Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Από το Ρέθυμνο στην πόλη Μαζεκιάι της Λιθουανίας με το πρόγραμμα Erasmus+

Από το Ρέθυμνο στην πόλη Μαζεκιάι της Λιθουανίας με το πρόγραμμα Erasmus+

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το δεύτερο ταξίδι του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συμπράξεων ERASMUS+ (αρ. σύμβασης: 2018-1-NL01-KA229-039056_4) με τίτλο : «Shared identity: how to build a stronger Europe beyond prejudice» στη Λιθουανία και στην πόλη Mazeikiai, όπου βρίσκεται το σχολείο Mazeikiai Ventos Progymnasium. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 11 Μάϊου 2019.

Στο ταξίδι αυτό συμμετείχαν οι μαθητές/ήτριες της A΄ τάξης του Γυμνασίου : Μάρκος Καλογεράκης, Μάρκος Κοτζαμπασίδης, Ειρήνη Λαρεντζάκη, Ειρήνη Σταθοπούλου και Στέλλα Φραγκιαδάκη συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους: Βασιλική Παλαμά, φιλόλογο και υποδιευθύντρια του σχολείου και Μαρία Χριστοφοράκη, καθηγήτρια γαλλικών.
Η αποστολή του 4ου Γυμνασίου έπειτα από μια περιπετειώδη αναχώρηση από Χανιά για Κοπεγχάγη με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών λόγω του αέρα στην Κρήτη, κατάφερε με «αγώνα δρόμου» να προλάβει την επόμενη πτήση από Κοπεγχάγη για Ρίγα Λετονίας και από κει με λεωφορείο να μεταβεί στην πόλη Mazekiai της Λιθουανίας γύρω στα μεσάνυχτα. Οι οικογένειες και η συντονίστρια του προγράμματος της Λιθουανίας υποδέχτηκαν με πολλή χαρά την ελληνική αποστολή.
Το πρόγραμμα της συνάντησης κύλησε ως εξής:

Την πρώτη μέρα, στις 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γυμνάσιο, Mazeikiai Ventos Progymnasium. Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το σχολείο υποδοχής, λίγο αργότερα έγιναν οι παρουσιάσεις και καλλιτεχνικά προγράμματα από τους εταίρους, καθώς και συζήτηση και προγραμματισμός για το επόμενο ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη στη Ρουμανία. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με δραστηριότητες, παιχνίδια γνωριμίας και έπαιξαν βόλεϊ.
Τη δεύτερη μέρα, στις 7 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε δυο εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, όπου έγινε και η υποδοχή από τους εκπροσώπους του Δήμου και ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο της πόλης με ξενάγηση. Το απόγευμα στο σχολείο οι μαθητές πήραν μέρος σε διαγωνισμό μαγειρικής, βραβεύτηκαν για τις κρητικές λιχουδιές που ετοίμασαν και ακολούθησε πάρτι στο σχολείο με παιδιά, γονείς και καθηγητές.
Στις 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Hill of the Crosses με το αντίστοιχο μοναστήρι, στην πόλη Siauliai καθώς και στο μουσείο σοκολάτας. Την επόμενη μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Roshen Confectionnery Corporation, όπου έφτιαξαν μόνοι τους ζαχαρωτά και γλυκίσματα. Οι καθηγητές μετέβησαν στη γραφική πόλη Klaipeda και μετά όλοι μαζί -παιδιά και καθηγητές- επισκέφθηκαν το Μουσείο Θαλάσσης και το Ενυδρείο, όπου εκεί παρακολούθησαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με δελφίνια και θαλάσσιους λέοντες.

Στις 10 Μαΐου το πρωί στο σχολείο έγινε αξιολόγηση, ανατροφοδότηση, γιορτή και απονομή των βεβαιώσεων. Το θέμα της ημέρας ήταν το ψωμί και η ιστορία του. Έγιναν παρουσιάσεις από τους εταίρους με το ίδιο θέμα στο Urvikiai, ένα χώρο αναβίωσης των εθίμων, όπου με βιωματικό τρόπο πλαισιωμένο με παραδοσιακούς χορούς και γεύμα γνώρισαν οι επισκέπτες την ιστορία της παράδοσης του ψωμιού.

Το ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Οι οικογένειες αποχαιρέτησαν με συγκίνηση τα παιδιά το πρωί της 11ης Μαΐου και τους ευχήθηκαν καλό ταξίδι.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επέστρεψαν «άλλοι άνθρωποι», γεμάτοι υπέροχες αναμνήσεις από τις μοναδικές στιγμές που έζησαν εκεί.
Οι μαθητές που ταξίδεψαν ανέφεραν χαρακτηριστικά:

« Έκανα πολλούς καινούριους φίλους. Ένιωσα τόσο ευτυχισμένος, γιατί μπόρεσα να επικοινωνήσω με παιδιά άλλων χωρών. Στο τέλος της συνάντησης ένιωσα ότι όλα τα παιδιά είμαστε από την ίδια χώρα και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες! Ανυπομονώ να ξανασυναντηθούμε του χρόνου!». (Μάρκος Καλογεράκης)
«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία… Ένιωσα άνετα από την αρχή! Περιμένουμε με αγωνία να έρθουν όλοι τον Μάιο του 2020 στην Ελλάδα για να τους ανταποδώσουμε τη φιλοξενία και την αγάπη που μας έδειξαν». (Μάρκος Κοτζαμπασίδης)

«Συμμετείχαμε σε πολλές δραστηριότητες και μάθαμε πολλά για αυτή τη χώρα. Στο τέλος δε θέλαμε να φύγουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να μείνουμε περισσότερο! Για μένα ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Ένιωσα τόσο χαρούμενη που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να ταξιδέψω σε αυτή τη χώρα!» (Ειρήνη Λαρεντζάκη)

«Όταν έφυγα πήρα τόσα δώρα από την οικογένεια που πραγματικά συγκινήθηκα. Πιστεύω ότι το Erasmus πρόγραμμά μας ήταν μοναδικό και μάθαμε τόσα νέα πράγματα που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά μας για όλη την υπόλοιπη ζωή μας…» ( Ειρήνη Σταθοπούλου)

«Αν και είχα ακούσει πολλά για αυτή τη χώρα και την πόλη από τον αδερφό μου τον Γιάννη, ο οποίος είχε ταξιδέψει εκεί πριν από μερικά χρόνια με το πρόγραμμα Comenius, είχα πολλή αγωνία για το πώς θα είναι και κυρίως για το πώς θα είναι η οικογένεια, η οποία θα με φιλοξενούσε. Ένιωσα πολύ οικεία από την πρώτη στιγμή, με έκαναν να νιώσω σαν στο σπίτι μου»». (Στέλλα Φραγκιαδάκη)

Το 4ου Γυμνάσιο Ρεθύμνου υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τρίτη φορά και αυτή τη φορά σε συνεργασία με σχολεία από τις εξής χώρες : Λιθουανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Τουρκία. Η γλώσσα του προγράμματος και οι εργασίες γίνονται στη αγγλική γλώσσα. Τα προγράμματα Erasmus, όπως είναι γνωστό, ανοίγουν ορίζοντες και δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και καθηγητές να γνωρίζουν τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, να επικοινωνούν και να επισκέπτονται σχολεία, να υλοποιούν εργασίες σε συνεργασία με τις άλλες χώρες και να γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες. Το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου περιμένει είκοσι τέσσερα περίπου άτομα, μαθητές και καθηγητές από τις παραπάνω χώρες να επισκεφθούν το σχολείο και την πόλη του Ρεθύμνου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης στις αρχές Μαΐου του 2020.

Check Also

Ρέθυμνο και συνολικά 28 περιοχές θα «ξεσκονίσουν» ανά την Κρήτη! – 18.000 έλεγχοι κατά της αδήλωτης εργασίας

protothema.gr φωτό αρχείου Αρχής γενομένης από την Παρασκευή θα ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλη σχεδόν την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize