Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Αυτές είναι οι 20 κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του περιβάλλοντος

Αυτές είναι οι 20 κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του περιβάλλοντος

Κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων και κατεδάφιση των αυθαιρέτων που βρίσκονται υπό κατασκευή

Θεσπίζεται το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης»

250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων

Από τις 15 Οκτωβρίου σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών

Τις 20 άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος παρουσίασε την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών.

Κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων

Προχωράει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, άμεσα, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα που βρίσκονται υπό κατασκευή

Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφιση του.

Θεσπίζεται το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης»

Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.

Διατίθενται άμεσα μηχανικοί για τις κατεδαφίσεις

Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.

Καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες

Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού

Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης.

Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1983. Και νομοθετούμε άμεσα τις επόμενες μέρες παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή κοινή υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος 1337 του 1983 (νόμος Τρίτση).

Δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών

Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ.

250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων

Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων, Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης λέγονται, και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Από τις 15 Οκτωβρίου σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών

Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα των ηλεκτρονικών αδειών, το e-Άδειες.

Απλοποιείται η έκδοση οικοδομικών αδειών – Ηλεκτρονικά με πλήρη διαφάνεια

Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά με πλήρη διαφάνεια και πλήρη και διαρκή έλεγχο.

Ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών

Σήμερα κιόλας, υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, κατ’ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης

Ξεκινάει ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων

Με την ενεργοποίηση του Μητρώου ελεγκτών δόμησης, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινάει ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.

Δημιουργείται νέα πλατφόρμα για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρέτων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ δημιουργούν μία νέα πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών – πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Όλων των αυθαιρεσιών. Παράλληλα θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, ώστε να πάψει πια αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο να λιμνάζουν αυτές οι καταγγελίες σε συρτάρια.

Ελεγκτές δόμησης για την εξέταση των καταγγελιών για τα αυθαίρετα

Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτσι θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης που θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα.

Ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες έως το 2019

Έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Και για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, έως το τέλος του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2015, εγκεκριμένους δασικούς χάρτες υπήρχαν για λιγότερο από το 1% της επικράτειας της χώρας.

Προχωράει η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα

Στην ίδια λογική, προχωράει χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους, σήμερα υπάρχει περίπου στο 15% και μετά τις πιθανές ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, θα προσχωρήσει η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα έως το τέλος του 2019.

Οριοθετούνται τα ρέματα σε όλη τη χώρα

Για το ζήτημα των ρεμάτων η κυβέρνηση προχωράει άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία.

Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, έως το τέλος του 2019.

Ειδικό υποκεφάλαιο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση δημιουργείται ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Διπλασιασμός των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου

Επίσης, εξασφαλίζεται ο διπλασιασμός των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων, δηλαδή τις κατεδαφίσεις, τις οριοθετήσεις ρεμάτων και τις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.

Ενεργοποιείται το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου

Ενεργοποιείται το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση της περιοχής στο Μάτι σε νέες υγιείς βάσεις.

Check Also

ΚΥΣΕΑ – Συνεδριάζει εκτάκτως υπό του Τσίπρα λόγω εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της έκκυριακάτικης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize