Αρχική / ΠΝΕΥΜΑ / Ένας αγαθός γίγαντας στο Ρέθυμνο: Ο Βαγγέλης Κουνδουράκης είναι ένας λεβέντης Κρητικός που αγαπά την παράδοση

Ένας αγαθός γίγαντας στο Ρέθυμνο: Ο Βαγγέλης Κουνδουράκης είναι ένας λεβέντης Κρητικός που αγαπά την παράδοση

Όταν συνάντησα τον Βαγγέλη Κουνδουράκη σε ένα δρόμο του Ρεθύμνου μου χάρισε δύο καταπληκτικές μαντινάδες που τον χαρακτιρίζουν απόλυτα: 

 

«Σαν δεις τον άντρα να φορεί, στιβάνια και γκιλότα,

είναι από καλή γενιά, κ’ άντρας πρώτα πρώτα»

 

και για να μην ξεχάσουμε φυσικά την καταγωγή μας: 

 

«Γκιλότα κ’ υποδήματα φορώ, κι’ είναι τιμή μου,

απ’ το Μιξόρμα το χωριό, είν’ η καταγωγή μου»

Ο Βαγγέλης Κουνδουράκης είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη αγάπη στην παράδοση που προσπαθεί να τη διατηρήσει όσο μπορεί. Θεωρεί ότι η παράδοση φθείρεται με το χρόνο, κάτι που τον στεναχωρεί και από πλευράς του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να κρατήσει ήθη και έθιμα της Κρήτης. Αυτό τον ωθεί να συμμετέχει σε αρκετές δραστηριότητες στο Ρέθυμνο που του επιτρέπουν να διατηρήσει και να προβάλει τον παραδοσιακό ρουχισμό που πάντοτε επιλέγει να φοράει για να κρατήσει τις αξίες της Κρήτης ζωντανές.

Μια βασική δραστηριότητα στην οποία συμμετέχει ανελλιπώς, είναι οι τοπικές παρελάσεις με την παραδοσιακή Κρητική ενδυμασία που ξεχωρίζει από μακριά. Άλλωστε ο Βαγγέλης με 1,90 και… ύψος, ξεχωρίζει πάντα στις παρελάσεις, αλλά και στην καθημερινότητά του που φροντίζει να διατηρεί την συγκεκριμένη ενδυμασία πιστός στην παράδοση.

Ο Βαγγέλης έχει καταγωγή από το Μιξόρουμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, πιστός στο χωριό του και στην κατασκευή καλαθιών.

Αυτό αγαπά να κάνει στη ζωή του και παράλληλα συγκινεί κάθε περαστικό, ντόπιο ή επισκέπτη που τον χαζεύει να κυκλοφορεί στην πόλη λεβέντης και Κρητικός όπως επιλέγει να είναι. Άλλωστε το ύψος που διαθέτει είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει και μάλιστα πολλοί τον αποκαλούν «αγαθό γίγαντα». Καμαρωτός με τα στιβάνια του και την μαύρη κρητική μαντίλα του στο κεφάλι, αποτελεί μια κρητική φυσιογνωμία του Ρεθύμνου που μένει αξέχαστη.

Ιωάννα Καψάλη
Ανεξάρτητη Δημοσιογράφος at | [email protected]

Απόφοιτη Ψηφιακών Μέσων - Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
Έχει τίτλους γνώσεων στη διακόσμηση και στη γραφιστική
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπά τις τέχνες - από το τραγούδι μέχρι τη ζωγραφική

Check Also

Ρέθυμνο: Κόπηκε η κορδέλα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πλακιά

Το δικό του Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο απέκτησε ο Πλακιάς, το οποίο εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο …

Σχόλια

Font Resize