Αρχική / NEWS VIDEOS / Χιλιάδες Ρεθυμνιώτες τίμησαν την πολιούχο και προστάτιδα της πόλης και του πυροβολικού, Αγία Βαρβάρα!

Χιλιάδες Ρεθυμνιώτες τίμησαν την πολιούχο και προστάτιδα της πόλης και του πυροβολικού, Αγία Βαρβάρα!

Πάνδημη ήταν η συμμετοχή λαού και κλήρου στο Ρέθυμνο στον εορτασμό της πολιούχου και προστάτιδας της πόλης και του πυροβολικού, Αγίας Βαρβαράς. Στη λιτάνευση της εικόνας της Αγίας, συμμετείχε ο στρατός και η δημοτική φιλαρμονική, ενώ οι καλές καιρικές συνθήκες, επέτρεψαν την αθρόα προσέλευση πιστών.

Με τη δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη το Ρέθυμνο τίμησε την πολιούχο και προστάτιδά του, προστάτιδα του πυροβολικού Αγία Βαρβάρα με τις ευλογίες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ευγενίου και Ανδρέα, αντίστοιχα. Η λιτάνευση της εικόνας έγινε συνοδεία στρατού, δημοτικής φιλαρμονικής, λαού και κλήρου.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό χιλιάδες Ρεθυμνιώτες τίμησαν τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, όπως και ο πρώτος δημότης του Ρεθύμνου, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, ενώ κλειστά παρέμειναν τα ιδιωτικά καταστήματα λόγω αργίας, αφού και ο πρώτος σύλλογος παντοπωλών που λειτούργησε στην πόλη, φέρει το όνομα της Αγίας.

Κλήρος και μοναχοί χοροστάτησαν και πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον ιερό ναό στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, κάποιοι με λαμπάδες περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να περάσουν στο δαφνοστόλιστο προαύλιο και την εκκλησία, ενώ στο τέλος οι νοικοκυρές συνέλεξαν δάφνες για να τις διατηρήσουν στο σπίτι τους.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

3 καί 4 Δεκεμβρίου 2017

Για μία ακόμη φορά στην ιστορία του, το Ρέθυμνο τίμησε με λαμπρότητα και ευγνωμοσύνη την Πολιούχο και Προστάτιδά του Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα με την αθρόα προσέλευση των ευσεβών κατοίκων του στον περίπυστο Ιερό Ναό της, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.

Στο Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, το εσπέρας της Κυριακής 3ης Δεκεμβρίου 2017, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο, και συγχοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, πλαισιούμενοι από πολλούς Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Ειρηναίο για την ευγενική αποδοχή της προσκλήσεώς του να παραστεί και να προεξάρχει του Πανηγυρικού Εσπερινού.

Το πρωΐ της Δευτέρας 4ης Δεκεμβρίου 2017 τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο, και τον οικείο Επίσκοπο Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ο Παν. Αρχιμ. Ιωάννης Κουφουδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων, και ο συνοδεύων τον Σεβασμιώτατο κ. Ανδρέα, Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελχισεδέκ Αμπελικάκης. Ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα για την τιμητική παρουσία του στην Πανήγυρη της Πολιούχου του Ρεθύμνου, καθώς και όλους όσοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό της για να της εκφράσουν, για μία ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη τους για την προστασία και τις ευλογίες που επιδαψιλεύει στην πόλη τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα και ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, το οποίο είχε προσφέρει ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, με την συμμετοχή των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών της πόλεως, τιμητικού αγήματος του 547 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, των Εθελοντών και Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλήθους πιστών.

Ακολούθησε, στο παρακείμενο στον Ναό της Πολιούχου του Ρεθύμνου γραφείο του Συλλόγου Παντοπωλών, ο καθιερωμένος για την Προστάτιδά τους Αγία Βαρβάρα Αγιασμός και Τρισάγιο των κεκοιμημένων μελών του από τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς.

Κατά το έθιμο, προσφέρθηκαν από μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού λουκουμάδες σε όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς που πανηγύρισαν και έλαβαν μέρος στην Ιερά Λιτανεία.

Έτσι ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πολιούχο του Ρεθύμνου Αγία Βαρβάρα, με την οποία η πόλη και οι πολίτες της έχουν άρρηκτη πνευματική σχέση ευχαριστίας και τιμής για την αέναη αρωγή της Αγίας.

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Ρέθυμνο – Χρηματοδότηση για έκτακτες καταστάσεις λειψυδρίας – 2 νέα ταχυδιυλιστήρια

deyar.eu Η ΔΕΥΑ Ρεθύμνης ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στάυρο Αρναουτάκη και τις Υπηρεσίες της …

Σχόλια

Font Resize