Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Από το Ρέθυμνο… στην Πολωνία!

Από το Ρέθυμνο… στην Πολωνία!

                               Το 2ο Γυμνάσιο στην Πολωνία

 Στα πλαίσια του προγράμματος  “Play to learn, learn to play”   Εrasmus+ to 2ο  Γυμνάσιο Ρεθύμνου ταξίδεψε στην Ruda της Πολωνία απο 5/5 έως  11/5.

Στην αποστολή συμμετείχαν οι καθηγήτριες: Σαλβαράκη Ειρήνη,  Μαργαρίτη Ελένη, και Τζαγκαράκη Χρυσούλα, καθώς και οι μαθήτριες του σχολείου : Αραμπατζόγλου Ευαγγελία, Μοναχού Μαρία, Περακάκη Ευρυδίκη και Τσικαλά Μαρία.

Την πρώτη ημέρα των δραστηριοτήτων έλαβε χώρα θερμή  τελετή υποδοχής στο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια  οι εταίροι παρουσίασαν παραστάσεις με κούκλες, Η  ελληνική αποστολή παρουσίασε  παράσταση κουκλοθέατρου  με θέμα την αρπαγή της Ευρώπης σε σενάριο των μαθητών. Οι κούκλες ήταν χειροποίητες κατασκευασμένες από τις μαθήτριες στα Εικαστικά εργαστήρια του Δήμου Ρεθύμνου υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Αικατερίνης Γιαβρίδη, Οι κατασκευές των μαθητών μας, αλλά και η παρουσίαση του έργου, ενθουσίασαν όλους τους εταίρους, συναδέλφους καθηγητές και μαθητές. Το τέλος της πρώτης  ημέρας  περιελάμβανε παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα παιχνίδια από την πατρίδα κάθε ομάδας. Οι μαθητές γνωρίστηκαν, επικοινώνησαν, αντάλλαξαν γνώσεις και διασκέδασαν.

Τη δεύτερη ημέρα, επισκεφτήκαμε τη Βαρσοβία και το μουσείο κούκλας και κουκλόσπιτου όπου είδαμε τις εξαιρετικές συλλογές του μουσείου, ανιχνεύσαμε τα στερεότυπα που αναπαρήγαγαν  τα παιχνίδια και μέσω της ξενάγησης γνωρίσαμε  την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των μαθητών σε εργαστήριο στο οποίο οι μαθητές κατασκεύασαν τα δικά τους παιχνίδια. Ακολούθησε  ξενάγηση στη σύγχρονη και στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας, στο Πανεπιστήμιο και σε ιστορικές εκκλησίες.

Την τρίτη ημέρα ταξιδέψαμε στο χωριό Zelazowa wola, γενέτειρα του διάσημου συνθέτη και πιανίστα F. Chopin. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια καλοδιατηρημένη έπαυλη του 19ου αιώνα και να θαυμάσουμε το υπέροχο πάρκο που την περιέβαλε. Ενημερωθήκαμε σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη αλλά  και τον τρόπο ζωής στην πολωνική ύπαιθρο κατά τους περασμένους αιώνες. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Εθνογραφικό μουσείο της Βαρσοβίας  όπου οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα ιδιαίτερα εκθέματα  τόσο του πολωνικού πολιτισμού όσο  και άλλων χωρών και ηπείρων.

Η τέταρτη ημέρα  περιελάμβανε επίσκεψη σε ένα οργανωμένο αγρόκτημα στην εξοχή, όπου γνωρίσαμε από κοντά όλες τις παραδοσιακές εργασίες του αγροκτήματος και οι  μαθητές φυσικά επιδόθηκαν σε αθλοπαιδιές και παιχνίδια στην εξοχή. Αργότερα, συνεχίσαμε την ξενάγησή μας στη Βαρσοβία, πηγαίνοντας στα βασιλικά λουτρά, στο διάσημο ανάκτορο Λαζένκι, που βρίσκεται στο ομώνυμο  πάρκο.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματός μας, την περάσαμε στο φιλόξενο σχολείο στη Ruda, όπου οι μαθητές έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια, ψυχαγωγήθηκαν και διασκέδασαν με τους καινούριους τους φίλους. Το ίδιο βράδυ ακολούθησε η τελετή λήξης, κατά τη διάρκεια της οποίας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παραδοσιακούς χορούς, να ακούσουμε όμορφα πολωνικά τραγούδια και να συζητήσουμε με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας. Η φιλοξενία όλες τις μέρες της διαμονής μας υπήρξε υποδειγματική. Αυτό όμως που ήταν το πιο σημαντικό, ήταν η γνωριμία των μαθητριών μας με τους μαθητές από τις άλλες χώρες και κυρίως με τις οικογένειες οι οποίες ανέλαβαν τη φιλοξενία.. Οι μαθήτριές μας δημιούργησαν φιλικούς δεσμούς και έζησαν εμπειρίες που θα θυμούνται για πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize