Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Ανδρέας Ξανθός – «Πολιτική εξέλιξη, που επέβαλε τον σχεδιασμό που έχει δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας»

Ανδρέας Ξανθός – «Πολιτική εξέλιξη, που επέβαλε τον σχεδιασμό που έχει δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας»

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Ημέρα Θυσίας του Διασώστη, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου, στην κεντρική υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προέβη στην εξής δήλωση, σχετικά με τις ραγδαίες κεντρικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών:

«Υπήρξε μία εξέλιξη η οποία κατά την άποψή μου επέβαλε το χειρισμό τον οποίο έχει δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός.

Στην δημοκρατία προφανέστατα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θεωρώ ότι με σοβαρό τρόπο, με θεσμικά συντεταγμένο τρόπο η πολιτεία και η Κυβέρνηση και η Βουλή θα δώσουν την πολιτική λύση σε αυτό το πρόβλημα το οποίο έχει παρουσιαστεί αυτές τις μέρες.

Νομίζω ότι η συζήτηση των επόμενων δύο ημερών θα δώσει την δυνατότητα στους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερασπιστούν το έργο και να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια επούλωσης των πληγών της κρίσης, της ανακούφισης της κοινωνίας και της ριζικής αναδιοργάνωσης και των θεσμών και του κράτους και του πολιτικού συστήματος που είναι σε εξέλιξη.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των βουλευτών στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου και νομίζουμε ότι στις επόμενες μέρες θα αρθεί το αδιέξοδο και θα έχουμε μία εξέλιξη ομαλή με βάση τις προβλέψεις της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Σήμερα είχαμε πραγματικά την ευκαιρία να βρεθούμε στο ΕΚΑΒ, και μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκπροσώπους της Πολιτείας, και των Ενόπλων Δυνάμεων, να πάρουμε μέρος σε μία πολύ συγκινητική εκδήλωση τιμής στους διασώστες, στους γιατρούς, στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους στα 30 χρόνια περίπου λειτουργίας αυτού του κρίσιμου φορέα στη μάχη για το καθήκον.

Νομίζω ότι ήταν μία οφειλόμενη τιμή, δείχνουμε με αυτό τον τρόπο ότι αναγνωρίζουμε την εξαιρετική προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού, του προσωπικού το οποίο πραγματικά, συχνά κατά από αντίξοες συνθήκες, κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια και καταφέρνει να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Οφείλουμε ως Πολιτεία αυτό το έργο να το στηρίξουμε και να το αναβαθμίσουμε, το ΕΚΑΒ είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της δημόσιας περίθαλψης και αυτή την περίοδο κάνουμε μία πολύ μεγάλη επένδυση στο πεδίο της επείγουσας ιατρικής.

Αναδιοργανώνουμε όλο το πλαίσιο από την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα μέχρι την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, τα οποία αυτονομούνται, αποκτούν δική τους στελέχωση και μάλιστα με γιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική.

Αυτό είναι μία μεγάλη παρέμβαση που ενισχύει την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος και θεωρώ ότι ενισχύει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας την ώρα της ανάγκης.

Ταυτόχρονα είμαστε και σε μία περίοδο πολιτικών διεργασιών αυτές τις μέρες, υπήρξε μία εξέλιξη η οποία κατά την άποψή μου επέβαλε το χειρισμό τον οποίο έχει δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός.

Στην δημοκρατία προφανέστατα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θεωρώ ότι με σοβαρό τρόπο, με θεσμικά συντεταγμένο τρόπο η πολιτεία και η Κυβέρνηση και η Βουλή θα δώσουν την πολιτική λύση σε αυτό το πρόβλημα το οποίο έχει παρουσιαστεί αυτές τις μέρες.

Νομίζω ότι η συζήτηση των επόμενων δύο ημερών θα δώσει την δυνατότητα στους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερασπιστούν το έργο και να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια επούλωσης των πληγών της κρίσης, της ανακούφισης της κοινωνίας και της ριζικής αναδιοργάνωσης και των θεσμών και του κράτους και του πολιτικού συστήματος που είναι σε εξέλιξη.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των βουλευτών στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου και νομίζουμε ότι στις επόμενες μέρες θα αρθεί το αδιέξοδο και θα έχουμε μία εξέλιξη ομαλή με βάση τις προβλέψεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΟΜΙΛΙΑ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

 

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Καλημέρα σε όλους, Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, αξιότιμοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αυτοδιοίκησης, της πολιτείας, των κοινωνικών φορέων, αγαπητοί συγγενείς των θυμάτων και αγαπητοί εργαζόμενοι και συνάδελφοι του ΕΚΑΒ.

Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα αυτή. Θεωρώ ότι ήταν εξαιρετική η πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΚΑΒ να αποτίσει αυτό τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε ανθρώπους οι οποίοι έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Χάθηκαν δίνοντας μια μάχη για να υποστηρίξουν και να μεταφέρουν με ασφάλεια ανθρώπους που κινδύνευαν.

Αυτό νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι οφείλουμε, κυρίως στους ανθρώπους, να τιμούμε και να στηρίζουμε. Γιατί προφανώς και το ΕΚΑΒ και το σύστημα υγείας στηρίζεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Οι υποδομές, τα κτίρια, τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός, τα σύγχρονα μέσα, τα ασθενοφόρα, όλα αυτά είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση και η πολιτεία οφείλει να τα εκσυγχρονίζει, να τα βελτιώνει και να αναβαθμίζει την επιχειρησιακή τους δυνατότητα.  Ωστόσο καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο ανθρώπινος παράγοντας καθορίζει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της φροντίδας.

Και τώρα που η χώρα βγαίνει από μία πολυετή ταλαιπωρία, μία πολύ μεγάλη δοκιμασία από την περιπέτεια της κρίσης και των μέτρων λιτότητας, που υπάρχουν ακόμα ανοιχτές πληγές στο σώμα της κοινωνίας και του κράτους, τώρα που δώσαμε αυτά τα χρόνια μια κρίσιμη μάχη επιβίωσης της δημόσιας περίθαλψης και την κερδίσαμε, τώρα που έχουμε κερδίσει το στοίχημα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης των ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τώρα νομίζω ότι είναι η ώρα να δώσουμε πραγματικά έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας.

Και θεωρώ ότι το ΕΚΑΒ έχει ένα πολύ κρίσιμο ρόλο, είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα, στο συνεχές της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας. Έχει ένα ειδικό ρόλο στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, αυτή την περίοδο κάνουμε μία προσπάθεια να αναβαθμιστεί σημαντικά αυτό το πεδίο μαζί με την επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα με την πολύ μεγάλη αλλαγή που προωθούμε αυτή την περίοδο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, είναι μία πραγματική μεταρρύθμιση αυτή που μαζί με τις αλλαγές που κάνουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα αρχίζουμε, σιγά-σιγά, να καλύπτουμε μεγάλα θεσμικά, λειτουργικά και οργανωτικά κενά τα οποία έχει το σύστημα υγείας.

Το ΕΚΑΒ, λοιπόν, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας κατά τη διάρκεια των οποίων έδωσε και συνεχίζει να δίνει δείγματα γραφής συνεχώς βελτιούμενης προσφοράς και κοινωνικής ανταποδοτικότητας- νομίζω ότι οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε την εξαιρετική συμβολή του σε περιόδους μεγάλων καταστροφών, μεγάλων κρίσεων, πυρκαγιών, σεισμών, συνδρομής της χώρας σε αποστολές και βοήθεια σε πληγείσες γειτονικές χώρες, η συνεισφορά αυτή είναι πραγματικά πάρα πολύ κρίσιμη και είμαστε περήφανοι και πρέπει να είστε και εσείς περήφανοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ για αυτό το αποτύπωμα, για αυτή τη σφραγίδα που έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Νομίζω, λοιπόν, ότι οφείλουμε σήμερα να κάνουμε ένα άλμα ποιότητας δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού πέρα από τις παρεμβάσεις, βελτίωση των υποδομών στις οποίες αναφέρθηκε προηγουμένως ο Παύλος Πολάκης, πέρα από τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για το προσωπικό, πέρα από το να μπορεί η Πολιτεία να διασφαλίζει μία κανονικότητα στις  υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους που εργάζονται και μοχθούν, νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μία αναβαθμισμένη συνολική λειτουργία, μία βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Θεωρώ ότι αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου. Πιστεύω ότι αυτή  η παρέμβαση ενισχύει πραγματικά το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας.

Και σε μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης, αρκετά προβλήματα έχουν οι πολίτες, νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση, εμείς που έχουμε θέση ευθύνης, να ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων την ώρα της διακινδύνευσης, την ώρα της απειλής της υγείας, την ώρα που η ζωή πραγματικά κρίνεται ακόμα και από τα λεπτά, από την ανταπόκριση ενός συστήματος που έχει ευθύνη να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες.

Ενισχύοντας, λοιπόν, και επενδύοντας στο ΕΚΑΒ επενδύουμε στην πραγματικότητα στο αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των ανθρώπων, στην αξιοπρέπεια της κοινωνίας, νομίζω ότι επενδύουμε στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της πολιτείας και απέναντι στην ίδια την δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι η μνήμη των ανθρώπων να είναι αιώνια.

φωτό αρχείου

Check Also

Κρήτη – Τροχαίο με τραυματισμό – Φέρεται να έχασε τις αισθήσεις του ενώ οδηγούσε

neakriti.gr Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης στο ΕΚΑΒ για έναν άντρα που ενεπλάκη σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize