Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Εθνική και Eurobank βυθίζουν το Χρηματιστήριο

Εθνική και Eurobank βυθίζουν το Χρηματιστήριο

Σταθερά πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος του sell off των Eurobank και Εθνικής, με την απόφαση του MSCI να αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece τις δύο μετοχές (συν την Πειραιώς) να προκαλεί ένα ακόμη ισχυρό κύμα αποχώρησης κεφαλαίων από τον τραπεζικό κλάδο.

Εθνική και Eurobank βυθίζουν το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,68% στις 633,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,78% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.668,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 7,05% στις 484,47 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά πόσο ρηχό και ευάλωτο είναι σε κάθε είδους αλλαγές θέσεων, όπως αυτή που συντελείται σήμερα με αφορμή τη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap που αποφάσισε ο MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών του.

Ήταν μια απόφαση που ξάφνιασε αρκετά χαρτοφυλάκια, τα οποία ανέμεναν ότι θα ήταν μόνο η αφαίρεση της Πειραιώς που θα αποφασιζόταν, όπως μαρτυρούσε και η συμπεριφορά της μετοχής το προηγούμενο διάστημα. Eurobank και Εθνική ήταν οι δύο εκπλήξεις, με πολλούς επενδυτές σήμερα να προχωρούν σε αλλαγές, αποχωρώντας από τον ελληνικό standard δείκτη του MSCI.

Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο πλήττει περαιτέρω τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά όπως θα διαφανεί στο επόμενο διάστημα αλλάζει επί τα χείρω ο χαρακτήρας των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιείται στις ελληνικές μετοχές. Αυτό σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, τονίζοντας ότι αυτή ήταν μια εξέλιξη που θα επηρεάσει αρκετά Long χαρτοφυλάκια, ακόμη και αν δεν είναι index trucked, δηλαδή δεν κινούνται αποκλειστικά με βάση τους δείκτες.

Αντιθέτως, θα ενθαρρύνει τα βραχυπρόθεσμα short χαρτοφυλάκια, που θα βρουν ευκαιρία να ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση της αγοράς, όσο μάλιστα θα οδεύουμε προς το τελικό rebalancing, με τελική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, σχεδόν 60 εκατομμύρια μετοχές, ήτοι το 1,2% του συνόλου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, σορτάρουν αυτήν τη στιγμή τα βρετανικά funds Lansdowne Partners, Marshall Wace και Oceanwood Capital Management, τα οποία επιμένουν να ποντάρουν επιθετικά στον τραπεζικό κλάδο και στις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εδώ και ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, όπως ανέφερε στο «Κεφάλαιο» του Σαββάτου, οι κλυδωνισμοί που «μετέφερε» η ιταλική κρίση από τον Μάιο, οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των «κόκκινων δανείων», η αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η αδυναμία πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές από τον Φεβρουάριο – που οδηγεί και σε αντίστοιχο «αποκλεισμό» για τις τράπεζες–, η πολιτική επιλογή της «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα αντί της προληπτικής πιστωτικής γραμμής –η οποία και θα οδηγούσε σε ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, κάνοντάς τα πιο «επενδύσιμα»–, αποτελούν, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, λόγους που ενισχύουν τις επιθετικές τους κινήσεις.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Εθνική σημειώνει απώλειες 12,98%, με την Eurobank να βρίσκεται στο -9,84%, την Alpha Bank στο -3,59% και την Πειραιώς στο -3,24%. Απώλειες 2% σημειώνει η ΕΧΑΕ, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Grivalia, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Λάμδα, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo και Τιτάν. Η Aegean ενισχύεται κατά 1,11%.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Check Also

Coca Cola και Εθνική «έριξαν» το Χρηματιστήριο

capital.gr Της Αλεξάνδρας Τόμπρα Από «σαράντα» κύματα πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πτώση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize