Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Εύκολες και τραγανές μπάρες βρώμης με μέλι!

Εύκολες και τραγανές μπάρες βρώμης με μέλι!

Συνταγή καινούργια σήμερα λοιπόν, πιο πρακτική, για μπάρες βρώμης που μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε και να τις δώσουμε στα παιδιά στο σχολείο ή να τις πάρουμε εμείς στη δουλειά.

Το βασικό υλικό, απλό. Νιφάδες βρώμης ολόκληρες και αλεσμένες σε μορφή αλευριού. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλες νιφάδες δημητριακών μην διστάσετε. Ειδικά όσοι θέλετε μια εκδοχή χωρίς γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νιφάδες ρυζιού, κινόα, φαγόπυρου. Απλά προσέξτε λίγο την ποσότητα των υγρών που θα προσθέσετε στη συνταγή (οι νιφάδες βρώμης απορροφούν περισσότερα υγρά) και το ψήσιμο.

Σήμερα εγώ τις έφτιαξα με αμύγδαλα χωρίς φλούδι κομμένα σε φέτες και με ωμούς κόκκους κακάο. Για όσους δεν τους ξέρουν είναι κόκκοι από τον καρπό του κακάο που μοιάζουν λίγο στη όψη με τις σταγόνες της σοκολάτας, όμως με σαφώς ανώτερη διατροφική αξία, αφού είναι μια ανεπεξέργαστη τροφή.

Μια σούπερ αντιοξειδωτική τροφή που μπορείτε να καταναλώνετε και αυτό όπως γνωρίζουμε πια οι περισσότεροι μας προστατεύει από πολλά κακά, προσφέροντας παράλληλα και πολλά καλά (όπως οφέλη για την καρδιαγγειακή μας λειτουργία, την αρτηριακή πίεση, την αρτηριοσκλήρυνση, την καλή μας διάθεση και την αντιγήρανση). Περιέχουν πληθώρα σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη Α, C, E, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Σνάκ-για-το-σχολείο

μπάρες βρώμης

 

Φυσικά δεν έχουν τη γεύση της σοκολάτας, αλλά μια έντονη γεύση κακάο (που εμένα προσωπικά μου αρέσει) με μια ελαφριά πικρή γεύση (αφού ο πρωτογενής καρπός του κακάο έχει υποστεί ζύμωση και είναι πικρός, αργότερα μεταμορφώνεται). Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να τους προσθέσετε στις μπάρες σας και να πάρετε τα αντιοξειδωτικά που σας προσφέρουν. Θα έχετε και μια μικρή γεύση κακάο στο στόμα που είναι ευχάριστη κατά την άποψη μου.

 

μπάρες-δημητριακών

μπάρες βρώμης

Αν πάλι σας φαίνεται πολύ εξεζητημένο υλικό ή μακριά από τα γούστα σας, αντικαταστήστε τους με σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας ή ακόμα καλύτερα με ξερά φρούτα. Cranberries ή σταφίδες ή goji berries θα μπορούσαν να είναι μια ωραιότατη και θρεπτικότατη επιλογή. Οι μπάρες αυτές είναι τραγανές και όχι γλυκιές. Αν σας αρέσουν πιο γλυκειές μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο μέλι. Καλό είναι ούτε εμείς ούτε τα παιδιά να συνηθίζουμε σε πιο γλυκιές γεύσεις. Φτιάξτε μπόλικες και διατηρείστε τις για αρκετό καιρό. Δεν παθαίνουν τίποτα. Μια ωραία συνταγή για να τη φτιάξετε παρέα με τα παιδιά όλων των ηλικιών. Για να τις πάρουν πιο εύκολα μετά στο σχολείο, μιας και θα τις έχουν φτιάξει με τα χεράκια τους.

εύκολες & τραγανές μπάρες βρώμης με μέλι

υλικά (για 12 τεμάχια)

νιφάδες βρώμης αλεσμένες σε αλεύρι2 φλυτζάνια
νιφάδες βρώμης ολόκληρες1 φλυτζάνι
αμύγδαλα χοντροκομμένα ή σε φέτες½ φλυτζάνι
λιναρόσπορο αλεσμένο2 κουταλιές
αλάτιμια πρέζα
ωμούς κόκκους κακάο ή

σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας ή ξερά φρούτα

2 κουταλιές
μέλι4 κουταλιές
βούτυρο καρύδας ή βιολογικό βούτυρο3 κουταλιές
εκχύλισμα βανίλιας1 κουταλάκι

 

εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης (νιφάδες αλεσμένες σε μούλτι), τις νιφάδες βρώμης, τα αμύγδαλα, το λιναρόσπορο, το αλάτι και τους κόκκους κακάο ή τη σοκολάτα.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι με το βούτυρο καρύδας να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε. Για να διευκολυνθούμε μπορούμε να ομογενοποιήσουμε το μίγμα μας ανακατεύοντας με τα χέρια μας.

Ρίχνουμε το μίγμα για τις μπάρες μας σε ένα ταψάκι 20Χ30 εκατοστών (που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί) και το πατάμε με το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού για να γίνει μια επιφάνεια και να κολλήσουν μεταξύ τους τα υλικά.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τις μπάρες μας σε ότι μέγεθος θέλουμε για να μπορέσουμε να τις κόψουμε με μεγαλύτερη ευκολία όταν θα ψηθούν.

Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Τι βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τις κόβουμε στα σημεία που έχουμε χαράξει.

Διατηρούνται σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς για αρκετές ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize