Αρχική / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Ευρεσιτεχνίες ανακαλύψεων για τόνωση των οικονομικών ΑΕΙ – ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων – Διαπρέπει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ευρεσιτεχνίες ανακαλύψεων για τόνωση των οικονομικών ΑΕΙ – ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων – Διαπρέπει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στην 600η θέση παγκοσμίως κατέταξε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το κύριο ερευνητικό κέντρο της Ισπανίας που καταρτίζει λίστα με τις ερευνητικές αναφορές στο διαδίκτυο, 27 χιλιάδων πανεπιστημίων, δύο φορές τον χρόνο. Σημαντική εξέλιξη για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του πανεπιστημίου Κρήτης εν καιρώ κρίσης και με δεδομένο ότι η έρευνα μπορεί να προσελκύσει περαιτέρω κονδύλια.

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 27.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου στον παγκόσμιο ιστό, όπως αυτή αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Η κατάταξη κάθε πανεπιστημίου βασίζεται στους εξής τέσσερις επιμέρους δείκτες:

  1. Την παρουσία (5%, ο συνολικός όγκος περιεχομένου που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος),
  2. Την απήχηση – ορατότητα (50%, η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος,
  3. Το Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (10%, αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού) και
  4. Την αριστεία (35%, ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τρίτο κριτήριο, αυτό του ανοιχτού επιστημονικού περιεχομένου, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 44η θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, με 539.999 ετεροαναφορές. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

Την ίδια ώρα, η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα με τις ευρεσιτεχνίες να αποτελούν μια νέα σχετικά για την Ελλάδα δεξαμενή εσόδων.

Στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών για εφευρέσεις τους καταφεύγουν τα τελευταία χρόνια πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά ιδρύματα και ΤΕΙ, ως εναλλακτική λύση για την απόκτηση εσόδων εν μέσω κρίσης.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δημόκριτος στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στην Κρήτη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το ΑΠΘ σύμφωνα με τον Κώστα Αμπατζή, διευθυντή καταθέσεων και χορηγήσεων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Υπάρχουν συνεργασίες ερευνητικών κέντρων με ιδρύματα του εξωτερικού, με την όλη νοοτροπία να αλλάζει σταδιακά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα στην Ελλάδα, σταδιακά, ενώ υπάρχουν και σκέψεις δημιουργίας ειδικών Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Offices) στην Ελλάδα.

Γενικότερα σε περιόδους κρίσης, οι ευρεσιτεχνίες αυξάνονται σε μια προσπάθεια λύσης των προβλημάτων. Μια ευκαιρία που σίγουρα πρέπει να αδράξουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, δεδομένου ότι σταδιακά θα παύσουν να θεωρούνται πλέον ως «νεαρής» ηλικίας και ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

 

Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέπτυξε τεχνολογία για τη πρόγνωση του καταρράκτη

dikaiologitika.gr Στο 13ο Θερινό Σχολείο στην Οπτική της Όρασης (Aegean Summer School in Visual Optics) …

Σχόλια

Font Resize