Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Χανιά – Τι απαντά στην Πρυτανεία το Συντονιστικό Κατάληψης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Χανιά – Τι απαντά στην Πρυτανεία το Συντονιστικό Κατάληψης του Πολυτεχνείου Κρήτης

«Χρειάστηκαν δύο μαζικές κινητοποιήσεις στην πρυτανεία, η παρουσία 100 φοιτητών στη σύγκλητο και η απόφαση του ενίαιου συλλόγου για 9 μέρες κατάληψης του ιδρύματος, ώστε η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης να τοποθετηθεί επιτέλους δημόσια για τα προβλήματα των φοιτητών», αναφέρει μεταξύ άλλων το Συντονιστικό Κατάληψης Πολυτεχνείου Κρήτης, σε σημερινή του ανακοίνωση – απάντηση στην απόφαση που κοινοποίησε την 1η Νοεμβρίου, η σύγκλητος του ιδρύματος.

Οπως επισημαίνει «αν κάτσει κανείς να διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση αυτή θα καταλάβει οτι η Πρυτανεία έρχεται σε μια σειρά αντιφάσεων. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι θέλει να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα του Π.Κ «κάτω απο το χαλάκι» αφού την ίδια στιγμή δεν προβαίνει σε καμία επίλυση αυτών».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό της Κατάληψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες δύο βδομάδες υπάρχει μία αναταραχή στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Η αναταραχή αυτή χαλάει μία εικόνα κανονικότητας και ομαλότητας που θέλει η διοίκηση του ιδρύματος και το υπουργείο να προβάλλουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι λόγοι που αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη του ιδρύματος είναι σημαντικοί και κατά τη γνώμη μας αφορούν όλη τη χανιώτικη κοινωνία.

Χρειάστηκαν δύο μαζικές κινητοποιήσεις στην πρυτανεία, η παρουσία 100 φοιτητών στη σύγκλητο και η απόφαση του ενίαιου συλλόγου για 9 μέρες κατάληψης του ιδρύματος, ώστε η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης να τοποθετηθεί επιτέλους δημόσια για τα προβλήματα των φοιτητών. Όμως αν κάτσει κανείς να διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση αυτή θα καταλάβει οτι η Πρυτανεία έρχεται σε μια σειρά αντιφάσεων. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι θέλει να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα του Π.Κ «κάτω απο το χαλάκι» αφού την ίδια στιγμή δεν προβαίνει σε καμία επίλυση αυτών.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα, το τι αναφέρει η απόφαση της 513ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου.

Σίτιση

Αυτήν την στιγμή σιτίζονται δωρεάν όλοι οι δικαιούχοι μετά από τις πιέσεις των ίδιων των φοιτητών. Αίτημα μας δεν είναι να σιτίζονται μόνο οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια που οριοθετεί η Πρυτανεία αλλα να σιτίζονται ολοι οι φοιτητές δωρεάν όπως γίνεται και στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, στο ΠΑΜΑΚ αλλά και σε ιδρύματα της Αθήνας. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση για την διαδικασία της δωρεάν σίτισης των δικαιούχων πρωτοετών φοιτητών πριν την έκδοση της φοιτητικής ταυτότητας προήλθε από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Πρυτανεία και στην λέσχη σίτισης στην αρχή του ακαδημαικού έτους. Στέγαση Είναι κοινώς αντιληπτό ότι 127 δώματια εστιών είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψουν ένα Ίδρυμα τουλάχιστον 4.000 ενεργών φοιτήτων. Είναι θετικό όμως ότι οι πιέσεις και οι κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου στο παρελθόν ανάγκασε την Πρυτανεία να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανέργεση νέων εστιών , ανεβάζοντας τον αριθμό των δωματίων στα 304 τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Όμως αυτό που η ανακοίνωση της συγκλήτου αποφεύγει να αναφέρει, είναι οτι για φέτος 50 συμφοιτητές μας θα μείνουν άστεγοι , αφού τα υπάρχοντα δωμάτια δεν ανταποκρίνονται στο αριθμό των δικαιούχων. Αυτό που απαιτούμε ως σύλλογος φοιτητών είναι το αυτονόητο, δηλαδή κανείς συμφοιτητής μας να μην αναγκαστεί να παρατήσει τις σπουδές του επειδή δεν έχει λεφτά να μείνει στα Χανιά. Απαιτούμε να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους που δεν χωράνε στα δωμάτια της εστίας. Προφανώς για την όλη κατάσταση δε μπορούμε να μην συνυπολογίσουμε την κατάσταση που επικρατεί με τα ενοίκια στην πόλη των Χανίων πόσο μάλλον όταν είδαμε πέρσι καθηγητές δασκάλους να αναγκάζονται να μείνουν σε camping για να μπορέσουν να δουλέψουν στα Χανιά.

Επιδόματα

Το στεγαστικό επίδομα που παρέχει το κράτος ύψους 1.000€ για ένα έτος , είναι προφανές οτι στην πόλη των Χανίων δεν αρκεί ούτε για τρία ενοίκια. Μέχρι και πριν δύο χρόνια δινόταν απο το πολυτεχνείο Κρήτης επίδομα ενικοίου (180€) σε φοιτητές που το είχαν ανάγκη καθώς οι εστίες ήταν ανεπαρκής για να καλύψουν την στέγαση των φοιτητών. Η σύγκλητος επικαλούμενη διάφορα γραφειοκρατικά και νομικά κολλήματα αποφάσισε πριν τρία χρόνια να πάψει να παρέχει το επίδομα αυτό.

Όταν την περασμένη δεκαετία έχουν περάσει νόμοι και υπουργικές αποφάσεις σε ένα βράδυ για μειώσεις μισθών και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, θεωρείται ακατόρθωτο να υπάρξει ρύθμιση και χρηματοδότηση για να εγκριθεί εκ νέου επίδομα ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους. Η Σύγκλητος αρνείται πεισματικά να ζητήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το υπουργείο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μετακίνηση

Η Μετακίνηση των φοιτητών σε πολλές επαρχιακές πόλεις είναι εντελώς δωρεάν (λ.χ. Κομοτηνή) και καλύπτονται εξ ολοκλήρου απο τα εκάστοτε Ιδρύματα ύστερα απο χρηματοδότηση του κράτους. Αντιθέτως, το Πολυτεχνείο Κρήτης αυτο που συνεχίζει να επισημένει είναι ότι μέσω της «συμφωνίας» με το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων Α.Ε, δίνει 75.000€ και παρέχεται η την κάρτα των 17€ για 2 δρομολόγια στους φοιτητές, ενώ η αντίστοιχη συμφωνία με το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων Α.Ε το 2013 ανερχόταν στα 40.050€ και η τιμή της κάρτας ήταν 11€. Η δίψα τόσο του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων για παραπάνω λεφτά στις πλάτες των φοιτητών αλλά και η ύπαρξη μονοπωλίου στο κομμάτι των μεταφορών στην πόλη των Χανίων δημιουργεί αυθαίρετες αυξήσεις στην τιμή της κάρτας τις οποίες από τη μία δεν μπορεί να ελέγξει η διοίκηση του Πολυτεχνείου και από την άλλη δεν έχει διάθεση να την απορροφήσει.

Προφανώς για όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι πλήρως ενήμερο το υπουργείο Παιδείας. Μην ξεχνάμε ότι τωρινός υφυπουργός Παιδείας είναι ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια μας κορόιδευε για την έγκαιρη παράδοση των καινούριων εστιών, ο άνθρωπος που επί θητείας του κόπηκε το επίδομα ενοικίου, ο άνθρωπος που είχε υπογράψει σύμβαση με το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων να πάει η κάρτα στα σαράντα ευρώ από τα δεκατρία. Είναι αυτός που το καλοκαίρι του 2017 πήγε να ξεπουλήσει τα κτίρια του πολυτεχνείου στην Παλιά Πόλη, κτίρια που θα μπορούσαν να γίνουν εστίες, λέσχη βιβλιοθήκη καθώς και χώροι στέγασης των πολιτιστικών ομάδων. Ο κ. Διγαλάκης είναι αυτός που εφάρμοσε κατά γράμμα όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τώρα ανέλαβε χρέος υφυπουργού για να συνεχίσει την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Χρονικοί περιορισμοί στη φοίτηση ή στον αριθμό των εισακτέων

Το αίτημα των φοιτητών για δημόσια τοποθέτηση της Συγκλήτου σχετικά με το περιορισμό στα έτη φοίτησης και στον αριθμό των εισακτέων μπορεί να τοποθετήθηκε ενώ είχαν προηγηθεί οι μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών, η τοποθέτηση αυτή όμως δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική. Με μία πιο προσεκτική ματιά, διαβάζει κανείς στην ανακοίνωση ότι δεν συμφωνεί με τις διαγραφές φοιτητών στην «παρούσα συγκυρία».

Αυτό δημιουργεί το ερώτημα του ποια είναι η κατάλληλη συγκυρία για να διαγραφούν φοιτητές από τα πανεπιστήμια, και μήπως θα ήμασταν ικανοποιημένοι με υποτιθέμενες μεταβατικές διατάξεις; Ένα τόσο επιθετικό μέτρο που χτυπάει πρώτα και κύρια τους πιο αδύναμους συμφοιτητές μας, ανθρώπους που αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, αλλά και το σύνολο των φοιτητών, για εμάς δεν υπάρχει κατάλληλη περίοδος εφαρμογής του. Η υπουργός Ν. Κεραμέως δηλώνει ότι δεν είναι θέμα κόστους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι θέμα πειθαρχίας. Σαφώς μέσο αυτού εξυπηρετούνται και οι κατευθύνσεις όλου του υπολοίπου νομοσχεδίου.

Την ώρα που ο Μέσος Όρος των σχολών μας είναι πάνω από 7 χρόνια πότε θα είναι άραγε η κατάλληλη περίοδος για διαγραφές φοιτητών για τη σύγκλητο; Όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο; Η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης σε όλα τα νομοσχέδια και όλες τις επιθετικές κινήσεις του υπουργείου απέναντι στους φοιτητές ήταν αυτή που εφάρμοζε πρώτη το νόμο κατά γράμμα.

Προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα-στις εργολαβίες

Ως Συντονιστικό κατάληψης έχουμε αφήσει να εισέλθει στον χώρο του Ιδρύματος, οποιονδήποτε ανθρωπο σχετίζεται με την ανέργεση των εστιών καθώς και των κτηρίων του ΑΡΜΗΧ-ΜΠΔ. Είναι πλήρως άστοχο να αναφέρει η Σύγκλητος ότι εμείς είμαστε αυτοί που παρεμποδίζουν τα έργα των εστίων όταν το κτήριο της Β’ Φάσης θα έπρεπε να είχε παραδωθεί εξ ολοκλήρου τον Οκτώβρη του 2018 και ακόμα δεν είναι έτοιμο.

Η εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης που αναφέρει η ανακοίνωση, είναι η λειτουργία των ερευνητικών προγραμμάτων και του prestige που θέλει να προβάλει το Ίδρυμα στην υπόλοιπη κοινωνία. Για εμάς η εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης σημαίνει να μην μείνει κανεις φοιτητής δίχως στέγη και σίτιση. Στο να μεριμνεί το Ίδρυμα και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον του και όχι να επιβάλει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος για εμάς δεν ισοδυναμεί με διαγραφές φοιτητών ούτε με εντατικοποίηση στο ρυθμό σπουδών μας.

Ως συντονιστικό κατάληψης και Σύλλογος φοιτητών δεν πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας είναι ξέχωρος από την χανιώτικη κοινωνία. Είναι αγώνας για αξιοπρεπείς σπουδές, για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Για να μπορούμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά των Χανιωτών να έχουμε ευκαιρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι κόποι των συμφοιτητών μας και των γονιών τους δεν θα πεταχτούν επειδή δεν υπάρχει κρατική μέριμνα. Καλούμε κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα να στηρίξει τον αγώνα μας, να δείξει αλληλεγγύη και να απαιτήσει με τον τρόπο της να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize