Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / «Επιζήμια για τα ομόλογα η πιστωτική γραμμή»

«Επιζήμια για τα ομόλογα η πιστωτική γραμμή»

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα σε υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα, αν η Ελλάδα προσφύγει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, υπογραμμίζει σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντικρούοντας την επιχειρηματολογία του επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, για τα οφέλη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Ενα τέτοιο σενάριο είχε απορρίψει κατηγορηματικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τελευταίο Eurogroup στη Σόφια, παρά ταύτα οι δανειστές βλέποντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να κινούνται νευρικά το επανέφεραν στο τραπέζι.

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο Φραντσέσκο Ντρούντι υποστηρίζει ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, ο Ιταλός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει «να υπερτονιστεί ο άμεσος αντίκτυπος της άρσης του waiver, ωστόσο η διατήρησή του επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση περιόδων τυχόν αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ο Φρ. Ντρούντι επαναλαμβάνει την πάγια θέση των δανειστών ότι η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα εναπόκειται πλήρως στις ελληνικές αρχές. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα για τη λήψη του συγκεκριμένου εργαλείου στήριξης στη μετά το Μνημόνιο εποχή, το οποίο όμως δεν βρίσκεται στην ατζέντα της.

Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ στην Αθήνα υπογραμμίζει την καίρια σημασία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα αναλάβει η Ελλάδα έχοντας την κυριότητά του. Οι δηλώσεις του Φρ. Ντρούντι έγιναν παραμονές της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την 4η αξιολόγηση και του προσχεδίου τεχνικής συμφωνίας που έχουν αποστείλει οι Βρυξέλλες στην Αθήνα.

Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Εφ.Συν.»

Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια. Να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Με την προληπτική γραμμή πίστωσης, άρα και πρόγραμμα, οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ομόλογα σε επίπεδο να επενδύσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία (investment grade). Αρα το μόνο που θα πετύχουμε είναι έναν χρόνο καθυστέρησης για να γυρίσουμε στην κανονικότητα

Τεχνικά κλιμάκια

Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν τις συζητήσεις χθες με ανασκόπηση της πορείας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για την πώληση «κόκκινων» δανείων.

Αύριο, οι διαπραγματεύσεις περνούν σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών και υπουργών και στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν βασικά προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, όπως: μειώσεις συντάξεων, νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων και ΕΝΦΙΑ, αλλαγές στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο κ.ά.

Εκτός ατζέντας θα βρεθεί το ενδεχόμενο εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει πει ότι θα περιμένει τα στοιχεία που θα εκδώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους δανειστές θα είναι πυκνό προκειμένου, μέχρι το Σάββατο, τελευταία μέρα των διαβουλεύσεων, να υπάρχει τεχνική συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Εύσημα Νουί στους τραπεζίτες

Η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης αντοχής (stress test) έφερε τα εύσημα και της επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Nτανιέλ Νουί, στους Ελληνες τραπεζίτες, με τους οποίους συναντήθηκε χθες στην Αθήνα.

«Είστε τυχεροί που το stress test ολοκληρώθηκε και δεν το έχετε μπροστά σας» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, η «σιδηρά κυρία» της EKT και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θετική πορεία και θα πάνε καλύτερα.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα –ως είθισται– ήταν η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την Ντ. Νουί να υπογραμμίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και μετά το 2019 και οι τράπεζες να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Οπως σημείωναν πηγές της ελληνικής πλευράς, η επικεφαλής του SSM ήταν αυτή τη φορά πιο θετική σε σχέση με το παρελθόν, προφανώς λόγω των αποτελεσμάτων των stress tests.

Check Also

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Ποσοτική χαλάρωση τέλος – Οι συνέπειες για την Ελλάδα

protothema.gr «Μπουκάλα» έμεινε η χώρα μας, καθώς δεν εντάχθηκε ποτέ στο περίφημο QE της ΕΚΤ, …

Σχόλια

Font Resize