Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Ένας Στουρνάρας σε γραμμή… Τσακαλώτου – Αλλά και με αιχμές για επιτήρηση, πιστοληπτική γραμμή, πλεονάσματα, waiver

Ένας Στουρνάρας σε γραμμή… Τσακαλώτου – Αλλά και με αιχμές για επιτήρηση, πιστοληπτική γραμμή, πλεονάσματα, waiver

«Στις 2 Ιουλίου τα σπουδαία». Με αυτόν τον τρόπο είχαν απαντήσει στις 24 Ιουνίου «κύκλοι» της Τραπέζης της Ελλάδος στον Νίκο Παππά. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας στον Τάκη Χατζή και το Ακραίως, έχει φροντίσει να ρίξει το «καρφί» του στον Γιάννη Στουρνάρα: «Θα ήθελα να ακούσω την κεντρική τράπεζα να μιλήσει για τη συμφωνία του Eurogrpup. Γιατί άκουσα τον κ. Στουρνάρα να μιλά για προληπτική γραμμή». Όπως το είχε προαναγγείλει, η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετήθηκε σήμερα με τη δημοσίευση της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής 2017 – 2018. Αυτή η τοποθέτηση της κεντρικής τράπεζας  δεν πρέπει να δυσαρέστησε την κυβέρνηση αφού ο Γιάννης Στουρνάρας κινήθηκε σε αρκετά σημεία σε γραμμή… Τσακαλώτου, κρίνοντας θετική τη απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ δεν παρέλειψε να αφήσει τις αιχμές του για την επιτήρηση, τα πλεονάσματα, την πιστοληπτική γραμμή και το waiver.

Μια κόντρα που διαρκεί

Η άγρια κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Στουρνάρα διαρκεί από τότε που ο νυν διοικητής της ΤτΕ ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Στη συνέχεια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, η σύγκρουση οξύνθηκε με το Μαξίμου να κατηγορεί τον Γιάννη Στουρνάρα ότι «παίζει το παιχνίδι της τρόικας». Μετά το καλοκαίρι του 2015 έπεσαν οι τόνοι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησε η κόντρα. Η πορεία προς το τέλος του μνημονιακο0ύ προγράμματος έφερε την αναζωπύρωση της σύγκρουσης. Την ώρα που η κυβέρνησης προωθούσε την υβριδική έξοδο με «μαξιλαράκι» ασφαλείας, ο κ. Στουρνάρας επέμενε ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή συνιστούσε την πλέον ασφαλή επιλογή. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι η στάση του κ. Στουρνάρα «μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Θετική η συμφωνία

Στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2017 – 2018 η ΤτΕ εκφέρει θετική κρίση για τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με την Έκθεση, η συμφωνία θα συμβάλει θετικά στην ομαλή έξοδο στις αγορές. Μάλιστα, η ΤτΕ δεν φείδεται καλών λόγων: «Εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τις αγορές και θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αποτελεί κλειδί η συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για μια μακρά χρονική περίοδο, καθώς και η δέσμευση του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη μακροπρόθεσμη περίοδο εάν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις». Δηλαδή ο κ. Στουρνάρας ασπάζεται πλήρως όσα είχε πει ο κ. Τσκαλώτος τα ξημερώματα της 22ης Ιουνίου, τόσο σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη θετική συμβολή των μέτρων που συμφωνήθηκαν, όσο και την ανάγκη να ληφθούν στη συνέχεια μέτρα που να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Θετικές προοπτικές

Η Έκθεση της ΤτΕ είναι σε… γραμμή Τσακαλώτου και σε ό, τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας. Συγκεκριμένα:

  1. Ανάπτυξη: «Η ανοδική πορεία της οικονομίας συνεχίστηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. [..]εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με ταχύτερο ρυθμό το 2018.»
  2. Δημοσιονομικοί στόχοι: «Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, για το 2018 αναμένεται να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του προγράμματος.»
  3. Τραπεζικός τομέας: «Οι τραπεζικές καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αυξάνονται. […]Το 2017 περιορίστηκαν οι ζημίες των ελληνικών τραπεζών, ενώ το α’ τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες επανήλθαν σε κερδοφορία, η οποία όμως παραμένει αδύναμη. […]Το 2017 περιορίστηκαν οι ζημίες των ελληνικών τραπεζών, ενώ το α’ τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες επανήλθαν σε κερδοφορία, η οποία όμως παραμένει αδύναμη»

Ασφαλώς στην οδό Νίκης θα πρέπει να διάβασαν αυτά τα σημεία της Έκθεσης με πλατιά χαμόγελα.

Οι αιχμές

Ωστόσο, η ΤτΕ αφήνει σε 4 σημεία σοβαρές αιχμές εναντίον της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ:

  1. Θεωρεί απολύτως αναγκαία την αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση, προφανώς γιατί δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα: «Η συμφωνία προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία με όρους αιρεσιμότητας, που θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων
  2. Επιμένει στην ορθότητα της άποψης της για την πιστοληπτική γραμμή: «Με την πιστοληπτική γραμμή θα είχε αποφευχθεί η δημιουργία ενός τόσο υψηλού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, το οποίο επιβάρυνε σημαντικά το δημόσιο χρέος αλλά και το κόστος χρηματοδότησης του Δημοσίου»
  3. Εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα τα πλεονάσματα που απαιτούνται, δεν μπορούν να επιτευχθούν: «Ουδεμία χώρα στον κόσμο, με πιθανή εξαίρεση τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, έχει επιτύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.»
  4. Εκτιμά ότι είναι εφικτή η διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver) που καθιστά πιο φτηνή τη χρηματοδότηση των τραπεζών, γιατί η απόφαση του Eurogroup εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΚΤ, δηλαδή ενισχυμένη εποπτεία και αιρεσιμότητα. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν κάπως «πονηρό» αυτό το σημείο. Δεδομένου ότι τα κυπριακά ομόλογα δεν διατήρησαν το waive, o κ. Στουρνάρας σηκώνει τον πήχη σε τέτοιο ύψος ώστε να είναι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα περάσει από κάτω.

Check Also

Τσακαλώτος – Βοηθάμε τις ομάδες που έχουν υποφέρει, αλλά έχουμε και «καβάτζα»

naftemporiki.gr Για προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει η χώρα από την κρίση με ενισχυμένη την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize