Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Εξασφαλίσθηκαν οι 80 ψήφοι για τη συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ

Εξασφαλίσθηκαν οι 80 ψήφοι για τη συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ

του Κώστα Ράπτη

Συμφωνία φέρεται να επετεύχθη προ ολίγου ανάμεσα στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον ηγέτη του μικρού αλβανικού κόμματος Besa, Μπιλιάλ Κασάμι, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την άμεση σύγκληση του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, ώστε να προχωρήσει, με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, η συζήτηση και ψηφοφορία πΓΔΜ για την τρίτη και τελευταία φάση της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Είχαν προηγηθεί από χθες αλλεπάλληλες αναβολές της συνεδρίασης του κοινοβουλίου, καθώς δεν είχε εξασφαλισθεί η απαιτούμενη για την τρίτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης αυξημένη πλειοψηφία των 80 βουλευτών (επί συνόλου 120).

Οι δύο βουλευτές του κόμματος Besa ζητούσαν να απαλειφθεί το πρώτο σκέλος της προβλεπόμενης αναγραφής της ιθαγένειας («μακεδονική» / «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας»). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Ζόραν Ζάεφ και Μπιλιάλ Κασάμι κατέληξαν στην φόρμουλα να υπάρξει διακριτή ένδειξη στα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλβανικής καταγωγής πολιτών της γείτονος.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18.00 (ώρα Ελλάδος), καθώς ο Ζόραν Ζάεφ διαβουλεύεται με τους 8 βουλευτές που προέρχονται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE και έχουν υπερψηφίσει την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αυξημένης πλειοψηφίας.

Check Also

Και νέα πρόκληση των Σκοπίων – Διαφημίζουν τα «Μακεδονικά» κρασιά 2.000 ετών

protothema.gr Κι ενώ ο θόρυβος από το «Macedonia Timeless» δεν έχει καταλαγιάσει, σε νέα έκθεση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize