Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΗΡΑΚΛΕΙΟ / «Ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ – Είναι μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα με τα νέα περιστατικά να ανέρχονται σε 364 παιδιά και εφήβους»

«Ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ – Είναι μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα με τα νέα περιστατικά να ανέρχονται σε 364 παιδιά και εφήβους»

Το σωματείο εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ για ακόμη μια φορά ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Παιδοψυχιατρική κλινική και όχι τυχαία.

Είναι γνωστό ότι αυτή η κλινική είναι η μοναδική δημόσια στη νότια Ελλάδα η οποία πραγματοποιεί νοσηλείες και παρακολουθεί ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών σε τακτική βάση. Είναι μία από τις ελάχιστες πανεπιστημιακές παιδοψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα (σ.σ. η μοναδική για Κρήτη, Νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας ασθενών, παιδιών – εφήβων καθώς και των οικογενειών τους. Είναι περιττό να πούμε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αναζητά τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Η κλινική στελεχώθηκε το Σεπτέμβρη του 2014 προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία της για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ενώ από το Γενάρη του 2015 ξεκίνησαν οι νοσηλείες, οι οποίες συνεχίζονται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να έχουν νοσηλευτεί 24 παιδιά και έφηβοι, με συνολικά 508 μέρες νοσηλείας.

Επίσης, το ίδιο διάστημα υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο, με τα νέα περιστατικά να ανέρχονται σε 364 παιδιά και εφήβους. Τέλος, την περίοδο αυτή υποστηρίζονται από παιδοψυχίατρο και ψυχολόγο της κλινικής το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου/Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων καθώς και άλλες προνοιακές δομές της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Τα προβλήματα λοιπόν που ανακύπτουν στην κλινική δεν αφορούν μόνο το προσωπικό που στην πλειοψηφία του δεν είναι μόνιμο (7 εργαζόμενοι που η σύμβαση τους λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη), ούτε τις μειώσεις του μισθού τους με την πρόσφατη νέα σύμβαση που υπέγραψαν με τη διοίκηση. Αφορούν και την καθεαυτή ομαλή λειτουργία της κλινικής. Αφού το υπάρχον προσωπικό (μόνιμο και μη) δεν καλύπτει τις βάρδιες, η διοίκηση για ν’ ανταποκριθεί στις βασικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, καλύπτει 10 βάρδιες την εβδομάδα υπερωριακά μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Και σαν να μην φτάνει αυτό από τις 14/1/2018 απολύεται μια νοσηλεύτρια που λήγει η σύμβαση της, προτιμώντας η διοίκηση να καλύπτει τα κενά με υπερωρίες, από το να συνεχίσει να εργάζεται η συναδέλφισσα. 

Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο τμήμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, υπάρχει κωδικός στην πόρτα και απαιτείται η συνεχής  επαγρύπνηση των εργαζομένων, αφού ο κίνδυνος τραυματισμού ακόμα και εντός κλινικής είναι πολύ μεγάλος. Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει από βάρδια όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών.

Παράλληλα είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες του αριθμού των νοσηλευόμενων και των εισαγωγών με εισαγγελική εντολή.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικός είναι ο προαυλισμός των παιδιών, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος ειδικά σε περιπτώσεις μακρόχρονης νοσηλείας για λόγους ψυχικής και σωματικής θεραπείας. Έγινε ήδη μια περίφραξη που όμως δεν αποτελεί κατάλληλο χώρο προαυλισμού ανηλίκων. Σημαντικό είναι να διαμορφωθεί κατάλληλα και με καλαισθησία (αναρ/κα φυτά, στέγαστρο, παγκάκια) ένας χώρος έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει η απαραίτητη ιδιωτικότητα καταρχήν και δεύτερον να προστατεύονται τα παιδιά από τις καιρικές συνθήκες, τα αδιάκριτα βλέμματα τρίτων ή  ακόμη και από επικίνδυνα αντικείμενα όλων των ειδών (π.χ ουσίες). Όσο κ αν οι συνάδελφοι επιβλέπουν σωστά, ο χώρος δεν μπορεί να ελεγχθεί 100%.

Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης. Όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο και που φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων. Οφείλουν το υπουργείο, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του ΠαΓΝΗ ν’ ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και στην απαίτηση ώστε η συγκεκριμένη κλινική:

  • να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
  • να δοθεί άδεια κλειστού χώρου στους εργαζόμενους
  • να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού στις βάρδιες
  • να δημιουργηθεί ξενώνας βραχείας νοσηλείας για εφήβους
  • να δημιουργηθεί σωστός και κατάλληλος προαύλιος χώρος

 

Για το Δ.Σ.
Ο ΠρόεδροςΟ Γεν. Γραμματέας
Βρύσαλης ΔημήτρηςΚοκοβάκης Γρηγόρης

Check Also

Λασίθι – Θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, τονίζει το Εργατικό Κέντρο

anatolh.com Θόρυβο σε πανελλαδική κλίμακα δημιούργησε η καταγγελία που, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize