Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Απόγονος Μαορί βετεράνου της Μάχης της Κρήτης μαθαίνει σε Κρητικόπουλα να χορεύουν «χάκα »

Απόγονος Μαορί βετεράνου της Μάχης της Κρήτης μαθαίνει σε Κρητικόπουλα να χορεύουν «χάκα »

Μια ιδιαίτερη στιγμή, στο περιθώριο των εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης

Ήρθαν στην Ευρώπη από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, την Πολυνησία και τα νησιά Κούκ, μαζί με το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών για να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων. Πολέμησαν με πάθος, με δύναμη και με εξαιρετικό θάρρος και πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν ήρωες πολέμου. Υπερασπίστηκαν ξένα για αυτούς εδάφη, σαν να είναι η πατρίδα τους.

Το 28ο Τάγμα της Νέας Ζηλανδίας, ή το Τάγμα των Μαορί, όπως είναι ευρύτατα γνωστό συμμετείχε στην ιστορική Μάχη της Κρήτης.

Μετά από 78 χρόνια τα εγγόνια των Νεοζηλανδών Μαορί επισκέφθηκαν το νησί, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις κι «έφεραν» μαζί τους ένα κομμάτι από τον πολιτισμό τους.

Είναι χαρακτηριστική η σκηνή που καταγράφηκε στα Τσικαλαριά, με τον Manu Bennett, απόγονο Βετεράνου της Ιστορικής Μάχης να δείχνει στα Κρητικόπουλα τον «Χάκα» , τον παραδοσιακό χορό των Μαορί

Ο πολεμικός χορός ονομάζεται «peruperu haka» όπου οι πολεμιστές βγάζουν κραυγές, πηδούν όσο πιο ψηλά μπορούν και επιδεικνύουν τους μυς τους. Ακόμα, τα πρόσωπά τους είναι συνοφρυωμένα και πολλές φορές βγάζουν έξω τις γλώσσες τους. Υπάρχουν εκατοντάδες εκδοχές του χορού, με τον πιο γνωστό που χρησιμοποιείται στον αθλητισμό να είναι ο «ka mate».

Σύμφωνα με την παράδοση των Μαορί, ο Θεός Ήλιος Τάμα-νουί-το-ρα είχε δυο γυναίκες. Η μία συμβόλιζε το καλοκαίρι και η άλλη τον χειμώνα. Το παιδί που γεννήθηκε από την γυναίκα που συμβόλιζε το καλοκαίρι ονομάστηκε Τάνε – ρόρε και αυτός θεωρείται πως έδωσε την έμπνευση για τον χορό που γίνεται κάποιες φορές προς τιμήν του.

Check Also

Η Κρητικιά γιαγιά Φιλοθέα ετών 89 μας δείχνει ότι η Κρητική Ψυχή ξεπερνά ατομικές και κοινωνικές τραγωδίες που μας χτυπούν!

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr Κρήτη γεμάτη συγκίνηση και περηφάνια για την Κρητικιά γιαγιά Φιλοθέα που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize