Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Αναβιώνει το έθιμο του «μπακαλιάρου» στην Κρήτη

Αναβιώνει το έθιμο του «μπακαλιάρου» στην Κρήτη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου καλεί όλους τους ευσεβείς να τιμήσουν και να αναβιώσουν το έθιμο του “Μπακαλιάρου’ την παραμονή του Αγίου Νικολάου, την Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Τύλισο.

Την παραμονή της εορτής του πολιούχου του χωριού μας, Αγίου Νικολάου, Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Μεθόδιου Βερνιδάκη, Αρχιμανδρίτη Οικουμενικού Θρόνου και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου θα προσφέρει τον παραδοσιακό μπακαλιάρο, πλούσια εδέσματα, κρασί και μουσική, αναβιώνοντας το έθιμο.

Την Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Νικάκη.

Για την ιστορία μία από τις “ευρεσιτεχνίες” της εποχής ήταν να μαζεύουν αχινοπόδια και να κατεβαίνουν με τα μουλάρια στη χώρα για να τα πουλήσουν.

Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το “φτυάρι” της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειες τους μία θρεπτική τροφή.

Επειδή η διαδικασία γινόταν συστηματικά από τους Τυλισανούς τα γειτονικά χωριά τους έδωσαν το παρατσούκλι «μπακαλιάροι».

Check Also

Κρήτη – Προανάκριση από την Αστυνομία για το περιστατικό με τον κρεμασμένο σκύλο

anatolh.com Σοκ στην τοπική κοινωνία του Επάνω Μεραμπέλλου έχει προκαλέσει το περιστατικό με τον σκύλο …

Σχόλια

Font Resize