Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΣΜΟΣ / Burritos με Chili con Carne – Νοστιμιά τυλιγμένη σε τορτίγια!

Burritos με Chili con Carne – Νοστιμιά τυλιγμένη σε τορτίγια!

Τι δουλειά έχει ένα γαϊδουράκι σε ένα πιάτο? Όχι δεν τρελάθηκα! Burrito σημαίνει γαϊδουράκι και είναι το όνομα ενός από τα πιο διαδεδομένα φαγητά του Μεξικό. 

Μία μαλακή τορτίγια γεμίζεται με διάφορα υλικά όπως κιμά, ρύζι και λαχανικά και τυλίγεται σε ένα πακετάκι που θυμίζει τα φορτία που κουβαλάνε τα γαϊδούρια στο Μεξικό. Ένα νόστιμο πιάτο που προσαρμόζεται στα γούστα όποιου το τρώει, αφού οι παραλλαγές του είναι πραγματικά χιλιάδες! Αυτή είναι η εκδοχή μας για Burritos με Chili con Carne!

Το δικό μας burrito Chili Con Carne έχει ρύζι και αυθεντική Salsa fresca. Μην τρομάζετε με τα ονόματα, τα πράγματα είναι πιο απλά απ ότι φαντάζεστε. Ειδικά με το chili con carne είστε ήδη εξοικειωμένοι, αφού ουσιαστικά πρόκειται για κιμά με κόκκινη σάλτσα, απλά οι Μεξικάνοι προσθέτουν πιπεριές, κύμινο και φασόλια. Για να το απολαύσετε όπως πρέπει και αν αντέχετε τα καυτερά, δώστε του έξτρα καυτερή γεύση με μπόλικη καυτερή πάπρικα ή ακόμα καλύτερα με φρέσκες πιπεριές Jalapenos.

Φτιάξτε τα δικά σας Burrito με τα Μεξικάνικα (ή και όχι) υλικά που αγαπάτε. Προσθέστε καλαμπόκι, guacamole, γεμίστε το burrito σας με sour cream ή αντικαταστήστε το chili con carne με κοτόπουλο ή το Shreded Beef που βάλαμε στα Tacos. Η Μεξικάνικη κουζίνα έχει χρώμα, απίθανους συνδυασμούς γεύσεων και έντονα αρώματαΠειραματιστείτε και δεν θα χάσετε. Στρώστε ένα τραπέζι στον ήλιο, βάλτε μπίρες να παγώνουν, βάλτε δυνατά τραγούδια των La Original Banda El Limon να παίζει και αφήστε τους καλεσμένους σας να φτιάξουν τα Burritos τους όπως τα θέλουν. Μια σιέστα αμέσως μετά, είναι υποχρεωτική…

Συνταγή:

Μερίδες: 4, Χρόνος Προετοιμασίας: 40′, Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα

Υλικά

1/2 καρότο

1 κρεμμύδι

1 στικ σέλερυ

1 κόκκινη πιπεριά

2 σκελίδες σκόρδο

0,5 κιλό κιμά μόσχου

1 κουτάλι σούπας τοματοπελτέ

1-2 Jalapenos (Προαιρετικά)

250 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ

150 γραμμάρια κόκκινα φασόλια

Ελαιόλαδο

Κύμινο, Πάπρικα καυτερή, Κόλιανδρο σκόνη

Αλάτι και Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Άλλα Υλικά

4 μεγάλες tortillas

Salsa (*συνταγή πιο κάτω)

1 κούπα ρύζι μπασμάτι

8 παγωμένες μπύρες

Nachos για το σερβίρισμα

Εκτέλεση 

Ξεκινάμε με το chili con carne. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο, το σέλερυ και τις πιπεριές Jalapeno και τις βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα με ελαιόλαδο και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αλατίζουμε και προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1/3 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη και πάπρικα καυτερή ανάλογα πόσο καυτερό θέλουμε να το κάνουμε. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον σπάμε καλά με μία κουτάλα. Σοτάρουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα παντού.

Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ μαζί με λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30-40 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το κατεβάσουμε, ρίχνουμε τα φασόλια.

Παράλληλα βράζουμε το ρύζι σε αναλογία 1 προς 2 και το αφήνουμε στην άκρη.

Γεμίζουμε τα Burritos με ρύζι, chili con carne και salsa και σερβίρουμε με nachos.

*
Guacamole

Μερίδες: 3-4, Χρόνος Προετοιμασίας: 10′

Υλικά

3 ώριμα Avocado λιωμένα

1-2 πιπεριές Jalapeno, πολύ ψιλοκομμένες (σε περίπτωση που δεν το θέλουμε πολύ καυτερό, αφαιρούμε τους σπόρους)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

Χυμό από 2-3 lime

1 κουταλιά σούπας κύμινο, ελαφρώς καβουρδισμένο

1 κουταλιά σούπας γιαούρτι (προαιρετικά)

Αλάτι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το avocado και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κύμινο, το χυμό από τα lime (και το γιαούρτι) και πολτοποιούμε, με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, αλατίζουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.

2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές jalapeno και το φρέσκο κόλιανδρο, στο μπολ με το avocado και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε, εάν χρειαστεί, την οξύτητα και το αλάτι και σερβίρουμε.

Μια άλλη επιλογή για salsa…

Μερίδες: 3-4, Χρόνος Προετοιμασίας: 10′

Υλικά

2-3 ντομάτες φιλεταρισμένες και ψιλοκομμένες

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

1-2 πιπεριές Jalapeno, πολύ ψιλοκομμένες (σε περίπτωση που δεν το θέλουμε πολύ καυτερό, αφαιρούμε τους σπόρους)

Χυμό από 1-2 lime

Κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

 Ξεπλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε το επάνω μέρος (εκεί που ήταν το κοτσάνι) και χαράζουμε ελαφρά το κάτω μέρος, σε σχήμα Χ.

 Τοποθετούμε τις ντομάτες, σε αλατισμένο νερό που βράζει, για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, με νερό και πάγο.

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε.

 Τοποθετούμε όλα μας τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 Καλή Όρεξη!


Words & Συνταγή: Μαριλού Παντάκη
Φωτογραφίες : Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Check Also

Η φωτογραφία της χρονιάς που έκανε όλη την υφήλιο να γονατίσει

iefimerida.gr Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο ενός μικρού κοριτσιού από την Ονδούρα που κλαίει, καθώς η μητέρα του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize