Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ενίσχυση των κυβερνώντων εθνικιστών στην Πολωνία

Ενίσχυση των κυβερνώντων εθνικιστών στην Πολωνία

Νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Πολωνία αναδεικνύεται το κυβερνών εθνικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), καθώς συγκεντρώνει το 45,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 72% των εκλογικών περιφερειών.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετό ώστε το κόμμα του ισχυρού άντρα της χώρας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, να κερδίσει μια δεύτερη θητεία και να αυξήσει την πλειοψηφία του στην κάτω Βουλή.

«Έχουμε νίκη» δήλωσε ο ίδιος μπροστά στους υποστηρικτές του στις έδρες του PiS στη Βαρσοβία. «Έχουμε τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς μπροστά, η Πολωνία πρέπει να αλλάξει περισσότερο και πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο» είπε.

Ο κύριος αντίπαλός του και μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός Πολιτών, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 25,5% των ψήφων. Ακολουθούν «Η Αριστερά» με 11,9% και το μπλοκ του κόμματος αγροτών PSL και του αντισυστημικού Κούκιζ 15 έρχεται τέταρτο με 9%. Το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία συγκεντρώνει το 6,7% των ψήφων.

Με βάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής, δεν είναι ακόμα σαφές αν το PiS ή η αντιπολίτευση θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες στην άνω βουλή, τη Γερουσία.

Μετά την νίκη του PiS η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος ζλότι με το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητη στα 4.3056 κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize