καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, οι μέχρι τώρα προϋπολογισμοί συντάσσονταν στη βάση του ιδιωτικού λογιστικού και όχι του δημοσίου, που παρέχει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι η μόνη παράταξη που διαφώνησε και διαφωνεί με την λειτουργία Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δήμο και στο δημόσιο ευρύτερα.

Σημαντικές πολιτικές ευθύνες επίσης προκύπτουν από το γεγονός ότι ενώ η δημοτική αρχή και το προεδρείο της ΚΕΔΗΡ για μεγάλο χρονικό διάστημα ήξεραν και διαχειρίζονταν, όπως διαχειρίζονταν, το θέμα, δεν ενημέρωσαν ούτε το ΔΣ της ΚΕΔΗΡ, ούτε τις δημοτικές παρατάξεις. Το έπραξαν κατόπιν μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Ο χειρισμός αυτός αφ’ ενός μεν τους επιφορτίζει αντικειμενικά με την αποκλειστικότητα των πολιτικών ευθυνών και αφετέρου δημιουργεί την βάσιμη αίσθηση ότι πρόθεσή τους ήταν η απόκρυψη της υπόθεσης.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η αξία του ουσιαστικού λαϊκού ελέγχου στην διαχείριση όλων των δημόσιων υποθέσεων χωρίς καμιά εξαίρεση και περιορισμό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize