Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / ESM: Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 52,5% και η αχίλλειος πτέρνα

ESM: Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά 52,5% και η αχίλλειος πτέρνα

xreos esm

Έγγραφο του ESM στο οποίο περιλαμβάνονται προτεινόμενα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους έως και 52,5% αποκαλύπτει η αμερικανική Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το οποίο έχει ημερομηνία 10 Αυγούστου, τα τρία βασικά μέτρα είναι:

  • Επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων της Ελλάδας
  • Σύνδεση των καθορισμένων αποπληρωμών χρέους με το ΑΕΠ της χώρας
  • Επιβολή πλαφόν ή η χρονική μετάθεση της καταβολής τόκων

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να χορηγηθεί αμέσως και μέρος της να συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο έλεγχο για την τήρηση από την Ελλάδα των δημοσιονομικών κανόνων και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο εκπρόσωπος του ESM σημειώνει ότι το κείμενο δόθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας χωρίς να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup ή EuroWorking Group.

«Η ισχυρή και διαρκής επιβολή όρων πολιτικής που θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους» αναφέρεται στο έγγραφο.

«Η αποτελεσματικότητα κάθε μέτρων ανασχεδιασμού του χρέους (debt reprofiling) θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την ικανότητα και τη βούληση των ελληνικών Αρχών να επιδιώξουν μία συνετή διαδρομή δημοσιονομικής πολιτικής και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνουν τα στελέχη του ESM.

Πως θα γίνει η ελάφρυνση χρέους

Το έγγραφο αναφέρεται σε τρία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: Την επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων της Ελλάδας· τη σύνδεση των καθορισμένων αποπληρωμών χρέους με το ΑΕΠ της χώρας· και την επιβολή πλαφόν ή τη χρονική μετάθεση της καταβολής τόκων.

Πρόβλημα το 2023-2043

Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ESM, αφορούν την περίοδο 2023-2043, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορεί να υπερβούν το 15% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που γίνονται στο έγγραφο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής οι πληρωμές χρέους μπορεί να καθορισθούν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, εάν η οικονομία της πηγαίνει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο εξετάζει τον καθορισμό των χρεολυσίων στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2034-2044. Το όποιο υπόλοιπο χρέος, με βάση την πρόταση, θα μπορούσε να κατανεμηθεί σε ισόποσες δόσεις και να αποπληρωθεί μετά το 2044.

Παράταση της αναβολής αναβολής πληρωμής τόκων

Προτείνεται, επίσης, η παράταση για άλλα δέκα χρόνια της ισχύουσας έως το 2022 αναβολής πληρωμής τόκων, που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα για ορισμένα δάνεια της, καθώς και ο καθορισμός των πληρωμών τόκων στο 2% για τη δεκαετία 2023-2033. Οι τυχόν επιπλέον τόκοι θα μπορούσαν να καταβάλλονται μετά το 2044 σε ίσες δόσεις.

Επικαιροποίηση πριν τις διαπραγματεύσεις

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, πάντως, τόνιζαν στην Wall Street Journal ότι πλέον έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τον χρόνο που διανεμήθηκε το έγγραφο και, συνεπώς, κάποιες από τις υποθέσεις του για την ελληνική οικονομία και το ύψος του νέου προγράμματος χρηματοδότησης πρέπει να επικαιροποιηθούν πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Η ύφεση της χώρας αναμένεται να είναι πιο ρηχή φέτος από ότι αναμενόταν τον Αύγουστο, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απαίτησε πολύ λιγότερα χρήματα από τα 25 δισεκ. ευρώ που είχαν διατεθεί αρχικά για τον σκοπό αυτό. Παρά ταύτα, αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι οι επιλογές που περιγράφονται στο έγγραφο αποτελούν μία πιθανή βάση για τις συζητήσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Tweet Ρέγκλινγκ με νόημα

Νωρίτερα, την Πέμπτη για το ελληνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας μέσω Twitter ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα success story μόνο εφόσον παραμείνει πιστή στο σχέδιο μεταρρύθμισης της οικονομίας της.

Εκτίμησε, ακόμη, ότι η κρίση ένωσε περισσότερο την Ευρώπη, αλλά απαιτούνται κι άλλες προσπάθειες.

Μοσκοβισί: Δεν χρειάζεται ελάφρυνση

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση ή αναδιάρθρωση, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας το Ταμείο «σημαντικό παράγοντα ασφάλειας και εμπιστοσύνης», ενώ πρόσθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2016.

Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Επίτροπος Οικονομικών απέρριψε την οποιαδήποτε σύνδεση του προσφυγικού με το Ασφαλιστικό ή με πιθανή χαλάρωση του προγράμματος.

Πίσω από το mea culpa του ΔΝΤ για την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τον Πόλ Κρούγκαν και άλλους που ζητούν απομείωση του υπάρχει μια κοινή παραδοχή. Όμως, η πρόταση που προωθεί ο ESM μοιάζει να μην την ενστερνίζεται πλήρως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) απέστειλε έγγραφο στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με ημερομηνία 10 Αυγούστου, παρουσιάζοντας προτάσεις για την μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους.

Οι προτάσεις βασίζονται στην επέκταση της ωρίμανσης κάποιων δανείων, την σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ της Ελλάδας και τον περιορισμό των τόκων.

Στόχος είναι οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2043.

Το περιεχόμενο του εγγράφου δεν εκπλήσσει.

Ο επικεφαλής του ESΜ κ. Ρέγκλινγκ είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στο ανώτατο όριο του 15% για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, έχοντας προφανώς γνώση του ανωτέρω εγγράφου.

Ο καθένας μπορεί να εικάσει αν η δημοσιοποίηση του εγγράφου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι τυχαία ή εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα, π.χ. να ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά να υλοποιήσει κάποιες δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Μην έχοντας κάτι άλλο να επιδείξει ως αντιστάθμισμα στα μέτρα του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει αναγάγει την ελάφρυνση του χρέους σε κλειδί για την επιτυχία του.

Ο κ. Τσακαλώτος το επεσήμανε ακόμη μια φορά στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Guardian.

Το ΔΝΤ δεν θα έχει λογικά αντίρρηση αφού, όπως επισημαίνεται, το όριο του 15% στο ΑΕΠ είναι συμβατό με τον δικό του ορισμό για την φερεγγυότητα του χρέους όπως ο κ. Ρέγκλινγκ έχει επισημάνει.

Μ’ αυτό τον τρόπο επιλύεται επίσης, σε μεγάλο βαθμό, το ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που επιθυμεί η Γερμανία και άλλοι στην ΕΕ αλλά δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση.

Πίσω από την προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους βρίσκεται η κοινή θέση του ΔΝΤ, της ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων ότι η υπερχρέωση εμποδίζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη μιας χώρας.

Φυσικά, κάποιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι και μερικοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος είναι φερέγγυο.

Κοινώς, η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της χωρίς να θυσιάζει τον ρυθμό ανάπτυξης της λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της μεγάλης διάρκειας των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ.

Όμως, η ανωτέρω θέση βασίζεται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα παράγει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από το 2018 και μετά.

Κάτι τέτοιο οδηγεί στην υιοθέτηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας που δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πολύ περισσότερο όταν έρχεται μετά από μια πολυετή περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το πρόβλημα, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι ότι οι προτάσεις του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν πολύ μικρή επίδραση στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ.

Κυρίως, γιατί επικεντρώνονται στη περίοδο 2023-2043 και βασίζονται στην ιδέα της οροφής για τις ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Αν όμως η όποια ελάφρυνση του χρέους δεν συνοδεύεται από δραστική μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ, η θετική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης θα είναι πιθανόν περιορισμένη.

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα της ελάφρυνσης του χρέους.

Check Also

Θεσμοί – Η πρόταση Τσίπρα για μείωση των πλεονασμάτων θα εκτόξευε το χρέος κατά 25%

cnn.gr Έμμεσο, αλλά αυστηρό, μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως εάν ο στόχος για τα πρωτογενή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize