Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Brexit – Καταρρέει η Μέι – Παραιτήθηκε και τέταρτος υπουργός

Brexit – Καταρρέει η Μέι – Παραιτήθηκε και τέταρτος υπουργός

Δείτε live τη συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο – Μετά τον υπουργό Βrexit παραιτήθηκε και η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου – Πρόκειται για τους δύο πολιτικούς που συνέταξαν τη συμφωνία των 585 σελίδων – Παραίτηση υπέβαλαν η υπουργός επί των Συντάξεων και ο υπουργός Βορείου Ιρλανδίας – «Βουτιά» για τη στερλίνα

Σε τροχία κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βρετανίακαθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη «καταιγίδα» παραιτήσεων από υπουργούς μετά τη συμφωνία για το Brexit.

Μετά τον υπουργό Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε και η υφυπουργός του ίδιου χαρτοφυλακίου Σουέλα Μπρέιβερμαν ανεβάζοντας σε τέσσερις τον συνολικό αριθμό των παραιτηθέντων υπουργών.  Την παραίτησή της υπέβαλε και η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας και βουλευτής των Συντηρητικών. Την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης υπέβαλε και ο βουλευτής των Συντηρητικών Ranil Jayawardena, σημειώνοντας ότι η συμφωνία δεν εξασφαλίζει ένα δίκαιο και καλό Brexit.

Δείτε live τη συζήτηση στο Βρετανικό κοινοβούλιο

Theresa May addresses MPs after cabinet agree Brexit draft – watch live

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της απάντησε τρεις επιλογές για τους βουλευτές στην «καταιγίδα» παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησής της.

Όπως είπε μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο η επιλογή που υπάρχει είναι είτε να υποστηριχθεί η δική της συμφωνία για το Brexit είτε να υπάρξει αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είτε να μην υπάρξει Brexit.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση» ειπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Βρετανίας, προκαλώντας αντιδράσεις από τους παριστάμενους βουλευτές.

Η Μέι υπενθύμισε, επίσης, ότι όταν έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεν υπήρχε σχέδιο για το Brexit. «Ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει (το Brexit). Δεν το δέχτηκα» είπε και πρόσθεσε «ήταν μια απογοητευτική διαδικασία. Έχει αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα…».

«Τώρα εναπόκειται στο βρετανικό λαό να κάνει αυτό που είναι προς το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε η Μέι.

Δεν είναι αυτό που ψήφισαν οι Βρετανοί το 2016

Η υφυπουργός Brexit στην επιστολή της επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέροντας ότι «δεν είναι Brexit». «Δεν είναι αυτό που που ψήφισαν οι Βρετανοί το 2016» προσθέτει τονίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συμβιβάστηκα αλλά έχω φτάσει σε ένα σημείο που νιώθω ότι αυτοί οι συμβιβασμοί δεν σέβονται τη θέληση των πολιτών».

Suella Braverman MP

@SuellaBraverman

It is with deep regret and after reflection that I have had to tender my resignation today as a Brexit Minister. Thank you for the opportunity. I look forward to working to support Brexit from the Backbenches. This has not been an easy decision.

2,160 people are talking about this

Η παραίτηση της Μπρέιβερμαν, που ακολουθεί την παραίτηση το υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σηματοδοτεί ότι παραιτήθηκαν οι δύο υπουργοί που είχαν κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το κείμενο της τελικής συμφωνίας. Ειδικά για την περίπτωση του Ράαμπ το πλήγμα είναι πολύ σοβαρό – αναλυτές την περιέγραφαν ως «μεγάλο πλήγμα» για τη Μέι – καθώς πρόκειται για τον υπουργό που έφερε τη συμφωνία μετά την οποία ακολούθησε, με απόσταση ωρών, «ντόμινο» παραιτήσεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στον λογαριασμό του Ράαμπ στο Twitter οι ερωτήσεις για το αν ήταν αυτός που συνέταξε τη συμφωνία χωρίς ο ιδιος μέχρι στιγμής να απαντά.

Η τρίτη στη σειρά υπουργός που είχε παραιτηθεί ήταν η υπουργός αρμόδια για θέματα Συντάξεων, Έστερ Μακβέι.

Η παραίτηση της Μακβέι ακολούθησε χρονικά αυτές του υπουργού για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Nτομινίκ Ράαμπ, και του υπουργού της Βορείου Ιρλανδίας Σάιλες Βάρα.

Στην επιστολή της η Μακβέι γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσθέτοντας ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

View image on TwitterView image on Twitter
Esther McVey

@EstherMcVey1

Earlier this morning I informed the Prime Minister I was resigning from her Cabinet

7,141 people are talking about this

Οι πρώτες δύο παραιτήσεις έγιναν με διαφορά λίγων λεπτών βάζοντας την συντηρητική πρωθυπουργό σε δεινή θέση.

O Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Dominic Raab

@DominicRaab

Today, I have resigned as Brexit Secretary. I cannot in good conscience support the terms proposed for our deal with the EU. Here is my letter to the PM explaining my reasons, and my enduring respect for her.

12.9K people are talking about this

Προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Σάιλες Βάρα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παραιτείται.

Shailesh Vara MP

@ShaileshVara

With much sadness and regret I have submitted my letter of resignation as a Northern Ireland Minister to the Prime Minister. A copy of my letter is attached.
It has been a joy and privilege to serve in the Northern Ireland Office and I will always cherish the fondest memories.

4,759 people are talking about this

Υπενθυμίζεται ότι ο Βάρα είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στο δημοψήφισμα του 2016.

Λίγες ώρες μετά την μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τον αέρα της νικήτριας, όμως ήξερε ότι δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Τουλάχιστον το 1/3 των υπουργών και υφυπουργών της Μέι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Οι δέκα «αντάρτες» της Μέι, υπουργοί και υφυπουργοί, που μπορούν να της σκάψουν το λάκκο είναι:  Penny Murdaunt, Sajid Javid Jeremy Hunt, Gavin Williamson, Andrea Leadson, Liam Fox, Chris Grayling, Esther McVey, David Mundell.

Κυρίως οι Brexiteers των Τόρηδων ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί στη συμφωνία, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί ειδική σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι, μέχρι την διεξαγωγή της συνόδου κορυφή, η συμφωνία δεν θα αντέξει…

«Βουτιά» καταγράφει η στερλίνα – Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

«Βουτιά» σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση του Ράαμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

Η αναταραχή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η υποχώρηση των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο 0,36% – το χαμηλότερο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

«Η συμφωνία για το Brexit είναι καταδικασμένη να αποτύχει με την παραίτηση του υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, και αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της διαδρομής για τη Μέι», δήλωσε ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής ανάλυσης στη Think Markets UK.

Κόρμπιν: Η κυβέρνηση είναι σε χάος

«Τεράστια και καταστροφική αποτυχία» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που εξαπέλυσε επίθεση κατά της Τερέζα Μέι.

«Η κυβέρνηση είναι «σε χάος»», υποστήριξε σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Αν ο Ντομινίκ Ράαμπ δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία, ούτε οι βουλευτές μπορούν να την στηρίξουν.Καμία συμφωνία δεν είναι επιλογή», σημείωσε.

Εργατικοί: Η Μέι δεν έχει καμία εξουσία μετά την παραίτηση του υπουργού για το Brexit

Άμεση ήταν η αντίδραση των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης, μετά τις παραιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης Μέι.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν έσπευσε να δηλώσει ότι, ειδικά μετά την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, η Τερέζα Μέι δεν έχει καμία εξουσία.

«Η κυβέρνηση πέφτει στα μάτια μας, καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού» δήλωσε ο Τζον Τρίκετ.

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική και Πολυμέσα
Μιλάει Ξένες Γλώσσες
Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο για να είναι στην καρδιά της τεχνολογίας

Check Also

Φοβούνται πανωλεθρία για το Brexit

kathimerini.gr Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση της Τερέζα Μέι να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία …

Σχόλια

Font Resize