Breaking News
Meeting between the Minister of Defence of Greece Evangelos Apostolakis and his Turkish counterpart Hulusi Akar, on the margins of the NATO Ministers of Defence Conference, in Brussels, on June 26, 2019 / Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλούσι Ακάρ, στα πλαίσια της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στις 26 Ιουνίου, 2019

Αποστολάκης σε Ακάρ – «Θέλουμε ειρήνη, αλλά δεν υποχωρούμε από την υπεράσπιση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας για τις κινήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο Ελληνας υπ. Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στον Τούρκο ομόλογό του Χουλοσί Ακάρ με την οποίο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε το απόγευμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι κ.κ. Αποστολάκης και Ακάρ συζήτησαν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θέλοντας να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας παρά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια συνάντηση σε κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Τουρκία όχι απλώς αγνοεί τις προειδοποιήσεις ΕΕ και Ελλάδας, αλλά συνεχίζει τις προκλήσεις με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Χουλουσί Ακάρ προσέρχεται στη συνάντηση με Αποστολάκη -Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Μετά την συνάντησή του με τον Ακάρ, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι του έθεσε τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. «Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ παίρνουν θέσεις για την συνάντηση -Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ακόμη πως Ελλάδα και Τουρκία καλό θα ήταν να συμφωνήσουν στο μέλλον στην υλοποίηση των μέτρων των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. «Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ» τόνισε ο κ. Αποστολάκης για να καταλήξει: «Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Akar έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ -Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Είμαι σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Κατά τη Σύνοδο θα συζητήσουμε θέματα αναφορικά με:

τη συνθήκη για το μέλλον του καθεστώτος ελέγχου εξοπλισμών στην Ευρώπη,
για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον αμυντικό τομέα,
για την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης Άμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας και
την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν.
Και βέβαια έχω την ευκαιρία να προβάλω τις εθνικές θέσεις μιλώντας με τους ομολόγους μου. Ήδη συνάντησα τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κύριο Hulusi Akar.

Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας.

Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ.

Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Akar έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας.

Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ -Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC

Οι δύο υπουργοί είχαν ξανασυναντηθεί τον Δεκέμβριο, πριν την έναρξη της τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» στο Αιγαίο. Μετά τη συνάντηση εκείνη, ο κ. Αποστολάκης (ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ τότε) είχε διαμηνύσει ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize