Breaking News

Ανδρέας Ξανθός – «Ομολογία του ακραίου νεοφιλελεύθερου προτάγματος της ΝΔ» το πολιτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Μητσοτάκης

«Ως απροκάλυπτη και ωμή ομολογία του ακραίου νεοφιλελεύθερου προτάγματος» που έχει η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε το πολιτικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία σε κεντρική εκδήλωση της 3ης και 4ης ΥΠΕ, με θέμα «Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας: Προοδευτική απάντηση στις ανισότητες στην υγεία».

Μάλιστα τόνισε ότι η προτεραιότητα στο πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η στήριξη της δημόσιας υγείας, αλλά η συρρίκνωση, η εγκατάλειψη και η απαξίωσή της.

Ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο στόχος της σημερινής πολιτικής ηγεσίας είναι η μείωση των ανισοτήτων, η αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας που δημιουργήθηκε στη χώρα λόγω των ανασφάλιστων πολιτών  και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να μειώσουμε τις ανισότητες και να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική φτώχεια. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην παρέμβαση που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο κ. Ξανθός  και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι με το νέο μοντέλο το οποίο αναπτύσσεται σιγά-σιγά με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, την έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην κοινοτική φροντίδα ερχόμαστε και να ενισχύσουμε την λειτουργία των παλιών υπαρχουσών δομών του συστήματος υγείας, αλλά κυρίως να βάλουμε μία νέα φιλοσοφία, μία νέα κουλτούρα που κατά την άποψή μου αλλάζει τελείως τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις ανάγκες των ανθρώπων, με ένα πιο ολιστικό πιο ολοκληρωμένο τρόπο, με μία συνέχεια στη φροντίδα, με έμφαση όχι μόνο στο άτομο ,αλλά στην οικογένεια και στην κοινότητα».

Παράλληλα επισήμανε ότι η συζήτηση για τις ανισότητες στην υγεία και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν, μας θέτει μπροστά σε δύο διακριτά πολιτικά σχέδια. Το ένα πολιτικό σχέδιο, ανέφερε ο κ Ξανθός, είναι το σχέδιο της καθολικής και εγγυημένης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς διακρίσεις, το οποίο κατάφερε να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες κρίσης και παρά το μνημόνιο και τους περιορισμούς και τα μέτρα λιτότητας.

«Το άλλο πολιτικό σχέδιο είναι αυτό με πολύ ωμό τρόπο παρουσίασε χθες ο κύριος Μητσοτάκης. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο που λέει ότι προτεραιότητα δεν είναι να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι προφανές ότι για το δημόσιο σύστημα υγείας θα προδιαγράφεται μία πολιτική συρρίκνωσης, εγκατάλειψης και απαξίωσης. Το πρόταγμα του κ. Μητσοτάκη είναι πως θα δοθούν κίνητρα και στους εργοδότες και στους πολίτες για να επιλέξουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας και ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άρα δεν υπάρχει ως προτεραιότητα η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης. Αυτό είναι ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο θα οξύνει με πολύ δραματικό τρόπο τις ανισότητες στη φροντίδα υγείας και θα δημιουργήσει ακάλυπτες ανάγκες. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο για τους λίγους και εύπορους. Είναι  ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο θα αποκλείσει τους πολλούς  από την αξιόπιστη φροντίδα υγείας δημόσιου χαρακτήρα χωρίς οικονομική επιβάρυνση που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα. Δεν είναι κρυφή γοητεία του νεοφιλελευθερισμού. Νομίζω ότι είναι μία απροκάλυπτη και ωμή ομολογία του ακραίου νεοφιλελεύθερου προτάγματος που έχει η Νέα Δημοκρατία” τόνισε ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτά τα δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια θέτουν τους πολίτες, ενόψει των επερχόμενων αναμετρήσεων, μπροστά σε ένα πολιτικό δίλημμα και πρόσθεσε ότι οι πολίτες που θέλουν ενισχυμένη δημόσια περίθαλψη, εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων ανθρώπων σε καλές υπηρεσίες υγείας, μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στο φάρμακο και ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, πρέπει να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι πολίτες που πραγματικά κατάλαβαν ότι τα καταφέραμε μέσα στην κρίση να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη μπορούν να αντιληφθούν με πόση μεγαλύτερη δυνατότητα και με πόσο μεγαλύτερη πληρότητα στη νέα περίοδο που έχουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική ευκαιρία πόσο περισσότερο μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη δημόσια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Αγγέλα Φωτοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize