Ανδρέας Ξανθός – Δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση των διαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ο ασθενής

Δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ο ασθενής υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

«Προσδοκούν τα μεγάλα εργαστήρια επιδιώκουν το αδιέξοδο και να μην υπάρχουν συμβάσεις οπότε στη συνέχεια με καινούργια κυβέρνηση να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση υπέρ των δικών τους συμφερόντων» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός «ενισχύσαμε με 30 επιπλεόν εκ. τον ήδη ενισχυμένο προϋπολογισμό του 2019. Το 2014 ο προϋπολογισμός ήταν 328 εκ. ευρώ, το 2018 ήταν 357 εκ. και το 2019 στα 366 και προσθέσαμε αλλά 30 εκ. συνολικά ενίσχυση 39 εκ. δηλαδή μία σημαντική ενίσχυση της τάξης του 10% της αρχικής δαπάνης».

http://https://www.youtube.com/watch?v=DmdHUPb5ais

«Θέλουν να υπάρξει προσαύξηση στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει όταν η Βουλή είναι κλειστή και η χώρα σε προεκλογική περίοδο.»

«Παρουσιάσαμε ένα νέο μοντέλο του clawback που επιβαρύνει και προστατεύει την πλειονότητα των εργαστηρίων.»

«Ο εκπρόσωπος των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων πέρασε τη γραμμή του στην σύσκεψη ζητώντας να πληρώνουν οι ασθενείς προκαταβολικά.»

«Πρόκειται για μία αδιέξοδη γραμμή αφού δεν μπορούν να υπάρχουν λύσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο. Η λύση αυτή έχει κοινωνικό κόστος και οδηγεί σε επιβάρυνση των ασθενών. Το να «ανοίξουν τα εργαστήρια αλλά να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς» είναι εντελώς παράνομο».

«Δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ο ασθενής. Επιπλέον σημείωσε ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μιας τόσο ακραίας κινητοποίησης σε προεκλογική περίοδο. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν.»

Kατ. Μπρ.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ

ΕΡΤ1

ΕΚΠΟΜΠΗ

Άλλη Διάσταση

Με τους Φωτεινή Λαμπρίδη και Γιάννη Παναγιωτόπουλο

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

…τις εξελίξεις του lock out των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, φιλοξενήσαμε εκπρόσωπο των ιδιοκτητών.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Προχθές, τον κύριο Βουγιούκα.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Προχθές φιλοξενήσαμε και εκπρόσωπο των εργαζομένων γιατί και οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία με τα δικά τους αιτήματα.

Υπήρχε εξέλιξη, Γιάννη, σήμερα στο θέμα.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Ναι, χθες, να πούμε ότι συναντήθηκε ο Υπουργός ο κύριος Ξανθός με τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών, υπήρχε μία πρόταση, δεν βρέθηκε λύση, σήμερα αυτό που είπαμε ότι τα διαγνωστικά ανοίγουν αλλά χρεώνουν, πρέπει οι ασθενείς να πληρώνουν 85% της τιμής και αυτά τα χρήματα μετά με την απόδειξη να τα αναζητήσουν στον ΕΟΠΥΥ και έχουμε την χαρά….

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους πρέπει να τα καταβάλλουν μετρητά αυτά τα χρήματα. Θα το λύσουμε στην πορεία γιατί συμβαίνει αυτό. Θα υποβάλλουμε και το ερώτημα.

Έχουμε, όμως, τον κύριο Ξανθό, τον Υπουργό Υγείας…

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Σε ζωντανή σύνδεση από το Υπουργείο.

Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Καλησπέρα σας.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Καλησπέρα.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων, δεν βγαίνουν, ότι κινδυνεύουν με λουκέτα γιατί αναγκάζονται να επιστρέψουν ένα μεγάλο μέρος των εισπράξεών τους σύμφωνα με το νόμο στον ΕΟΠΥΥ.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Τι προέκυψε από τη χθεσινή κουβέντα και τι θα γίνει.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, κυρία Λαμπρίδη και κύριε Παναγιωτόπουλε, αυτό το οποίο ήταν σε εξέλιξη ήταν μία κινητοποίηση η οποία είχε ως στόχο να πιεστεί το Υπουργείο Υγείας για να δώσει μία λύση υποτίθεται σε ένα διαχρονικό πρόβλημα.

Θυμίζω ότι αυτή η ρύθμιση για τους κλειστούς προϋπολογισμούς και την υποχρεωτική επιστροφή των ποσών που υπερβαίνουν το προκαθορισμένο όριο, έχει νομοθετηθεί από το 2012.

Εμείς αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και την πίεση την οποία δέχονται τα μικρά ιδιαίτερα εργαστήρια και οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί γιατροί, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε…

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, μιας και το λέτε, υπάρχει διάκριση του προβλήματος μεταξύ μικρών και μεγάλων και των αλυσίδων;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Όχι, σε αυτή τη φάση, στην κινητοποίηση συμμετέχουν από κοινού και η κινητοποίηση περιλαμβάνει όλα τα εργαστήρια ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δυναμικότητά τους και συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των διαγνωστικών αλυσίδων. Τους πάντες αφορά.

Τους πάντες αφορά, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς αυτά τα εργαστήρια, τα οποία συμμετέχουν περισσότερο στην υπέρβαση της δαπάνης είναι τα εργαστήρια που ανήκουν σε μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

Εμείς, λοιπόν, παρουσιάσαμε χθες μία βελτιωμένη πρόταση. Ενισχύσαμε με 30 εκατομμύρια επιπλέον τον ήδη ενισχυμένο, σε σχέση με το 2018, προϋπολογισμό του 2019.

Θυμίζω ότι το 2014 ο προϋπολογισμός, το όριο, δηλαδή, δαπάνης για τα διαγνωστικά ήταν 328 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018 ήταν 357. Το 2019, με μια προσαύξηση που έχουμε δώσει ήδη, έχει πάει στα 366. Και πάνω σ’ αυτά τα 366, προσθέσαμε άλλα 30 εκατομμύρια.

Δηλαδή, δώσαμε 39 εκατομμύρια επιπλέον στον προϋπολογισμό του 2019. Δηλαδή, μία σημαντική ενίσχυση της τάξης του 10% της αρχικής προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Νομίζω ότι αυτό ήταν μια πολύ αισθητή παρέμβαση βελτίωσης της χρηματοδότησης από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ αυτού του πολύ ευαίσθητου τομέα που είναι τα διαγνωστικά εργαστήρια όπου πραγματικά το δημόσιο σύστημα υγείας δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες και αναγκαστικά πάρα πολλοί πολίτες καταφεύγουν καθημερινά στην διενέργεια εξετάσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Το αίτημα από την πλευρά των εργαστηριακών, των διαγνωστικών κέντρων και των διαγνωστικών εργαστηρίων είναι να υπάρξει προσαύξηση στον προϋπολογισμό του 2018. Εξηγήσαμε στους εκπροσώπους τους ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή την περίοδο διότι και να υπήρχαν τα χρήματα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Και η Βουλή είναι γνωστό ότι είναι κλειστή άρα δεν είναι δυνατόν σε μια προεκλογική περίοδο να αντιμετωπιστεί ως αίτημα αιχμής μια τέτοια διεκδίκηση.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Κύριε Ξανθέ, τι λέτε, υπονοείτε ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από το lock out των ιδιοκτητών;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακούστε, επιτρέψτε μου λίγο να πω μια συνολική δέσμη προτάσεων που παρουσιάσαμε εχθές.

Εκτός λοιπόν από την ενίσχυση του προϋπολογισμού που σαφώς μειώνει τον κίνδυνο της υπέρβασης και του claw back για το 2019 αυτό το οποίο παρουσιάσαμε είναι ένα νέο μοντέλο υπολογισμού του claw back του 2018 που κατά την άποψή μας αφαιρώντας ένα ποσό σημαντικό από τον υπολογισμό του claw back προστατεύει και σαφώς επιβαρύνει πολύ λιγότερο πάνω από το 70% των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

Δηλαδή προστατεύει την πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων τα οποία όντως είναι στο όριο της επιβίωσης πάρα πολλές φορές όταν έχουν να διεκπεραιώσουν τέτοιες μεγάλες επιβαρύνσεις.

Επίσης υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα προωθηθεί σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ ένα υπόλοιπο οφειλής από πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, από τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι το 2011 και επίσης υπήρξε η διαβεβαίωση της επιτάχυνσης της ενσωμάτωσης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών έτσι ώστε να έχουμε ορθολογική συνταγογράφηση και να μην έχουμε προκλητή ζήτηση εξετάσεων που οδηγούν μαθηματικά στην υπέρβαση της δαπάνης.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά μπορούν να γίνουν υπουργικές αποφάσεις;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Διαφάνηκε λοιπόν και αυτό είναι σημαντικό, θέλω να το πω αυτό, διαφάνηκε αυτό, διαφάνηκε λοιπόν εχθές μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας αλλά αυτό νομίζω αποτυπώνεται και στις δηλώσεις που ακολούθησαν μπροστά στις κάμερες ότι υπάρχει μια διάθεση ενός συμβιβασμού και μας υπαναχώρησης από την αρχική σκληρή στάση την οποία είχε κρατήσει μέχρι τώρα το συντονιστικό όλων των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Με αυτή την εντύπωση μείνατε δηλαδή μετά τη συνάντησή σας.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακριβώς.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Και, τι προέκυψε μέχρι σήμερα; Τι μεσολάβησε;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Αυτό ακριβώς, αυτή ήταν η αίσθησή μας. Αυτή ήταν η αίσθησή μας με τη μοναδική εξαίρεση του εκπροσώπου των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων ο οποίος από εχθές άρχισε να ναρκοθετεί αυτή τη λύση και να στέλνει μια τροχιοδεικτική βολή ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση και θα παραμείνουμε σε μια σκληρή γραμμή.

Φαίνεται ότι τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και οι εκπρόσωποί τους κατάφεραν να επιβάλουν αυτή τη γραμμή στη σημερινή σύσκεψη στην οποία εκπροσωπήθηκαν όλες οι ομοσπονδίες και όλοι οι σύλλογοι και κατά την άποψή μου αυτή είναι μια γραμμή η οποία και αδιέξοδη είναι διότι δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις όπως πολλοί καταλαβαίνετε μέσα σε τόσο ασφυκτικό περιθώριο πολιτικό μέσα σε προεκλογική περίοδο και χωρίς τη δυνατότητα αναπροσαρμογών σε παρελθόντα προϋπολογισμό.

Δεύτερον, είναι μια λύση η οποία σαφέστατα έχει κοινωνικό κόστος και οδηγεί σε μια επιβάρυνση των ασθενών.

Αυτή η λύση, ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια, αλλά να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία λύση, η οποία δεν έχει καμία πρόβλεψη από την άποψη των συμβατικών υποχρεώσεων. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μια τέτοιου τύπου αντιμετώπιση του…

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Είναι στο όριο του νόμου;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Η συμβατική υποχρέωση των συμβεβλημένων εργαστηρίων…

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι στο όριο του νόμου; Είναι στο όριο του νόμου αυτή;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Βεβαίως, είναι εντελώς παράνομη.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Α, είναι παράνομη.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ:

Α, είναι παράνομη. Άρα, δεν νομιμοποιούνται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να ζητούν από τον ασφαλισμένο να πληρώνει την εξέτασή του, κύριε Ξανθέ, επιτόπου. Αυτό μας λέτε;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακούστε, αυτό που σας λέω είναι το εξής. Ότι αυτό το οποίο εισηγούνται, το να πληρώνει ο ασθενής και στη συνέχεια να ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ να του δώσει τα χρήματά του, πέρα από το ότι επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνει μέσα από την τσέπη του, δεν προβλέπεται.

Η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15% καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή.

Αυτό, λοιπόν, μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές. Και νομίζω ότι από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστήριων.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ:

Επανέρχομαι στο προηγούμενο ερώτημα, κύριε Ξανθέ.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Γιατί κατά την άποψή μου, η γραμμή της σκλήρυνσης και της αδιέξοδης αντιπαράθεσης, ειδικά αυτήν την ευαίσθητη περίοδο –και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν έχουμε συνηθίσει σε προεκλογικές περιόδους, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στη χώρα, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μιας τόσο ακραίας κινητοποίησης σε προεκλογική περίοδο.

Αυτό νομίζω ότι πρέπει να σταθμιστεί, να προβληματιστούν οι πάντες. Και βεβαίως και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα το οποίο έχει προκύψει. Είναι σαφές, όμως, ότι αυτή η γραμμή, που κατά την άποψή μας…

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ:

Μας λέτε, δηλαδή, κύριε Ξανθέ, ότι διακρίνετε πολιτικά κίνητρα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Όχι, δεν διακρίνω πολιτικά κίνητρα. Αυτό το οποίο διακρίνω, κυρία Λαμπρίδη, είναι το εξής. Διακρίνω μία προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία προσβλέπουν σε μία αναδιανομή της πίτας των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Νομίζω ότι αυτό είναι στο πίσω μέρος αυτής της οξείας αντιπαράθεσης και της μεγάλης σύγκρουσης η οποία είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Μας λέτε ότι οι μικροί δε θα αντέξουν και θα απορροφηθούν από τους μεγάλους;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Προσδοκούν, λοιπόν, τα εργαστήρια, αυτά, τα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια, που εν πολλοίς συμβάλλουν με προκλητή ζήτηση στην υπέρβαση της δαπάνης, αυτά τα εργαστήρια ακριβώς κατά την άποψή μου, επιδιώκουν το αδιέξοδο, επιδιώκουν το να μην υπάρχουν συμβάσεις. Και στη συνέχεια, η επόμενη κυβέρνηση, όποτε σχηματιστεί, να προχωρήσει σε μία επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης και της συναλλαγής του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά εργαστήρια, υπέρ των δικών τους συμφερόντων.

Νομίζω ότι πρέπει να είναι απολύτως σαφές αυτό το πράγμα. Εμείς, έχοντας πρωτίστως, ως προτεραιότητα, την κάλυψη των αναγκών του ασθενή, αυτές τις μέρες θα προσπαθήσουμε, πρώτον, να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ασθενών στις δημόσιες δομές.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει μία συνεννόηση με τις Υγειονομικές περιφέρειες και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διευκολύνουν την δυνατότητα να πραγματοποιούνται εκτός ραντεβού εργαστηριακές εξετάσεις είτε στα νοσοκομεία είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ:

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, κύριε Ξανθέ; Μιλάω και κυρίως στα αστικά κέντρα; Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, κύριε Ξανθέ; Θα μπορέσει να καλυφθεί όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος ουσιαστικά μπορεί να μην έχει χρήματα να πάει να πληρώσει αυτήν τη στιγμή στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Βεβαίως υπάρχει δυνατότητα. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, υπάρχει ένα σύστημα, όπου πάνω από 20 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που ανήκουν στην πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, σε καθημερινή βάση μπορούν να παίρνουν αίμα, να γίνονται αιμοληψίες και στη συνέχεια, οι εξετάσεις που δεν μπορούν να διενεργηθούν στη δομή την περιφερειακή, να διενεργούνται στο κεντρικό διαγνωστικό εργαστήριο που έχουμε και το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη δυνατότητα εξυπηρέτησης.

Αυτήν τη δυνατότητα θα την επαυξήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να διευκολύνουμε όσους πολίτες θέλουν αυτή την περίοδο με δωρεάν τρόπο να εξυπηρετηθούν από το ΕΣΥ να το πραγματοποιήσουν χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Σαφώς όμως απευθύνουμε και μία έκκληση στους εργαστηριακούς γιατρούς, στους συναδέλφους μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διάγνωσης αυτή την περίοδο στη χώρα μας και τους λέμε ότι αναγνωρίζοντας το πρόβλημα για την επιβάρυνσή τους, αναγνωρίζοντας, όμως, και την πραγματική δυσκολία και τον περιορισμό που προκαλούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί οι οποίοι υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια και που επηρεάζουν, αναγκαστικά δυσκολεύουν την κάλυψη όλων των αναγκών χωρίς επιβάρυνση των παρόχων, τους καλούμε, λοιπόν, να αναλογιστούν και την κρισιμότητα της συγκυρίας και να προσπαθήσουμε να οδηγηθούμε σε μία διέξοδο η οποία θα διευκολύνει μία μακροπρόθεσμη συζήτηση για μέτρα αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου του προβλήματος αυτού, το οποίο, όπως εξήγησα και προηγουμένως, σοβεί εδώ και πάνω από 7 χρόνια στο χώρο της υγείας. Δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο προέκυψε χθες.

Δεν οφείλουμε χρήματα, δεν οφείλουμε χρήματα, γιατί θέλω να το εξηγήσω αυτό στους πολίτες, ο ΕΟΠΥΥ έχει πετύχει μια πολύ σημαντική κανονικότητα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του προς τους συμβεβλημένους παρόχους συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων. Υπάρχει μία ομαλή ροή και αυτό αναγνωρίζεται.

Έχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμα χρέη, πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2013 και 2018, το προηγούμενο διάστημα. Κάνουμε μία προσπάθεια αυτό το budget που έχουμε να το διαχειριστούμε με ένα τρόπο που να διασφαλίζει την επιβίωση και την κανονικότητα στη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, μία τελευταία ερώτηση, μία μικρή και μια κανονική ερώτηση.

Η μικρή ερώτηση είναι η εξής, σχεδόν αυτονόητη, μονολεκτικά μπορείτε να απαντήσετε. Αυτά τα 30 εκατομμύρια επιπλέον και τα επιπλέον μέτρα που προτείνατε χθες είναι εφικτά να εφαρμοστούν με υπουργική απόφαση; Μπορείτε να τα κάνετε σήμερα αύριο, δηλαδή;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Εννοείται, εννοείται, στο βαθμό που υπάρξει συνεννόηση και εκτονωθεί η σημερινή κρίση. Είναι απολύτως σαφές αυτό το πράγμα.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Ωραία. Και είπατε ότι….

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στον παρόντα πολιτικό χρόνο. Οτιδήποτε άλλο απαιτεί μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή χρειάζεται τη Βουλή ανοιχτή. Είναι σαφές.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Σαφές. Μιλήσατε για de facto καταγγελία των συμβάσεων που μπορεί να προκύψει επειδή η στάση αυτή των διαγνωστικών κέντρων είναι εκτός νόμου, όπως είπατε.

Σε αυτή τη de facto καταγγελία των συμβάσεων με τα έξτρα μέτρα που εσείς παίρνετε για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, οι ασθενείς πόσο μπορεί να αντέξει μία τέτοια κατάσταση; Μέχρι πού μπορεί να πάει αυτή η κατάσταση και να είναι βιώσιμη; Δεν πρέπει να βρεθεί μία λύση άμεσα;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Η άμεση λύση, κατά την άποψή μας είναι αυτή και η εφαρμόσιμη και η ρεαλιστική είναι αυτή την οποία προτείναμε χθες μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια…..

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Ναι, αλλά εάν είναι αδιάλλακτοι, όμως, πόσο μπορούμε να αντέξουμε;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Με μία προσπάθεια ανακατανομής κωδικών και κονδυλίων την οποία κάναμε μέσα στον εσωτερικό κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Εμείς δεν θέλουμε να καταγγελθούν οι συμβάσεις, είναι απολύτως προφανές, διότι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει με πληρότητα και σε μικρό χρονικό διάστημα έγκαιρα όλες τις ανάγκες για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών. Άρα χρειαζόμαστε συμβεβλημένα εργαστήρια.

Αυτό το οποίο θέλουμε να συζητήσουμε αλλά προφανώς με άλλους όρους είναι με ένα τρόπο αυτή η υπέρβαση, η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει όσο η ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων είναι μεγαλύτερη από την δαπάνη και η δαπάνη είναι περιορισμένη προφανώς επειδή υπάρχουν οι συνολικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί στη χώρα.

Όσο, λοιπόν, υπάρχει αυτό το καθεστώς και αυτό είναι θεσμοθετημένο να υπάρχει μέχρι το 2022, μπορούμε να συζητήσουμε και ήδη έχουμε επεξεργαστεί μία πρόταση εμείς που κατά την άποψή μας είναι ιδιαίτερα θετική για την πλειονότητα των εργαστηρίων, ένα τρόπο δικαιότερης κατανομής αυτής της υπέρβασης.

Είναι φανερό ότι από αυτό τον τρόπο της δικαιότερης υπέρβασης κάποιοι διαισθάνονται ότι θα θιγούν περισσότερο και για αυτό, κατά την άποψή μας, ναρκοθετούν αυτή την παρέμβαση και εμποδίζουν να υπάρξει μία συναινετική λύση αυτή τη στιγμή.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Μάλιστα. Μία τελευταία ερώτηση, κύριε Ξανθέ, πραγματικά τελευταία. Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται, οι συμπολίτες μας αυτές τις μέρες και τους καλείτε να στραφούν στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν τις εξετάσεις τους αν δεν έχουν να πληρώσουν, καταρχήν όσοι έχουν να πληρώσουν το ποσοστό τους και πάνε σε διαγνωστικά κέντρα για την εξέτασή τους, αυτό το ποσό θα τους επιστραφεί από τον ΕΟΠΥΥ;

Γιατί αυτό υπόσχονται τα διαγνωστικά κέντρα, ότι ελάτε δώστε μας τα 50, 60, 70 ευρώ και μετά με την απόδειξη που θα σας δώσουμε θα πάτε στον ΕΟΠΥΥ και θα σας δώσει πίσω τα χρήματα. Ισχύει αυτό;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κυρία Λαμπρίδη, όσο υπάρχουν ενεργείς συμβάσεις δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει παροχή η οποία θα την πληρώσει ο ασθενής από την τσέπη του και στη συνέχεια θα αποζημιωθεί.

Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή μόνο σε κατηγορίες παροχών που δεν υπάρχουν συμβάσεις όπως για παράδειγμα τα οπτικά.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Είναι σημαντικό να το ακούσουν οι τηλεθεατές αυτό κύριε Ξανθέ, να μην πάνε να δώσουν λεφτά που δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ή οι θεραπείες ειδικής αγωγής. Εκεί ο ασθενής και οι οικογένειες πληρώνουν από την τσέπη τους και υποβάλουν τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Το 85% δεν θα τα πάρουν οι άνθρωποι.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Ωραία.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Όταν υπάρχουν ενεργείς συμβάσεις αυτό είναι ασύμβατο, είναι απολύτως σαφές. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Ωραία και σε ποια τηλέφωνα μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος για το που μπορεί να πάει να κάνει τις εξετάσεις του όσο δεν μπορεί σε αυτά τα διαγνωστικά κέντρα και όσο κρατούν αυτή τη στάση; Έχετε ανοίξει κάποιες τηλεφωνικές γραμμές;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής τους.

Θα προσπαθήσουμε με οδηγίες που ήδη δίνουμε αυτή τη στιγμή να διευκολύνουμε και στα απογευματινά εργαστήρια τα οποία ξέρετε ότι δεν πληρώνει ο ασθενής, είναι μια δαπάνη που εξ ολοκλήρου επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ να αυξηθεί η χωρητικότητά τους χωρίς να υπάρχει όριο αριθμού, αριθμός δηλαδή εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν με βάση τις αντίστοιχες που διενεργούνται στο πρωινό ωράριο διότι υπάρχει αυτός ο περιορισμός αυτή τη στιγμή.

Θα άρουμε αυτό τον περιορισμό, θα διευκολύνουμε λοιπόν και στο απογευματινό ωράριο να εξυπηρετηθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες ελπίζοντας ότι τις επόμενες μέρες πολύ σύντομα θα εκτονωθεί αυτή η κατάσταση και θα μπορέσουν πραγματικά να λειτουργήσουν εύρυθμα τα διαγνωστικά εργαστήρια και να εξυπηρετείται ο πολίτης όπως του αξίζει.

Κα ΛΑΜΠΡΙΔΗ:

Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Ξανθέ.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize