Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Ανησυχία για τις ξηράνσεις και τα καρκινώματα νέων ελαιόδεντρων – Κανονικά η δακοκτονία στο Ρέθυμνο και την Κρήτη

Ανησυχία για τις ξηράνσεις και τα καρκινώματα νέων ελαιόδεντρων – Κανονικά η δακοκτονία στο Ρέθυμνο και την Κρήτη

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr

Οι υψηλές θερμοκρασίας που επικράτησαν στην Κρήτη, έσωσαν την ελαιοπαραγωγή από τη δακοπροσβολή με τους αγρότες του νησιού να ζητούν να προχωρήσει εύρυθμα στο εξής το πρόγραμμα ψεκασμών κατά του δάκου, αφού πια οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Η τοπική αυτοδιοίκηση διαβεβαιώνει ότι οι πιστώσεις και τα φάρμακα έχουν εξασφαλιστεί, όμως επισημαίνει στο κράτος ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι η καλλιέργεια της ελιάς σημαίνει πολλά για την οικονομία του νησιού.

Χωρίς προβλήματα προχωρά η δακοκτονία στο νησί μετά τις αρχικές παλινωδίες. Οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι οι καύσωνες του περασμένου χρονικού διαστήματος έσωσαν την παρτίδα, αποτρέποντας την ανάπτυξη του δάκου και τώρα καλούν τον κρατικό μηχανισμό να τηρήσει απαρέγκλιτα, καιρού επιτρέποντος, το πρόγραμμα των ψεκασμών για να ξεκινήσει με τις καλύτερες προδιαγραφές η νέα ελαιοκομική περίοδος, αφού πλέον οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει και επικρατούν άστατες κατά διαστήματα καιρικές συνθήκες.

Αυτό που ζητούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Κρήτης, είναι να συνεργάζονται οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων, αφήνοντας ανοιχτούς τους ελαιώνες όταν επίκειται ψεκασμός, όπως και από το κράτος να αυξήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της δακοκτονίας στο νησί που φέρει μεγάλη παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, ενημερώνει, καθησυχάζοντας τους ελαιοπαραγωγούς, ότι οι ξηράνσεις και τα καρκινώματα στα νέα ελαιόδεντρα, οφείλονται στις χαλαζοπτώσεις του Μαΐου και όχι στο βακτήριο Xylella.

Check Also

Ρέθυμνο – Ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές αγοράς γάλακτος – Κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν την παραγωγή

rethemnosnews.gr Προβληματισμός στις εταιρείες και ενδεχόμενο αύξησης τιμών από το φθινόπωρο Τις αντοχές τους φαίνεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize