Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Αποκόλληση τσιμέντου από τη γέφυρα Αγίου Νικολάου – Ζήτημα με τη στατική επάρκειά της;

Αποκόλληση τσιμέντου από τη γέφυρα Αγίου Νικολάου – Ζήτημα με τη στατική επάρκειά της;

Ένα ζήτημα τέθηκε αυτές τις μέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την κατάρρευση μιας γέφυρας στην Καβάλα… Πάντως, το ζήτημα της στατικής επάρκειας της γέφυρας της λίμνης τίθεται περιοδικά, ανά δεκαετία…

Κάθε φορά η συζήτηση σταματά με επίκληση… κάποιας μελέτης που είχε γίνει κάποτε, ενώ, μέχρι σήμερα, καμία δημοτική αρχή δεν έχει τολμήσει να φέρει πρόταση ανακατασκευής της, πολύ δε περισσότερο, διαπλάτυνσης, άρα μεταβολής των διαστάσεων και της μορφής της. Σχετικές αναφορές έχουν γίνει κατά καιρούς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που μέχρι σήμερα καταλήγει σταθερά στην άποψη ότι η γέφυρα μπορεί να μην είναι κανένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που πρέπει σώνει και καλά να διατηρηθεί στο διηνεκές, αλλά από το 1970 μέχρι σήμερα έχει αποτυπωθεί και εξακολουθεί να αποτυπώνεται στην πιο χαρακτηριστική άποψη του Αγίου Νικολάου, που ενσωματώνεται σε κάθε τουριστικό, διαφημιστικό έντυπο ή ψηφιακή καταχώρηση. Άρα έχει πλέον καθιερωθεί ως «σήμα κατατεθέν» του τουριστικού Αγίου Νικολάου. Οπότε η αλλοίωση της όψης αυτής της πόλης, έχει αποκλειστεί μέχρι σήμερα…

Βέβαια, τίθεται το ερώτημα αν είναι και ασφαλής. Αν παραμένει ασφαλής, μετά από τη σωρευτική των πολλών δεκαετιών διάβρωση, που υφίσταται ο οπλισμός της από την αλμύρα, σε συνδυασμό με την καταπόνηση λόγω της διαρκώς αυξανόμενης κυκλοφοριακής κίνησης και μάλιστα από τουριστικά λεωφορεία.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Μπαρμπούνης για το θέμα είπε ότι έχει εντοπιστεί ένα «θεματάκι» με αποκόλληση τσιμέντου και αποκάλυψη τμήματος του οπλισμού, το οποίο το Ταμείο θα φροντίσει να το αντιμετωπίσει.

Σχετικά με την στατική επάρκεια της γέφυρας, επικαλέστηκε παλαιότερη μελέτη και μάλιστα σημείωσε ότι το θέμα της γέφυρας εθίγη και στην τελευταία συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου.

«Στον επόμενο Προϋπολογισμό του Ταμείου, που θα συντάξομε, θα προβλέψομε κονδύλι για εκπόνηση, από ιδιώτη, μελέτης στατικής επάρκειας της γέφυρας, αν δεν μπορούν να κάνουν τη μελέτη οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου», δήλωσε ο κ. Μπαρμπούνης, παραδεχόμενος ότι με τη μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου, που επίκειται, ο κυκλοφοριακός φόρτος προς τη γέφυρα αναμένεται να αυξηθεί.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

Κρήτη – Επιτέλους άνοιξαν κι εδώ οι ουρανοί! – Προσοχή στην δυνατή νοτιά!

anatolh.com Έντονη βροχόπτωση μικρής διάρκειας, με δυνατό νοτιά (6 μποφόρ) σημειώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, το …

Σχόλια

Font Resize