Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Καζαντζάκη χωρίς … Καζαντζάκη!

Η παρατήρηση ενός Ηρακλειώτη αναφορικά με το πρόγραμμα των προβολών ταινιών στον δημοτικό κινηματογράφο Βηθλεέμ

Αγαπητό Cretalive,

Σας προωθώ επιστολή προς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Εθελοντισμού & Μνημείων, κυρία Αριστέα Τ. Πλεύρη σχετικά με το πρόγραμμα προβολών στο θερινό κινηματογράφο «Βηθλεέμ» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ηράκλειο- Καλοκαίρι 2017.

Προκαλούν αρνητική εντύπωση δύο γεγονότα:

Πρώτον, ενώ, σύμφωνα με το Δήμο Ηρακλείου, οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα προβολών ούτε μία ταινία βασισμένη σε έργο του. Αντίθετα υπάρχει αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς με τρεις ταινίες από 24 έως 26 Αυγούστου.
Δεύτερον, με εξαίρεση δύο ταινίες, μια κωμωδία και ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, οι δεκαεννέα ταινίες του προγράμματος είναι δραματικές. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν ο κινηματογράφος «Βηθλεέμ» ήταν ιδιωτικός και μάλιστα λειτουργούσε για προβολές ταινιών σε θεατές με προτιμήσεις στις δραματικές ταινίες. Όμως, εφόσον ο κινηματογράφος «Βηθλεέμ» είναι δημοτικός, θα ήταν μάλλον προτιμότερο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, να έχει ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα σε σχέση με τα είδη των ταινιών που επιλέγονται να προβληθούν.

Η επιστολή 

Αξιότιμες κυρίες Πλεύρη και Βελιγράδη

Αξιότιμε κύριε Αντωνάκη

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Μανασάκης, είμαι μόνιμος κάτοικος και δημότης Ηρακλείου και σας γράφω αυτή την επιστολή με αφορμή το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Ηράκλειο- Καλοκαίρι 2017» και ειδικότερα, με αφορμή το πρόγραμμα προβολών στον θερινό κινηματογράφο «Βηθλεέμ».

Διαβάζει κάποιος στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου το εξής: Από 8 Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου με 165 εκδηλώσεις το «Ηράκλειο- Καλοκαίρι 2017». Στα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις του «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2017» που ξεκινούν το Σάββατο 8 Ιουλίου και  θα διαρκέσουν μέχρι και  την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Προχωρώντας στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στην ενότητα που παρουσιάζονται οι ταινίες που πρόκειται να προβληθούν στο θερινό κινηματογράφο «Βηθλεέμ», παρατηρεί κάποιος ότι θα προβληθούν είκοσι μία ταινίες.

Προσωπικά μου προκαλούν αρνητική εντύπωση τα εξής:

Πρώτον, ενώ, σύμφωνα με το Δήμο Ηρακλείου, οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα προβολών ούτε μία ταινία βασισμένη σε έργο του. Αντίθετα υπάρχει ωραιότατο αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς με τρεις ταινίες από 24 έως 26 Αυγούστου.

Δεύτερον, με εξαίρεση δύο ταινίες, μια κωμωδία και ένα μουσικό ντοκυμαντέρ, οι δεκαεννέα ταινίες του προγράμματος είναι δραματικές. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν ο κινηματογράφος «Βηθλεέμ» ήταν ιδιωτικός και μάλιστα λειτουργούσε για προβολές ταινιών σε θεατές με προτιμήσεις στις δραματικές ταινίες. Όμως, εφόσον ο κινηματογράφος «Βηθλεέμ» είναι δημοτικός, θα ήταν μάλλον προτιμότερο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, να έχει ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα σε σχέση με τα είδη των ταινιών που επιλέγονται να προβληθούν.

Αναφορικά με την ποικιλία στα είδη των ταινιών που επιλέγονται να προβληθούν, σας παραπέμπω σε δύο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο: Το έκτο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με τίτλο «Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι» και το Athens Open Air Film Festival που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

 

Σας ευχαριστώ

 

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Μανασάκης

Οικονομολόγος, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

https://sites.google.com/site/…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize