Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΡΕΘΥΜΝΟ / Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη από την UNESCO – Την άνοιξη η απόφαση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη από την UNESCO – Την άνοιξη η απόφαση

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων έφυγαν από τα Ανώγεια οι δυο αξιολογητές της UNESCO, υπεύθυνοι για τον φάκελο που θα κατατεθεί για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και για το αν αυτό θα συνεχίσει να περιλαμβάνεται στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO. Η αξιολόγηση αυτή που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και όλοι οι υπεύθυνοι του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη εμφανίζονται αισιόδοξοι για θετική απόφαση που θα ληφθεί την ερχόμενη Άνοιξη.

Ο Anchel Belmont Ribas από την Ισπανία και την Li Sun από την Κίνα συνομίλησαν με κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες, δοκίμασαν ντόπια προϊόντα και είδαν τις υποδομές στον Ψηλορείτη αλλά και πως συμβαδίζουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας. Η Ανωγή συνομίλησε με τον άνθρωπο που βρέθηκε δίπλα σε κάθε κίνηση των δυο αξιολογητών της UNESCO, τον δρ Χαράλαμπο Φασουλά, γεωλόγο και υπεύθυνο του τμήματος Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε την αισιοδοξία του για την θετική κατάληξη του φακέλου για τα παγκόσμια Γεωπάρκα, ενώ μίλησε και για την εμπειρία των δυο αξιολογητών κατά την παρουσία τους για 4 ημέρες στα Ανώγεια και τον Ψηλορείτη. Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ.Φασουλά έχουν ως εξής:

“Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 η τετραήμερη αξιολόγηση του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη από την UNESCO. Τα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια σε σχέση με τις δραστηριότητες, τις υποδομές, την συνεισφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών τους. Φέτος η αξιολόγηση έγινε από τον Anchel Belmont Ribas από την Ισπανία και την Li Sun από την Κίνα. Κατά τη διάρκεια ενός εξαντλητικού προγράμματος οι αξιολογητές επισκέφτηκαν γεωλογικά, φυσικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής, αξιοθέατα και τοπικές επιχειρήσεις, ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους υπηρεσιών, οργανώσεων και συνεταιρισμών, συζήτησαν με απλούς ανθρώπους και κτηνοτρόφους, και γεύτηκαν τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό του Ψηλορείτη. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για το τοπίο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία του Ψηλορείτη. Τις εντυπώσεις και παρατηρήσεις τους θα περιλάβουν σε μια εκτενή αναφορά που μαζί με άλλα έγραφα και τεκμηρίωση θα καταθέσουν στην UNESCO. To εκτελεστικό όργανο του οργανισμού για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα θα λάβει τη σχετική απόφαση στα τέλη του έτους και η Γενική Γραμματέας της UNESCO θα επικυρώσει την επόμενη άνοιξη την τελική απόφαση, πού όλοι ευελπιστούμε ότι θα είναι θετική…”

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

Προγραμματισμένες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου

Σας ενημερώνουμε ότι οι προγραμματισμένες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου για το μήνα …

Σχόλια

Font Resize